Yapay Zeka Hukuk Bölümünü de Yok Edecek mi?

Hukukta kanunlar hiçbir zaman tek başına yeterli değildir. Terazinin bir kefesinde kanunlar bir kefesinde vicdan vardır ( yani kesinlikle olmalıdır 🙌 )yapay zekalar hiçbir zaman vidan sahibi olamayacağından dolayı bitireceğini düşünmüyorum
 
Böyle bir yapay zekaya sahip olmak kolay değil. Zaten böyle bir yapay zeka için yeterli bilgiye sahibiz. Fakat dediğim gibi sahip olmak kolay değil. O yüzden her verilen cevapta farklı bir sonuca gidebiliyorsunuz. Yani sorunları yapay zekanın iyi anlaması ve yapay zekanın sizden aldığı cevaba göre yüz veya binlerce sorun ile karşılaşabileceğini hesaplaması lazım. Bunun basitini oyunlarda görüyoruz. Fakat Hukuk üzerinden yapmaya kalksak çok zor gibi. Uzun ve durmadan geliştirilmesi gerekiyor.
 
Yapay Zeka, tıpı bile bitirebilecek bir şeydir. Ki zaten doktorlar ameliyatta yapay zeka destekli cihazları kullanmaya başladılar bile.

"Hukuk'u bitiremez çünkü yapay zeka vicdan sahibi olamaz" denmiş. Ancak, vicdan, bir duygudur. Yapay zeka duygu sahibi olamasa bile duyguları taklit edebilir... bu tıpkı bir psikopatın masum taklidi yapmasına benzer. O psikopat duygusuz olabilir fakat duyguları taklit edebilir.

İşte bu yüzden hukuku da bitirebilir. Gayet olası ki insanlar skandal kararlar verebliiyor ve rüşvet yiyebiliyor. Yapay zekada böyle bir durum olmayacağı için yeterince geliştiği takdirde (muhtemelen 6-7 yıl sonra) çok hızlı bir şekilde yapay zeka destekli bir sisteme geçileceğini öngörüyorum. En azından hakim, savcı, avukat gibi hukuk insanlarının kontrolünde yapay zeka destekli bir sisteme geçilir.
 
Yapay zeka ile ilgili çok konuşma dinledim. Daha çeviri işi bile doğru düzgün yapılamadı. En son Türkiye'de anahtar kelime girince benzer dava dosyalarını karşımıza çıkaracak bir sistem yapmayı düşünüyorlardı. Durum böyleyken Türkiye'de tamamen yapay zeka odaklı bir hukuk çok zor. Dijitalleşme tabii ki olur fakat hakim-savcıların yerini alması yakın gelecekte imkansız gözüküyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı