Yapay zeka öğrenmeye nereden başlanmalı?

Bu dediğiniz yapay zeka değil.

Hamurun sertliğini çeşitli sensörlerle, ölçümlerle (sertlik, nem, ağırlık/hacim vb.) daha önceden vermiş olduğunuz değerlere (kruvasan için bu değerler, pizza için şu değerler) getirecek şekilde, önceden ayarlı prosedürleri uygulayan (sertlik şu değerde ise şu miktarda su ekle, un ekle, yağ ekle, t süresi boyunca tekrar yoğur vb.) şey otomasyon oluyor, yani hangi durumda ne yapacağını anlatıyorsunuz birine, o da o kurallara uyarak hamuru yoğuruyor. Aklınızdaki şeyler için otomasyon alanını araştırmanızı öneririm.

Yapay zeka ise başka bir şey yani. Hamur yoğurma örneği için konuşursak, mesela yoğurucu robot üretildi, sensörler eklendi vesaire diyelim, robota 10000 defa hamur yoğurtturacaksınız, güzel yoğurduğu zaman OK diyeceksiniz, yanlış yaparsa yanlış diyeceksiniz. Robot 10000 defa yoğurduktan sonra siz bişey demeden kendisi yoğurabilecek, unu azsa un ekleyecek, suyu azsa su ekleyecek, 10000 defa mayalanmasını beklediği için en uygun kaç dakikada mayalanıyor bilecek, yeterince kabarmamışsa mesela bi 20 dakika daha beklemeyi kendi kendine akıl edecek, kaç kişilik hamur lazım olduğunu kafasında hesaplayıp o kadar su, un, tuz vs. kendi ayarlayacak. Siz yapay zekayı data ile besleyeceksiniz, iyi, kötü, doğru, yanlış, az, çok vb. diye. Sorun olduğunda kendi kendine, siz ona talimat vermeden kendisi çözüm üretebilecek hale gelecek, her zamankinden farklı tipte mesela kepek oranı yüksek bir un verdiğinizde güzel bir hamur yoğurabilecek (her zamanki kadar su koydum cıvık oldu bu diye sistem hatası vermeyecek), bilmediği bir hamur tipi mesela kurabiye hamuru yoğur bana dediğinizde nasıl bir şey o diye soracak, yağlı hamur, kulak memesi kıvamında olsun dediğinizde istediğiniz hamuru yoğurmayı başarabilecek daha önce hiç yoğurmamış olsa da, belki internetten tarifleri okuyup kendince bir oran tutturabilecek vs vs.
Hocam istediğim şey yapay zeka benim anlatma problemim var sayenizde öğrenmiş oldum :D

Hocam Üniversite gerekli fakat ne için, Ben aşçılığı düşünüyordum ve seçim yapıcağım yakında sebebini söyler misiniz ?

Türkçe kaynak içinse hocam işte AI başlamadan önce bilmemiz gereken bir kaç şey vardır algoritma ne bileyim işte yani bir şeyler işte kesin vardır bence.
Mühendislik disiplini için üniversite şart, alaylı olmak gerçekten zor yazılım piyasasında.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı