Yapay zeka nasıl resim çiziyor?

264523

Gigapat
İlk 5 Haneli Mesajınız!
Makaleler
4
Yapay zeka çok duyduğum bir şey fakat bu nasıl resim çiziyor ya da nasıl karar veriyor? Bunun arkasındaki teknoloji nedir ve hangi matematiksel işlemlerden sonra bunu yapabiliyor?

Resim çizmesi örnek. Yapay zekânın pek çok şey yapabildiğini biliyorum. Bunun işleyişi hakkında bilgi verir misiniz?

Örneğin siz uçan bir insan girişini yaptığınızda yapay zeka internet üzerindeki o şeyle alakalı fotoğrafları bulup birleştiriyor.
(Yanlış olabilir pek emin değilim.)

Yapay zeka çok duyduğum bir şey fakat bu nasıl resim çiziyor ya da nasıl karar veriyor? Bunun arkasındaki teknoloji nedir ve hangi matematiksel işlemlerden sonra bunu yapabiliyor?

Resim çizmesi örnek. Yapay zekânın pek çok şey yapabildiğini biliyorum. Bunun işleyişi hakkında bilgi verir misiniz?
Hocam kodlanıyor işte. Adı üstünde yapay zekâ, senin benim gibi düşünemese de o da yazıldığı kodlar yeterince de düşünebiliyor gibi. Kodları sayesinde neyin ne olduğunu anlayabiliyor ve piksel piksel çiziyor diye tahmin ediyorum. (Benim de çok bilgim yok)

Hocam kodlanıyor işte. Adı üstünde yapay zekâ, senin benim gibi düşünemese de o da yazıldığı kodlar yeterince de düşünebiliyor gibi. Kodları sayesinde neyin ne olduğunu anlayabiliyor ve piksel piksel çiziyor diye tahmin ediyorum. (Benim de çok bilgim yok)

Kodlandığını biliyorum da nasıl? Bunun matematiği nedir?

İşin temelinden anlaşılacak şekilde anlatmaya çalışayım. Bu sistemin en temel noktası görsel işlemedir. Bunu otoban gişelerinde plaka okuyan kameralar temelde kullandı. Öncelik olarak yazılı olan karakterleri okuyan teknolojiler oluşturuldu (OpenCV). Buradanda veri madenciliği dediğimiz teknoloji ile birleşerek yapay zeka sistemini oluşturmaya başladılar. Birkaç çizim ve fotoğrafla kenar eğimleri kullanılan noktalar yüz hatları gibi şeyler makineye öğretildi. Yüz tanıma programları gibi programlar geliştirilmeye başlandı ve AI kamera dediğimiz nesnelerin ne olduğunu tanımlamaya çalışan önceden nesnelerin genel yapısı öğretilmiş kamera yazılımları çıkartıldı. Bundan sonrada bahsedilen yapay zekaya resim çizdirme uygulamaları çıkmaya başladı. Baştan öğretilen temel özelliklere göre yakınsama algoritmaları(KNN, Apriori gibi) ile bu teknolojiler oluşturuldu. Bazıları internete bağlanarak yapı olarak tanımlanan görselleri birleştirerek size çizim yapan uygulamalar haline geldi. Kimisi de sizin çizmiş olduğunuz resimleri daha gelişmiş çizimler haline getirecek hale geldi.

Kodlandığını biliyorum da nasıl? Bunun matematiği nedir?
Hocam ben Visual Studio üzerinden basit örnekler ve otomasyon örnekleri yaptım ve şuan mobil uygulama geliştirme + Web geliştirme dersi görüyorum. Maalesef ki yapay zekâ geliştirme hakkında bilgim yok. Fakat """yanlış bilmiyorsam""" yapay zekâ da makine öğrenimi kullanılıyor. Yani yapay zekâ gördüğü şeylerden kendini geliştirebilir.

Aslında her şey matematikte bitiyor. Yapay zekadaki mantık şudur: Anla ve uygula. Önce verilen komutu algılar ve ne yapacağını belirler. Tabii anlama konusunda odlukça yüksek matematik verisi kullanır. Mesela siz "Türkiye'yi çiz" dediğinizde yapay zeka, Türkiye hakkında bilgiler öğrenmeye çalışıyor. Sonrasında bunları yine matematik ile çizmeye çalışır. Yani aşırı yüksek matematik kullanılıyor. İnanın algoritmasını dahi kuramıyorum.

@453476 mantıksal, sözel olan şeyleri makineye nasıl matematiksel hesaplatıyorlar. Ya da girilen bir veri her seferinde nasıl farklı sonuç veriyor? Kırmızı kalem çizmesini istesen her seferinde farklı şekilde çiziyor ve tekrara düşmüyor.

Bu gerçekten muazzam.

@453476 mantıksal, sözel olan şeyleri makineye nasıl matematiksel hesaplatıyorlar. Ya da girilen bir veri her seferinde nasıl farklı sonuç veriyor? Kırmızı kalem çizmesini istesen her seferinde farklı şekilde çiziyor ve tekrara düşmüyor.

Bu gerçekten muazzam.
Hocam yanlış anlaşılmasın bence bunu bize sormaktansa gidip öğrenmeye şimdiden başlamanız iyi olur meraklı gibisiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı