YAPA'dan VAE'ye geçiş süreci

Pettigrew

Megapat
Merhaba. Hem geçiş yapmayı düşünen arkadaşlara fikir olması açısından hem de sorun yaşayan arkadaşlara yol göstermesi açısından kendi sürecimi anlatacağım.

- Neden bu kararı verdim?
TurkNet'e ilk geçtiğim zaman 35 Mbps indirme ve 3 Mbps yükleme hızı alıyordum. o zaman 6 Mbps indirme alabildiğim ADSL'den sonra ilaç gibi gelmişti. Sonrasında taşındık ve aynı hızları almaya devam ettim. Kısa süre sonra YAPA'ya geçişim yapıldı ve oldukça tatmin edici hızları almaya başladım.

YAPA'da 47 Mbps indirme ve 16 Mbps yükleme hızım vardı. YouTube'ta içerik ürettiğim için oldukça iyi hızlardı bunlar. Türk Telekom ise YAPA'ya geçmişimden kısa süre sonra altyapı çalışmalarına başladı. Apartmanımdan çıkınca birkaç adım atarak ulaşabildiğimiz bakır kablo toplama dolabının yerine Tip-7 saha dolabı konuldu. Bu çalışmalar yapılırken elbette kablolar ile de oynandı ve benim santrale olan uzaklığım 400 metre birden arttı. Bunun sonucunda hızım 35 Mbps indirme ve 8 Mbps yükleme olmak üzere bir miktar düştü. Yeni saha dolabı neredeyse apartmanımda olduğu için altyapımın 100 Mbps desteklediğini biliyordum fakat o zaman upload hızları 4 Mbps idi ve fatura 10 lira fazla idi. Upload hızları iki katına çıktı ama kalıcı mı değil mi belli değildi. Gerçi hâlâ belli değil ama bu nedenle VAE'ye geçiş yapmamıştım.

YAPA'da ise son birkaç ayda bazı sorunlar yaşamaya başladım. SNR sorunu ve ping sorunu. Hattı oyun moduna alıp kullandığım senaryo en iyisiydi. Nadiren ping oluyordu. Buradaki sorun SNR değerlerimdi. 6 civarında olan bu değerler pratikte sorun yaratmasa da 0.5 kadar düşebiliyordu. 5.5 civarına düştüğünde ise milyonlarca crc hatası ile birlikte kullanılamaz hale geliyordu. Çözümü modemi açıp kapatmak. Bu bazen günde birkaç kere bazen haftada bir oluyordu. Standart modda ise minimum 120 ping olduğu için kullanmayı tercih bile etmiyordum. Son günlerde ise oyun modunda da kabuk edilemez pinglerle karşılaşınca geçiş yapmaya karar verdim.

- Geçiş sürecim nasıldı?
TurkNet geçiş sürecinin ortalama 7 günde tamamlanacağını söyledi. Ben de araya pazar günü girip uzamasın en geç cumartesi günü tamamlanır düşüncesi ile 1 Mart gününün ilk saatlerinde destek kaydımı açtım. Sabah da işlemlere başlandı. Sıfırdan internet bağlatır gibi olduğundan ilk günler başvurularım yapıldı ve onaylandı. Perşembe günü ise TurkNet ekibi geldi ankastre kutumdan modemime kadar gerekli kablolamayı ve kontrolleri yapıp gitti. Bu kablolama sırasında internetim kesildi. Bu arada TurkNet'ten önce Türk Telekom ankastre kutuma gelip etiketi bağlamış. Normal şartlarda perşembe günü internetim gelebilirdi. O iş öyle olmadı. TurkNet çalışanı arkadaş "Türk Telekom açmamış 1-2 güne açılır" dedi gitti. Sonrasında bunu TurkNet'e söyledim onlar da Türk Telekom'a. 2 gün Türk Telekom'dan bilgi beklendi ve sonuç Türk Telekom standartlarına çok uygundu. "Sorun bizlik değil. Biz işlemleri tamamladık." Bunun sonucunda TurkNet kendi ekibini tekrar yönlendirdi pazar günü. Pazartesi bekledim gelmediler. Sonrasında randevu alındı 10 Mart çarşamba gelinecek dendi. Bekledim yine gelmediler. Bu sefer telefondan arandım. Olaya bakın yani TurkNet müşteri temsilcisi ile telefonda görüşüyorsunuz. Neyse ki telefondaki kişi işe yarar bir şeyler yaptı sanıyorum çünkü ertesi gün sabah 11 gibi geldi aynı ekip. Gözlerimin önünde ankastre kutuma modemi bağladı. DSL yok. Yine sinyal yok ve aslında hiçbir şey yapmadan arkadaş geri gitti. Bu arkadaş ilk geldiği gün de ankastrede sinyal olmadığını belirtmiş aslında. Fotoğraf çekip aynı şeyi tekrar belirtti. Hatta biraz sinirlenip bağırdığım için suçun kendisinde olmadığını kanıtlama amacıyla telefonundan TurkNet'teki kaydımı, kendisinin geçen hafta ve bu hafta ne gibi bildirimler sağladığını gösterdi. Suç elbette ki Türk Telekom'da idi. TurkNet'e tekrar sinirli bir şekilde yazdım ve yine beni aradılar. Türk Telekom'a konuyu ilettiklerini ve bu sefer öyle geçiştiremeyeceklerini ima ederek biraz anlattı. El mahkum tamam deyip kapattım. Cuma sabahı yani dün uyandığımda sinyal vardı ve değerlerim çok sağlıklıydı. İnternetim yoktu ama endişelenmedim. Zor kısmı atlamıştım çünkü. TurkNet sisteminde hâlâ YAPA'da görünüyordum. Konuyu bildirdim ve öğle saatlerinde güncelleme yaptıktan sonra internetime kavuştum.

Neredeyse 2 haftayı bulmasından ötürü sinirli olsam da sonuçtan memnunum. İnternet geldiğinden beri bir tane bile crc hatası görmedim.

Unutmadan söyleyeyim, ev telefonu kullanıyorsanız numaranız değişiyor. Bu geçişi yapacak arkadaşlar aklında bulundursun.

Özet geçecek olursam; düşük SNR değerleri ve ping sorunları nedeni ile geçiş işlemlerimi başlattığım bu süreç, 2 haftaya yakın bir sürede tamamlandı. Hızımdan ve ping değerlerimden memnunum.

İlk YAPA hızım: 47/16
Son zamanlardaki YAPA hızım: 35/8
VAE geçiş sonrası 10 TL farkla kullandığım hızım: 100/8

Screenshot_20210313-121818_Chrome.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayırlı olsun hocam. Türknet gayet ilgili davranmış sorununuzu çözmüşler. Ben millenicom dan internet aldım 4 gündür internetsizim hiçbir faydalı görüşme sağlayamadım. 3 gündür ekip gelip bağlantıyı yapacak ses yok. Müşteri hizmetleri de bir şey yapamıyor. Ekip bugün gelip kurmazsa iptal edip Türknet e geçeceğim bu örnek güzel oldu.

Hayırlı olsun hocam. Türknet gayet ilgili davranmış sorununuzu çözmüşler. Ben millenicom dan internet aldım 4 gündür internetsizim hiçbir faydalı görüşme sağlayamadım. 3 gündür ekip gelip bağlantıyı yapacak ses yok. Müşteri hizmetleri de bir şey yapamıyor. Ekip bugün gelip kurmazsa iptal edip Türknet e geçeceğim bu örnek güzel oldu.
Bu zamana kadar yaşadığım sorunların tümü Türk Telekom kaynaklıydı. TurkNet de elinden geldiğinde onlara sorunu çözdürtmeye çalıştı. Şahsen tavsiye ederim. Tek sorun bu geçişte 10 marta randevu verip 11 mart sabahında gelmeleriydi. İlçede yaşıyorum, gelen arkadaş da dün buraya gelmedik dedi. Muhtemelen ilçedeki tek iş benimkiydi ve yoğunluktan 1 saat yol gelmek istemediler. Bilemiyorum.

DSLAM kilidini nasıl aştınız?
Bunu geçiş aşamasında düşündüm acaba nasıl olacak diye. Saha dolabı gerçekten çok yakın olduğu için yok yere düşük hız alır mıyım diye düşündüm. Sinyal geldiği ilk sabah yani dün ilk işim hat değerlerime bakmak oldu. Fotoğraftaki gibiydi. DSLAM kilidi sorunu ile karşılaşmadım. TurkNet üzerinden altyapı sorgusu yaptığımda 75 mbps görünüyordu ama ben VAE geçiş talebi kaydını açarken hattımın 100 mbps desteklediğinden emin olduğumu bu nedenle 75 değil 100 mbps istediğimi söyledim. Etkisi olmuş mudur bilmem, sonuçta 88 civarında da sabitlenebilirdi. Pek emin değilim açıkçası TurkNet'in güzelliği diyeyim.

Bu zamana kadar yaşadığım sorunların tümü Türk Telekom kaynaklıydı. TurkNet de elinden geldiğinde onlara sorunu çözdürtmeye çalıştı. Şahsen tavsiye ederim. Tek sorun bu geçişte 10 marta randevu verip 11 mart sabahında gelmeleriydi. İlçede yaşıyorum, gelen arkadaş da dün buraya gelmedik dedi. Muhtemelen ilçedeki tek iş benimkiydi ve yoğunluktan 1 saat yol gelmek istemediler. Bilemiyorum.

Bunu geçiş aşamasında düşündüm acaba nasıl olacak diye. Saha dolabı gerçekten çok yakın olduğu için yok yere düşük hız alır mıyım diye düşündüm. Sinyal geldiği ilk sabah yani dün ilk işim hat değerlerime bakmak oldu. Fotoğraftaki gibiydi. DSLAM kilidi sorunu ile karşılaşmadım. TurkNet üzerinden altyapı sorgusu yaptığımda 75 mbps görünüyordu ama ben VAE geçiş talebi kaydını açarken hattımın 100 mbps desteklediğinden emin olduğumu bu nedenle 75 değil 100 mbps istediğimi söyledim. Etkisi olmuş mudur bilmem, sonuçta 88 civarında da sabitlenebilirdi. Pek emin değilim açıkçası TurkNet'in güzelliği diyeyim.
Hocam Türknet çoğu yerde güzel hizmet veriyormuş fakat bu Millenicom vakasından sonra biraz soğudum bu online hizmet veren sağlayıcılardan soğudum. İptal edince Türknet ile de görüşeceğim ama öncekinin superonline olacak. Fiyatından değil kalitesinden.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı