Yabancı Dil bölümü seçilmeli mi?

444635

Hectopat
Makaleler
3
Selam. İngilizcemin gayet iyi olduğunu düşünüyorum, en azından dizileri altyazı olmadan izleyip tamamen anlayıp özet çıkarabiliyorum. Kafkas asıllı olduğum için kuzenim aracılığıyla Rusya'da yaşayan arkadaşlarından Rusça öğrenmeye de başlamıştım, çok az da olsa bir şeyler biliyorum. Bu seneye kadar dil seçmek istiyordum, öyle de yaptım fakat nedense içim hiç rahat değil. Etrafımdakiler -arkadaş ve akraba- hata yaptığımı söylüyor, iş imkanlarının zayıf olduğunu vs. klasik şeyler. Savaştan sonra Rusçanın ne kadar işime yarayacağını düşününce endişeye de düşmedim değil, sadece İngilizce ve Almanca ile ne yapabilirim pek emin değilim. Tabii ki yabancı dil okursam diğer dilleri de öğrenmek istiyorum. Matematiğim iyi, fen bilimlerinde kötüyüm. Büyüklerimden hangi bölümü seçmemin daha mantıklı olacağı konusunda tavsiye almak istediğim için bu konuyu açtım. Teşekkürler.

Ben de bir dilciyim ve "İngilizce Öğretmenliği" bölümü öğrencisiyim. Öncelikle başkalarının söylediklerine pek aldırış etme çünkü hayatının geri kalanını şekillendirebilme niteliğine sahip önemli bir karar ve sende de zaten dil gereklilikleri bulunuyormuş. İleride pişman olacağını düşünmüyorsan dilden devam edebilirsin. Bence ilgin varsa illaki yapacak bir şeyler bulabilirsin çünkü dil bölümlerinden mezun insanlar çok farklı alanlara yönelebiliyorlar ve zaten kendi içerisinde de sanılandan daha çok imkan var kendi kanımca.

Şahsi fikrim, halihazırda İngilizce'yi gayet iyi bilmenden ötürü dil bölümü seçmemen. Zira Anadolu okullarında ağırlıklı olarak İngilizce öğretiliyor ve ikinci olarak öğretilen diller (Almanca, Fransızca gibi) pek önemsenmiyor bile. En azından benim okuduğum lisede öyleydi; diğer yerlerde nasıl bilmiyorum. Ben 2017'de mezun oldum liseden. Daha sonrasında da Selçuk'ta Karşılaştırmalı Edebiyat okudum. İngilizcemi gayet yeterli buluyorum. Üniversitede ayriyeten Almanca ve Fransızca üzerine de gittim ama Almancanın üzerine her ne kadar düşmüş olsam da bir süre sonra beni zorlamaya başladı ve odaklanmayı bıraktım; aynı şekilde Fransızcayı da bir dönem aldım ama sonra yeterli sayı sağlanamadığı için istemeyerek bırakmak zorunda kaldım. İşim var mı? Hayır. Peki dil alanında mı kendimi geliştiriyorum? Yine hayır. Mezun olmaya yakın akademisyen olmak gibi bir hedefim vardı ama çeşitli sebeplerden dolayı buna da vakıf olamadım. Peki gerek liseden ve gerekse üniversiteden arkadaşlarım ne yapıyor? Bir kısmı çeşitli yerlerde İngilizce öğretmenliği yapıyor, diğer bir kısmı ise ya işsiz ya kendini başka bir alanda geliştiriyor ya da bambaşka bir işle meşgul. Dil bölümünü seçtiğim zamana geri dönsem sanırım dil bölümünü seçmezdim. Çünkü İngilizceyi öğrenebileceğin pek çok yer var. Okulda kendini daha başka bir alanda geliştirip İngilizceyi de bir kurs vasıtasıyla öğrenebilirsin ki zaten İngilizcenin iyi olduğunu söylüyorsun; bu yüzden büyük bir çaba bile gerektirmeyecektir İngilizcede ustalaşman. Bana kalırsa dil bölümü yerine eşit ağırlık ya da sayısal üzerinden gitmen çok daha faydalı olacaktır senin için. Multidisipliner olmak çok daha işe yarayan bir özellik bu dönemde.

Ben de bir dilciyim ve "İngilizce Öğretmenliği" bölümü öğrencisiyim. Öncelikle başkalarının söylediklerine pek aldırış etme çünkü hayatının geri kalanını şekillendirebilme niteliğine sahip önemli bir karar ve sende de zaten dil gereklilikleri bulunuyormuş. İleride pişman olacağını düşünmüyorsan dilden devam edebilirsin. Bence ilgin varsa illaki yapacak bir şeyler bulabilirsin çünkü dil bölümlerinden mezun insanlar çok farklı alanlara yönelebiliyorlar ve zaten kendi içerisinde de sanılandan daha çok imkan var kendi kanımca.
Teşekkürler hocam ama nedense o kadar çok imkan olduğunu sanmıyorum ya. Tercümanlık ve turizm kılavuzluğu gibi işler yapabileceğim türden şeyler değil. İngilizce öğretmeni olmak istiyordum ama pişman olacak gibi hissediyorum.

Şahsi fikrim, halihazırda İngilizce'yi gayet iyi bilmenden ötürü dil bölümü seçmemen. Zira Anadolu okullarında ağırlıklı olarak İngilizce öğretiliyor ve ikinci olarak öğretilen diller (Almanca, Fransızca gibi) pek önemsenmiyor bile. En azından benim okuduğum lisede öyleydi; diğer yerlerde nasıl bilmiyorum. Ben 2017'de mezun oldum liseden. Daha sonrasında da Selçuk'ta Karşılaştırmalı Edebiyat okudum. İngilizcemi gayet yeterli buluyorum. Üniversitede ayriyeten Almanca ve Fransızca üzerine de gittim ama Almancanın üzerine her ne kadar düşmüş olsam da bir süre sonra beni zorlamaya başladı ve odaklanmayı bıraktım; aynı şekilde Fransızcayı da bir dönem aldım ama sonra yeterli sayı sağlanamadığı için istemeyerek bırakmak zorunda kaldım. İşim var mı? Hayır. Peki dil alanında mı kendimi geliştiriyorum? Yine hayır. Mezun olmaya yakın akademisyen olmak gibi bir hedefim vardı ama çeşitli sebeplerden dolayı buna da vakıf olamadım. Peki gerek liseden ve gerekse üniversiteden arkadaşlarım ne yapıyor? Bir kısmı çeşitli yerlerde İngilizce öğretmenliği yapıyor, diğer bir kısmı ise ya işsiz ya kendini başka bir alanda geliştiriyor ya da bambaşka bir işle meşgul. Dil bölümünü seçtiğim zamana geri dönsem sanırım dil bölümünü seçmezdim. Çünkü İngilizceyi öğrenebileceğin pek çok yer var. Okulda kendini daha başka bir alanda geliştirip İngilizceyi de bir kurs vasıtasıyla öğrenebilirsin ki zaten İngilizcenin iyi olduğunu söylüyorsun; bu yüzden büyük bir çaba bile gerektirmeyecektir İngilizcede ustalaşman. Bana kalırsa dil bölümü yerine eşit ağırlık ya da sayısal üzerinden gitmen çok daha faydalı olacaktır senin için. Multidisipliner olmak çok daha işe yarayan bir özellik bu dönemde.
Detaylı cevabınız için teşekkürler hocam. Yanıt yazacaktım ama söyleyecek bir şey bulamıyorum açıkçası. Dediğim gibi fen bilimlerinde berbat olmam sebebiyle eşit ağırlığa geçeceğim en yakın zamanda, bölümler ile ilgili pek bilgim de yok ama araştıracağım. Önerebileceğiniz bir bölüm var mı bu arada? Teşekkür ederim tekrardan.

notlar.PNG

Notların aşırı iyi. Çok iyi bir üniversitede İngiliz dili ve edebiyatı okursan iyi iş imkanları olur. Akademisyen olmak da bayağı iyi. Yurt dışına gitmek o kadar kolay değil ama.
Sağolun hocam ama kararı verdim galiba ya. Hem çok iyi bir üniversiteye gidebilecek ya da akademisyen olabilecek kadar kendime de inanmıyorum maalesef. Dil öğrenmeyi seviyorum ama bu riski alacak kadar değil. Eşit ağırlık seçmek daha garanti gibi.

Teşekkürler hocam ama nedense o kadar çok imkan olduğunu sanmıyorum ya. Tercümanlık ve turizm kılavuzluğu gibi işler yapabileceğim türden şeyler değil. İngilizce öğretmeni olmak istiyordum ama pişman olacak gibi hissediyorum.

Detaylı cevabınız için teşekkürler hocam. Yanıt yazacaktım ama söyleyecek bir şey bulamıyorum açıkçası. Dediğim gibi fen bilimlerinde berbat olmam sebebiyle eşit ağırlığa geçeceğim en yakın zamanda, bölümler ile ilgili pek bilgim de yok ama araştıracağım. Önerebileceğiniz bir bölüm var mı bu arada? Teşekkür ederim tekrardan.

Eki Görüntüle 1658637

İngilizce öğretmeni olmak için yola çıkmış pek çok sınıf arkadaşım özel sektöre kaydı çoğunlukla. Bunun sebebi bölümümün formasyonsuz olmasıydı. Fakat İngilizce Öğretmenliği okuyan tanıdıklarım da şu an işsiz ve onlar da aynı şekilde ya kendilerince bir şeyler yapmaya çalışıyor ya da özel sektörde iş kovalamaya çalışıyorlar. İngilizce öğretmenliğinin atama mevzusu şu an ne durumda hiçbir fikrim yok. Tanıdığım iki üç kişi üzerinden de genel tablo kesin olarak böyleymiş gibi bir algı oluşturmak da istemiyorum. Eğer öğretmenlikle duygusal bir bağın varsa ona hiçbir şey diyemem. Ancak seçeceğin mesleğe pragmatist bakıyorsan İngilizce öğretmenliği bunun için tavsiye edeceğim bir alan değil. Yine de dil üzerinden yürümek istiyorsan görece iş olanağı daha yüksek olan farklı diller üzerinden gerek özel sektörde gerekse de devlet nezdinde çalışabileceğin bir alana yönelebilirsin. Bu mütercim tercümanlık olabilir ama onu da istemiyorsun anladığım kadarıyla. Velhasıl benim bu dil alanına olan bakış açım biraz kötümser. Dilini geliştirmeye devam edip bu yatkınlığını da sürekli farklı diller öğrenerek de muhafaza ederek ilginin olduğu başka alanlara bakmanı da tavsiye edebilirim. Bu söylediklerim ''ben senin yerinde olsaydım böyle yapardım'' ana fikriyle söylenmiş şeylerdir; bunu da unutmayalım.

İngilizce öğretmeni olmak için yola çıkmış pek çok sınıf arkadaşım özel sektöre kaydı çoğunlukla. Bunun sebebi bölümümün formasyonsuz olmasıydı. Fakat İngilizce Öğretmenliği okuyan tanıdıklarım da şu an işsiz ve onlar da aynı şekilde ya kendilerince bir şeyler yapmaya çalışıyor ya da özel sektörde iş kovalamaya çalışıyorlar.
İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun kuzenim de atanamayıp senelerce iş ararken anca geçen sene özel bir yere girdi, maaşın az olduğunu ve neredeyse hiç tatillerinin olmadığını söylüyor. Kendisi bile ısrarla seçme dediği için böyle bir konu açtım zaten. Atanırım diyordum ama madem herkes aynı şeyi yaşıyorsa belki gerçekten olmuyordur yani, bilemiyorum.

Eğer öğretmenlikle duygusal bir bağın varsa ona hiçbir şey diyemem. Ancak seçeceğin mesleğe pragmatist bakıyorsan İngilizce öğretmenliği bunun için tavsiye edeceğim bir alan değil.
Bir bağım yok hocam. Bir şeyler öğretmekte iyi değilim zaten, sadece en yakını öğretmenlik gibi hissediyordum.

Velhasıl benim bu dil alanına olan bakış açım biraz kötümser.
İngilizce hocam dışında tanıdığım herkesin kötümser zaten galiba, bir sebebi varmış demek ki.

Dilini geliştirmeye devam edip bu yatkınlığını da sürekli farklı diller öğrenerek de muhafaza ederek ilginin olduğu başka alanlara bakmanı da tavsiye edebilirim. Bu söylediklerim ''ben senin yerinde olsaydım böyle yapardım'' ana fikriyle söylenmiş şeylerdir; bunu da unutmayalım.
Teşekkürler hocam. Ufak bir kuşkuyla başlayan bu süreci alandan tamamen vazgeçerek bitirmiş oldum, en azından içim rahat olacak. Yalnızca tutku için Yabancı Dil seçecek durumda da değilim açıkçası. Konuyu açarken pek memnun değildim ama iyi ki açmışım. Kimsenin beni anlamadığını düşünürken aslında ben onları anlamıyormuşum.

İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun kuzenim de atanamayıp senelerce iş ararken anca geçen sene özel bir yere girdi, maaşın az olduğunu ve neredeyse hiç tatillerinin olmadığını söylüyor. Kendisi bile ısrarla seçme dediği için böyle bir konu açtım zaten. Atanırım diyordum ama madem herkes aynı şeyi yaşıyorsa belki gerçekten olmuyordur yani, bilemiyorum.

Bir bağım yok hocam. Bir şeyler öğretmekte iyi değilim zaten, sadece en yakını öğretmenlik gibi hissediyordum.

İngilizce hocam dışında tanıdığım herkesin kötümser zaten galiba, bir sebebi varmış demek ki.

Teşekkürler hocam. Ufak bir kuşkuyla başlayan bu süreci alandan tamamen vazgeçerek bitirmiş oldum, en azından içim rahat olacak. Yalnızca tutku için Yabancı Dil seçecek durumda da değilim açıkçası. Konuyu açarken pek memnun değildim ama iyi ki açmışım. Kimsenin beni anlamadığını düşünürken aslında ben onları anlamıyormuşum.
Rica ederim, ne demek. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Hayatında başarılar diliyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı