Yakıt tüketiminin hızla alakası var mı?

Hoş geldin Aerodinamik.

Sadece yüksek hız değil, optimum devir - vites oranının sağı ve solu öngörülenden farklı değerlere maruz kalırsa motor yükü artar, verim düşer. Sen emin değil misin?

Aynı konuları düşük vites için de hesaba katabiliriz. Burada basit bir hesap sorulmuş. Yüksek vites mi? Düşük vites mi? Tabii ki yüksek vites daha az yakacaktır arkadaşlar yapmayın gözünüzü seveyim, hava basıncı diyor adam bina mı bu? Aerodinamik 1900 de bulundu.

Ekleme: Aracın optimal Max hızını aşmadığı sürece. Misal bir doblo ile 160-180km hız yapmak tabii daha fazla yaktırır ama 50-60 yerine 90-100 ile gitmek son vitesin uygun devrinde kullanmak yakıtı düşük vitese göre düşürecektir.

Son düzenleme:
Hoşgeldin Aerodinamik.
Sen çok yanlış yerden girdin. Biz hiç oralarda değiliz.

Şu an için olayın Aerodinamik ile alakası yok. Bırak Aerodinamik kurallarını motoru arabadan söküp askıda çalıştırsan da motor yükü kavramı ile karşı karşıya kalacaksın. Önce şunu kafadan atalım; Motorun istenen değerlere ulaşmak için kapasitesinden yemesine ve bunun toplam kapasiteye oranına motor yükü diyoruz. Motor Tork üretirken ve güç üretirken kapasitesinden yer. Tork ve Güç iki ayrı kavramdır. O yüzden kataloglara beygiri ve torku ayrı ayrı yazarlar.

1689058289419.png

Power = (Tork * RPM) / 9550 formülünden P sabitinde Tork ile devir sayısı arasında ters orantı olduğu görülür. Devir sayısı arttıkça Tork kapasitesi düşer, Tork kapasitesi arttıkça devir sayısı düşer.

5. Vites dişlisini çevirmeye çalıştığında 1. vites dişlisi yaklaşık olarak 5. vitesten 15 kat fazla tur çevirir ancak 1. Vites dişlisine birisi elini değdirse sen artık 5. Vites dişlisini sanki kazık çakılmış gibi hareket ettiremediğini gözlemlersin. Torkun yok çünkü.

Diğer taraftan 1. Viteste de sadece Tork elde edebilirsin ancak sürat kavramını unutabilirsin, Tur sayın düşük Torkun çok fazla çünkü. Bu yüzden 1. vitesi tork, 5. vitesi güç için kullanıyoruz. Bunları birbirine karşı kıyaslayamazsın. Hele hele düşük vites mi yoksa yüksek vites mi diye bir indirgeme yok taşıt kitabında. Tork ya da RPM değerleri arttıkça Power artar. Power arttıkça yakıt tüketimi artar.

Adam 2000 devirde farklı viteslerde 60 ve 200 ile giden araçların hangisi az yakar diye sormuş kalkmış hesap basit diyerek yüksek vites diyorsun. Bu mühendisler enayi ki 15 vitesli araba yapmıyorlar, hem 2000 devirde 500Km/h'ye ulaşıp hem de az yakacaklar.

Eldeki bilgiler ile, vites oranınında harcanan motor devrinin tek başına motor yükü hakkında, dolayısı ile ihtiyacın sağlanması için gönderilecek yakıt hakkında söz sahibi olmadığını artık biliyoruz.

Araba kalkarken çok yakar, 200 ile giderken de çok yakar. Arabanın optimum değerinden çıktıktan sonra artı ya da eksi yönde çok yakarsın. Rakamları şaşmayan bir terazi gibi bu olay.

Yukarıdaki senaryoda ise 60 ile giden araç 2000 devirde daha az yakacaktır. Tartışmaya kapalı. Umarım faydalı olmuştur.

1689061397223.png

1689061474278.png

Tekrar edeyim.
Ekleme: Aracın optimal Max hızını aşmadığı sürece. Misal bir doblo ile 160-180km hız yapmak tabii daha fazla yaktırır ama 50-60 yerine 90-100 ile gitmek son vitesin uygun devrinde kullanmak yakıtı düşük vitese göre düşürecektir.

Eldeki bilgiler ile, vites oranınında harcanan motor devrinin motor yükü hakkında, dolayısı ile ihtiyacın sağlanması için gönderilecek yakıt hakkında söz sahibi olmadığını artık biliyoruz.

Demişsin ancak, yüksek vitesle birlikte gelen yakıt artışı ile alınan yol artışı da paralel bunu da hesaba katalım lütfen.

Eklemeyi görmemiştim bunları yazarken ancak yine de yüksek vites indirgemesi doğru değildi.

Demişsin ancak, yüksek vitesle birlikte gelen yakıt artışı ile alınan yol artışı da paralel bunu da hesaba katalım lütfen.
Ancak verim açısından yine de düşük. Alınan yakıtla beklenen menzil verilemiyor bundan bahsediyorum sadece. Orada esas tek başına vites ve devir faktörleri ile konuşamayız esas belirtilmesi gereken sürat demek istemiştim.

Eklemeyi görmemiştim bunları yazarken ancak yine de yüksek vites indirgemesi doğru değildi.

Ancak verim açısından yine de düşük. Alınan yakıtla beklenen menzil verilemiyor bundan bahsediyorum sadece. Orada esas tek başına vites ve devir faktörleri ile konuşamayız esas belirtilmesi gereken sürat demek istemiştim.

Ben bir süre tırcılık yaptım kanka bu işin matematiğine çok hakim olmasam da mantığım ve yaşadığım süreçteki yakıt tecrübelerimle seni anlayabiliyorum ayrıca haklısın yüksek vites yakıt tasarrufu demek değildir ben yanlış ifade etmişim. Bu arada güzel bilgiler edindim teşekkür ederim.

Bir konu daha eklemek istiyorum ki o da optimal olması gereken şeyin aslında yakıt değil yakıt tüketiminin zamanla birleşimi. Misal 45-60 km arası sürerek hayatın boyunca tüm yakıt masraflarını bayağı indirebilirsin ancak kaybettiğin vakit de söz konusu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı