Yapay zeka yazılım mesleğini yok edebilir mi?

@bitwise hocam, bildiğim kadarıyla siz bu işin içindesiniz ve mühendissiniz. Bu konuda nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?

Yazınızı okudum ve şu anki durumu ele aldığınızı anladım. Yanlışsam belirtin lütfen. Ancak, teknolojinin gelişimi çok hızlı ilerliyor. Bence gelecekte yapay zeka daha karmaşık problemleri çözebilecek kapasiteye ulaşarak yazılımın önüne geçecek gibi duruyor.

Yazılımın bitmeyeceği konusunda haklısınız, ancak teknolojinin istihdamı azaltacağını düşünüyorum. Örneğin, şu anda 200 kişinin yaptığı bir yazılım projesini ileride daha az kişi yapabilir. Bu ciddi bir düşüş olur.

Bu sadece bir örnek. yakın gelecekte benzer durumlarla karşılaşmamız muhtemel.

@bitwise hocam, bildiğim kadarıyla siz bu işin içindesiniz ve mühendissiniz. Bu konuda nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?

Yazınızı okudum ve şu anki durumu ele aldığınızı anladım. Yanlışsam belirtin lütfen. Ancak, teknolojinin gelişimi çok hızlı ilerliyor. Bence gelecekte yapay zeka daha karmaşık problemleri çözebilecek kapasiteye ulaşarak yazılımın önüne geçecek gibi duruyor.

Yazılımın bitmeyeceği konusunda haklısınız, ancak teknolojinin istihdamı azaltacağını düşünüyorum. Örneğin, şu anda 200 kişinin yaptığı bir yazılım projesini ileride daha az kişi yapabilir. Bu ciddi bir düşüş olur.

Bu sadece bir örnek. yakın gelecekte benzer durumlarla karşılaşmamız muhtemel.

Cunku bastan uca bir yazilim muhendisinin sorumlulugunu AI'in yerine getiremeyecegi cok acik. Dizayn et, gelistir, test et, bilgi guvenligi ve siber guvenligin sorumlulugunu al, gereksinimleri analiz et, ekip ici gorev paylasimi yap, debug yap, tech debt riski al, maintain et, bug bul, devops ile ugras, load-balance testi yap vs tum bu sorumlulugu alabilmesi mumkun degil. Zaten o yuzden meslegi bitirecek iddiasisinin sacmaligi cok bariz. Zaten bu konudaki uzun mesajimda anlattigim gibi meslegi bitirecek kadar veri yok.

Istihdam durumunun degismesine ben de katiliyorum. Ancak su da var, zaten cogu yazilim muhendisi bugun AI 'a generate ettirebildiginiz kodu kendisi yazabildigi icin para almiyor ki. Ben freelance piyasayi daha cok etkileyecegini dusunuyorum. Bana 2 tane HTLM sayfasi kodla, bana bir logo hazirla 250 lira atesleyeyim tarzi daha freelance isleri birilerine yaptirmaktansa AI'a yaptirmak daha makul.

Bugun 200 kisinin yaptigi isi ileride 100 kisi yaparsa o 100 kisinin isine son vermektense is yukunu arttirmayi tercih edecektir firma. Yani 200 kisi yerine 150 kisi calistirir, fakat 1 haftada daha fazla sey bekler. Cogu yazilim projesi eger basarili olursa bitmez, surekli devam eder. Rakipleri bir sey yapar, senin de daha iyisini yapman beklenir. A piyasasindan B piyasasina girmen beklenir. "Beyler projemiz cok basarili oldu, elinize saglik hadi gule gule" durumu olmaz. ( Eger kontratli bir is degilse )

Dedigim gibi benim siddetle karsi ciktigim sey meslegin bitecegi yonundeki iddialar, direkt sacmalik cunku.

Ayrica bu konuda soyle bir durum da var, konuda "bitecek abi" diyenlerin buna karsi one surdugu bir arguman da yok. Gostersinler yazilim muhendisligi is taniminda yer alabilecek tum sorumluluklari AI'in nasil yerine getirebilecegini beraber okuyup ogrenelim. Yazilim muhendisligini uygulama gelistirme, uygulama gelistirmeyi kod yazma, kod yazmayi da GPT'nin yazdigi jenerik algoritmalardan ibaret zannedenlerin hezeyani genel olarak.

Ornegin batarya teknolojisinde, yanmali motor teknolojisinde 20 senedir ne gibi buyuk atilimlar yapildi? Hala 1 gun gidiyor telefonlarin sarji. Hala en kral laptop bile 2. gune cikamiyor dogru duzgun yuk altinda. Hala yanmali motorlar %20 ~ 30 verimlilikle calisiyor. 2019'da ilk 10nm chip piyasaya suruldu. 5 senede kac nm lithografi gelisti mesela?

Yapay zekanin gelisimi soz konusu olunca 3-5 sene gibi kisa surede tum meslegi yok edecegini iddia edenleri ozguveni ve kaynagi nereden geliyor ben bunu merak ediyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı