Yapay zeka öğrenmeye nereden başlanmalı?

Hocam üniversite gerekli fakat ne için? Ben aşçılığı düşünüyordum ve seçim yapıcağım yakında sebebini söyler misiniz ?
Siz ne yapmak istiyorsunuz? Aşçı olmak istiyorsanız aşçılık okuyun, robotik alanında yapay zeka uygulamaları üzerinde araştırma yapmak istiyorsanız aşçılık okumanın yanlış tercih olduğunu söylememe gerek yoktur herhalde.

Var, bilmeniz gereken çok şey var ama siz henüz onları öğrenecek kadar yeterli değilsiniz. Daha ne yapmak istediğinizi bilmiyorsunuz ki.

Merhaba, yapay zeka dediğiniz şey internetten kaynak buldum okudum, yapay zekayı öğrendim şeklinde bir şey değil. Yani "önce bilmemiz gereken bir kaç şey vardır algoritma ne bileyim işte yani bir şeyler işte" dediğiniz bir şeyler baya bir şey yapıyor. Üniversite eğitimi almadan kaynak bulup her birinde ustalaşmanız gereken çeşitli dersler veriliyor üniversite lisansında;

Algoritma/temel programlama (yazılımın temeli, ilk sene matematik, fizik vb. dersler dışında öğrendiğiniz tek bilgisayarla alakalı ders neredeyse), ayrık yapılar (matematiğin yazılımla ilgili kolu diyebiliriz bu ders için), veri yapıları, veri tabanı, nesneye dayalı programlama (temel algoritmadan sonra en önemli ders bence) vb.
Neyse bu dersleri verebilirseniz 3. sınıfta yapay zeka dersi oluyor, benim zamanımda seçmeli bir dersti, şimdi zorunlu olmuş. Bu dersleri öğrenmezseniz bir şey anlamazsınız yapay zeka dersinden, ders dediysem de yapay zekaya giriş, yani öyle chat robotu yapayım, yapay zekalı robot yapayım falan olmuyor bu dersi alınca Yapay zeka nedir, ne işe yarar, temel birkaç uygulama vb. hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz, biraz matlab, python, yapay zeka demosu vs. diye bitiyor.

Ha siz robot programlamak istiyorsanız elektronik derslerini, mantık devreleri dersleri, sistem programlama, mikroişlemciler, işletim sistemleri vb. derslerini de alıp konuyu öğrenmek lazım. Böylece, basitçe; robotun kolu hangi çipin hangi kapısının hangi bacağına hangi voltajla input uygulanırsa nasıl hareket eder vs. diye kafada biraz canlanabilir.

Lisans derslerinin tamamı zaten sizi belli bir seviyeye getirmek maksatlı şeyler, ufkunuzu genişleten, temel bilgi ve beceriler kazandıran şeyler. Kimse okulu bitirmiş birisini alıp sistemin başına koymaz yani, kimse veri tabanı dersini aldı diye db admin yapılmaz mezun olur olmaz, daha da okuması, öğrenmesi, pişmesi gerekir.

Yapay zeka denilen şey çok büyük uçsuz bucaksız bir alan, yani okulda bu temel dersi aldıktan sonra eğer bu alanda ilerlemek istiyorsanız ya yapay zeka ile ilgili bir iş bulup işi öğreneceksiniz ya da okula devam edip yüksek lisans, doktora vb. derken yapay zekayı akademik olarak keşfedip daha da ileriye taşıyacaksınız.

İnternetten video izledim yapay zeka üstadı oldum diye bir şey yok yani, yıllarını vermeden öyle hop diye bişey olunmuyor yazılımda hatta herhangi bir konuda malesef. Umarım biraz aydınlatabilmişimdir.

Yapay zeka yapmak istiyorum demek mühendis olmak istiyorum demek gibi bir şey. Neyin mühendisi olacaksın? Yapay zeka çok geniş bir alan, ne ile uğraşacaksın?

Kaç yılını vermeye hazırsın? İngilizce'yi ne zamanda çözeceksin? Matematiksel altyapın var mı?
Programlamayla aran nasıl? Saatlerce, yeri geldiğinde 10 saat 12 saat aralıksız bir sorunu çözmeye uğraşacak mısın? Saatlerce web sitelerinde sorununa çözüm arayabilecek misin? Ve bunları yapmaya ne kadar azmin hırsın var.

Kaldı ki robotlara AI demişsin. Robotlar'a AI geliştiren adam sayısı çok az. Çünkü AI'a ek olarak Control sistemlerini ve robotiği de iyi bilmen lazım.

Bu yazdıklarım sadece senin için değil, merak edip bakacak olan kişiler için de yazıyorum.

Okudum bitti yok bu sektörde. Sürekli kendini geliştirmek zorundasın. Makaleleri okumak zorundasın. Sevmeyen adama işkence gelir. Maalesef İngilizce yoksa bu alanda yoksun.

Hocam aşçılık ve bahsettiğim alanı birleştirmeyi planlıyorum kafamda ne var ki bunda ?

Yemek yapan robot ekstrem zor bir şey olamaz :/ Ya da elindeki malzemeler ile hangi yemeklerini yapıla bileceğini söyleyen bir yazılım eminim zor değildir.

Muhtemelen ben derdimi anlatamadım

* Ayrıca hocam aşçıların iş bulması daha kolay hem geçimim sağlayıp hem de alaylı bir şekilde bu yoldan ilerlerim diye düşünüyorum fakat yanlış düşünüyorum sanırım.
Hocam yorumunuz için çok teşekkür ederim, Yorumun özeti ne işi yaparsan yap pişmemiz gerektiği, Hocam ben zaten halen tam bir alan seçmedim Aşçılık mesleğini bir araç olarak görüyorum.

Öz eleştiri yapan biriyim.

Programlama ile aram az. C dilini seviyorum ama.

Matematiksel alt yapım yok olmadığı için sözel bir bölüm olan Aşçılık bölümüne gitmeyi planlıyorum.

Eğer hırs yaparsam ve o konuyu kişisel bir hale getirir isem emin olun o sorunu bir şekilde çözerim.

İngilizce yoksa aslında bu alanda değil bir çok alanda yokuz.

Son düzenleme:
Otonom uçan bir hava aracı yapan mühendislerin hepsinin hem uçak hem elektrik hem de yazılım mühendisi olduğunu mu sanıyorsun?
Hocam o durumu biliyorum zaten.
En basit bir araçta bile çoğu bölgesi için bir mühendis ekibi oluyor.

Anladığım kadar hobi olarak küçük projeler yapmak istiyorsun, bunları yapabilirsin matematik alt yapısı olmadan da. Aşçılıkta neye AI gidebilir şuan pek düşünemedim fakat, görüntü tanıma teknolojilerini kullanabilirsin. Bu kullanacağın çoğu şey youtube'da anlatılan projeler olacaktır. Yeni bir şey keşfedeyim uygulayım dersen o bahsettiğim bariyerler karşına çıkar.

Ama hobi olarak uğraşabilirsin neden olmasın.

Hocam Aİ şunun için örnek veriyorum, Kruvasan, Pizza, gibi hamur işlerinin sertliği olur onu kendisi yoğurarak o kıvama getirecek bir proje geliştirmek istiyorum.

Aslında hocam yapay zeka en saçma işlerde bile kullanıla bilir bence.

Şimdi hocam benim ilk neyi öğrenmem lazım ben onu sormuştum, İngilizce ve bunun yanında ne öğrenmem lazım, Haluk hocanın İngilizce setini takip ediyorum.

Bu dediğiniz yapay zeka değil.

Hamurun sertliğini çeşitli sensörlerle, ölçümlerle (sertlik, nem, ağırlık/hacim vb.) daha önceden vermiş olduğunuz değerlere (kruvasan için bu değerler, pizza için şu değerler) getirecek şekilde, önceden ayarlı prosedürleri uygulayan (sertlik şu değerde ise şu miktarda su ekle, un ekle, yağ ekle, t süresi boyunca tekrar yoğur vb.) şey otomasyon oluyor, yani hangi durumda ne yapacağını anlatıyorsunuz birine, o da o kurallara uyarak hamuru yoğuruyor. Aklınızdaki şeyler için otomasyon alanını araştırmanızı öneririm.

Yapay zeka ise başka bir şey yani. Hamur yoğurma örneği için konuşursak, mesela yoğurucu robot üretildi, sensörler eklendi vesaire diyelim, robota 10000 defa hamur yoğurtturacaksınız, güzel yoğurduğu zaman OK diyeceksiniz, yanlış yaparsa yanlış diyeceksiniz. Robot 10000 defa yoğurduktan sonra siz bişey demeden kendisi yoğurabilecek, unu azsa un ekleyecek, suyu azsa su ekleyecek, 10000 defa mayalanmasını beklediği için en uygun kaç dakikada mayalanıyor bilecek, yeterince kabarmamışsa mesela bi 20 dakika daha beklemeyi kendi kendine akıl edecek, kaç kişilik hamur lazım olduğunu kafasında hesaplayıp o kadar su, un, tuz vs. kendi ayarlayacak. Siz yapay zekayı data ile besleyeceksiniz, iyi, kötü, doğru, yanlış, az, çok vb. diye. Sorun olduğunda kendi kendine, siz ona talimat vermeden kendisi çözüm üretebilecek hale gelecek, her zamankinden farklı tipte mesela kepek oranı yüksek bir un verdiğinizde güzel bir hamur yoğurabilecek (her zamanki kadar su koydum cıvık oldu bu diye sistem hatası vermeyecek), bilmediği bir hamur tipi mesela kurabiye hamuru yoğur bana dediğinizde nasıl bir şey o diye soracak, yağlı hamur, kulak memesi kıvamında olsun dediğinizde istediğiniz hamuru yoğurmayı başarabilecek daha önce hiç yoğurmamış olsa da, belki internetten tarifleri okuyup kendince bir oran tutturabilecek vs vs.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…