sahnUzal44.m
Femtopat
Python, Node.JS, HTML, CSS, Java'ya da Kotlin vs.
Bence evet. CSS, Web site geliştirmede HTML kadar önemli bir dil. Hatta sene 99 olmadığı için daha önemli bile olabilir. Java ya da kotlin de uygulama geliştirmek için lazım. Öğreneceksen kotlini de öğrenmen işine yarar.Hocam bu yazdıklarınızın hepsine hakim olmam mı lazim
Aslında Python HTML ve JS bilsem yeterli olmaz mi?
Teşekkür ederim hocam yardımınız için hemen bir göz gezdiriyorum bu dediklerinizeFrontend: HTML, CSS, Javascript, NodeJS, React, Vue, Angular, ...
Backend: Php, Python, Javascript, Ruby, REST, GraphQL, MySQL, PostgreSQL, MariaDB, MongoDB, ...
ML: Python, R, Julia, Scala, C, C++, TensorFlow, PyTorch, NumPy, Pandas, ...
Kısacası bunlar. Yol haritası için roadmap.sh sitesine bakabilirsiniz.
REST yanında Php yanında Python, onun da yanında Javascript var. Buradan bir anlam çıkaramıyorum, bilinen her framework ve dili yazmışsınız sadece. Bunlarla iş olmaz.Frontend: HTML, CSS, Javascript, NodeJS, React, Vue, Angular, ...
Backend: Php, Python, Javascript, Ruby, REST, GraphQL, MySQL, PostgreSQL, MariaDB, MongoDB, ...
ML: Python, R, Julia, Scala, C, C++, TensorFlow, PyTorch, NumPy, Pandas, ...
Kısacası bunlar. Yol haritası için roadmap.sh sitesine bakabilirsiniz.
Yapay zeka modeli geliştirmek demenizden işin başında olduğunu anlıyorum. Video editleyen veya yazıları video çevirenden kasıt nedir? Arka plan videosu hazır olan bir videoya yazı eklemek mi? Videoyu da kendi oluşturacaksa şayet, bu işler için harcanan paranın ve maliyetin ne olduğunu öğrenmeden önce makineye bir örnek model indirmeyi, prompt yazarak istediğinizi yaptırmayı baştan bir kavrayın. Temel olayı çözdüğünüzde gerisini getireceğinize inanıyorum
meta-llama/Llama-3.2-1B · Hugging Face
We’re on a journey to advance and democratize artificial intelligence through open source and open science.huggingface.co
Bu modeli inceleyip llama indirme videolarından nasıl indirildiğine bakabilirsiniz.
Rest yanında PHP yanında Python, onun da yanında JavaScript var. Buradan bir anlam çıkaramıyorum, bilinen her Framework ve dili yazmışsınız sadece. Bunlarla iş olmaz.
İndirdiğiniz modelin 1 milyar parametreli versiyonu hariç geri kalanının ekran kartında çalışacağını bilmelisiniz. VRAM miktarına ve GPU gücüne bağlı olarak modelin parametre sayısı farklı versiyonlarını da indirebilirsiniz. NVIDIA dışında ekran kartında model çalıştırmak mümkün ama vanilla şekilde indirip çalıştıramazsınız. Aracı ayrı programlar lazım, AMD tarafında inference için rocm adında bir uygulama var mesela, onsuz llm çalıştıramazsınız.
Kolay gelsin.
Site kısmı için backendde Python ve frontendde JS yeterli olacaktır. Modeli çıkarmaya odaklanın, backend frontend daha kolay.
Hocam öncelikle normal bir ekip neden ChatGPT gibi bir yapay zeka yapamaz veya yapması neden çok çok çok zor olur yani burada işleyiş modeli kodlama tarafı falan nasıl bir zorluk yaratır.
İkincisi ise hocam programlama dilleri nasıl yapılıyor örneğin Python nasıl yapıldı yani dillerle bir şey yapılıyor fakat diller nasıl yapıldı peki.
Üçüncüsü ise hocam mesela birkaç kişilik tecrübeli bir ekip işletim sistemi yapabilir mi örnek olarak Windows tarzı bir sistem bunun zorlukları nelerdir? İşletim sisteminin ana mantığı nedir nasıl yapılır nelere bağlıdır nasıl bir yol izlenir.
Olay sadece kodlamadan ibaret değil. Sürekli veri göndermeniz lazım. Bu verileri toplamak kolay değil. Aynı zamanda bu verileri devamlı ve hızlı bir şekilde göndermek için NVIDIA ekran kartına sahip olmanız lazım. Güçsüz olanlardan bashetmiyorum. Kafanız karıştıysa CUDA hakkında kısa bir araştırma yapabilirsiniz.
Bilgisayarlar iki numaralı sistem ile işliyor. Kısacası sıfır ve birler. Bu sistem ile bilgisayarlara işlem yaptırılabiliyor. Fakat sıfır ve birleri okumak ve yazmak zor. Burada da Assembly devreye giriyor. Bunu iki numaralı sistemin okunaklı versiyonu olarak düşünün. Aslında bir dil demek doğru olmaz. Sonuçta işlemci tipine göre kod değişebiliyor. Bu dilde işletim sistemine istek atıyorsunuz. Olay bu. Fakat hala bir sorun var. Assembly de yeterince okunaklı değil. Böyle böyle insanlar kendi dillerini yazıyor. Olay kısacası böyle.
Kolay olmaz lakin yapar. GNU nasıl yapıldı? Yazılımları özgürleştirmek isteyen küçük bir topluluk sayesinde. Linux nasıl oluşturuldu? Finlandiya'lı bir öğrenci sayesinde.
İşletim sistemlerinin nasıl çalıştığına girersek çıkamayız. Kısacası uygulamaların sistem çağrısı yapmasını sağlıyor. Eğer nasıl çalıştıklarını anlamak istiyorsanız Arch Linux işletim sistemini elle kurmanızı öneririm. Aslında önermem fakat gerçekten anlamak istiyorsanız öneririm. Bilmeyen bir kullanıcı için saatler sürebilir bu işlem baştan uyarayım.