Yapay zeka yazılım mühendisliğini bitirir mi?

Bence ileride yazılıma yardımcı olabilecek bir asistan gibi olacak nasıl AutoCAD mimarlara yardımcı oldu veya diğer uygulamalar bu da bana öyle yardım edecek gibi geliyor ileride belki tek tek komut yazmak yerine kolayca basit işleri halleder biz de yöneticisi oluruz gibime geliyor.

Kendi kendine geliştirecek diyorlar da ne kadar olası bilemiyorum.

Yazılımcılar için yapay zekâ bir tehdit değil, güç çarpanı. Bizi bitirmez; iyi olanları daha iyi yapar, ezberci olanları da eler. Zaten şu anki tüm işlevleri neredeyse biliyorlar yeni işlevleri zaten yine biz yapıyoruz biz olmazsak kendisi bir işlev yapmaya çalışacak ancak kütüphanesinden yararlandığı için sadece patlayacak bu yüzden olmaz öyle şey.

Bence ileride yazılıma yardımcı olabilecek bir asistan gibi olacak nasıl AutoCAD mimarlara yardımcı oldu veya diğer uygulamalar bu da bana öyle yardım edecek gibi geliyor ileride belki tek tek komut yazmak yerine kolayca basit işleri halleder biz de yöneticisi oluruz gibime geliyor.

Kendi kendine geliştirecek diyorlar da ne kadar olası bilemiyorum.

Kendi kendini nasıl geliştirsin kullanıcılardan veri toplayıp yapar onu da yine yazılımcılar yazar.

Yapay zekanın düşünme yetisi, zekası her geçen gün insanların kullanıp ona data vermesi yardımcı olmasıyla beraber katlanarak büyüyor. Katlanarak büyüdüğü için illaki 10-15 yıl sonra hayal ettiğin programı yapay zekaya söylediğin zaman kendisinin yapabileceğini bu yüzden insana ihtiyaç kalmayacağını düşünüyorum eğer o kadar gelişmesine firmalar izin verirse. Sonuçta yazılım dili bir dil sanat gibi bir şey değil yani daha çok belli bir kalıpları olan bir şey bu yüzden sektörün çoğunu gelecekte bitireceğini düşünüyorum belki %1-2'lik kesim kalır o da o yapay zekaları kullanan veya sahip olan dev şirketlerdeki baş mühendisler.

Düşüncemi çok yüzeysel ve biraz devrik anlattım yorgunluktan bu yüzden garip gelebilir.

Yapay zekanın düşünme yetisi, zekası her geçen gün insanların kullanıp ona data vermesi yardımcı olmasıyla beraber katlanarak büyüyor. Katlanarak büyüdüğü için illaki 10-15 yıl sonra hayal ettiğin programı yapay zekaya söylediğin zaman kendisinin yapabileceğini bu yüzden insana ihtiyaç kalmayacağını düşünüyorum eğer o kadar gelişmesine firmalar izin verirse. Sonuçta yazılım dili bir dil sanat gibi bir şey değil yani daha çok belli bir kalıpları olan bir şey bu yüzden sektörün çoğunu gelecekte bitireceğini düşünüyorum belki %1-2'lik kesim kalır o da o yapay zekaları kullanan veya sahip olan dev şirketlerdeki baş mühendisler.

Düşüncemi çok yüzeysel ve biraz devrik anlattım yorgunluktan bu yüzden garip gelebilir.

Hocam sanat değil demenize karşıyım bugün bir uygulama yapılacaksa bu bir sanattır ortaya yeni ürün koyuyorsun ayrıca istediğim alan uygulama tasarımı değil yukarıda dediğim gibi siber güvenlik veya gömülü sistemler bu alanlar hazır kodlar kullanılarak yapılacak uygulama tasarımı gibi bir sektör değil.

Yapay zeka gelecekte yazılım mühendisliğini bitirebilir. Bununla ilgili daha önce araştırmalar yapıldı. Şöyle;

2022 yılında OpenAI ekibinin ChatGPT üzerinde gerçekleştirdiği bir deney vardı. Buna göre biyoloji alanındaki 60 çok seçmeli sordan 59'unu doğru cevaplamıştı ChatGPT. Burada iki önemli husus var. Birincisi alanın biyoloji seçilmiş olması. Burada ezbere bilgi (tarih gibi) ya da hesaplamalı bilgi (matematik gibi) dışında insanlar gibi muhakeme kurmanın gerekmesiydi. İkincisi ise eğitilmediği konulardan soruların sorulmuş olmasıydı. Yani ChatGPT'nin eğitilmediği konularda kötü olduğu veya insanlar gibi muhakeme kuramadığı iddiası doğru değil. [Kaynak]

Microsoft Research ekibinin 2023 yılında GPT-4 üzerinde yaptığı başka bir bilimsel araştırmaya göre dil modellerinin potansiyellerinin çok yüksek olduğu ve insanların yapabildikleri pek çok işi ileride yapabileceklerine dair sonuç çıkmıştı. Burada da GPT-4'ün eğitim konuları dışındaki alanlarda insan benzeri performans gösterebildiği görülmüş. [Kaynak]

ChatGPT'nin sınavlarda öğrencilerden daha iyi olduğuna dair haberler var. [Kaynak 1] [Kaynak 2]

Bir başka konu da yaratıcılık. ABD'li araştırmacılar, yapay zeka robotu ChatGPT-4 ile insanlar arasındaki yaratıcılık potansiyelini karşılaştırdı. Yapay zeka, üç farklı yaratıcılık testinin üçünde de insanlardan daha orijinal ve ayrıntılı yanıtlar verdi. [Kaynak]

Hep ChatGPT'yi övdük. Diğerlerinin eli armut toplamıyor, değil mi? Google DeepMind ekibinin meşhur AlphaGo'suna benzer bir yapay zeka aracı 2023'te daha önce hiçbir insanın aklına gelmeyen yeni sıralama algoritmaları buldu Assembly dilinde. En son 1970'lerde ve 1980'lerde mi ne insanlar bu sıralama algoritmaları üzerinde durmuşlar ve aradan geçen 40+ sene boyunca üzerinde çalışan kimse olmamış. Hem çok zor, hem de Assembly bilen kişi sayısı az olduğu için fakat DeepMind ekibinin yapay zeka aracı daha önce kimsenin aklına gelmeyen sorting algoritmaları icat etti. Yani yapay zekalar insanlar gibi sıfırdan bir algoritma icat edebilirler. Yapay zekanın mucit olmaması için hiçbir sebep yok. [Kaynak]

Bütün bunlara rağmen yapay zeka şimdilik basit ve kısa kodlar yazabiliyor. Bazen de hatalar yapabiliyor. İleride daha karmaşık ve uzun kodlar yazabildiğinde ve bir proje üzerinde kendi kendine çalışabildiğinde işler karışabilir. Büyük paradigma kaymaları yaşayabiliriz. Gerçek şu ki sadece yazılım değil, başka meslekler de tehlikeye girer bu durumda. Diğer mühendislik alanları, tıp, hukuk, eğitim ve bankacılık gibi diğer sektörlerin bilişim sektöründen daha az tehlikede olduğunu kimse söyleyemez. Bu nedenle yazılımdan, programlamadan soğumak için geçerli bir sebep değil bu.

Yapay zeka gelecekte yazılım mühendisliğini bitirebilir. Bununla ilgili daha önce araştırmalar yapıldı. Şöyle;

2022 yılında OpenAI ekibinin ChatGPT üzerinde gerçekleştirdiği bir deney vardı. Buna göre biyoloji alanındaki 60 çok seçmeli sordan 59'unu doğru cevaplamıştı ChatGPT. Burada iki önemli husus var. Birincisi alanın biyoloji seçilmiş olması. Burada ezbere bilgi (tarih gibi) ya da hesaplamalı bilgi (matematik gibi) dışında insanlar gibi muhakeme kurmanın gerekmesiydi. İkincisi ise eğitilmediği konulardan soruların sorulmuş olmasıydı. Yani ChatGPT'nin eğitilmediği konularda kötü olduğu veya insanlar gibi muhakeme kuramadığı iddiası doğru değil. [Kaynak]

Microsoft research ekibinin 2023 yılında GPT-4 üzerinde yaptığı başka bir bilimsel araştırmaya göre dil modellerinin potansiyellerinin çok yüksek olduğu ve insanların yapabildikleri pek çok işi ileride yapabileceklerine dair sonuç çıkmıştı. Burada da GPT-4'ün eğitim konuları dışındaki alanlarda insan benzeri performans gösterebildiği görülmüş. [Kaynak]

ChatGPT'nin sınavlarda öğrencilerden daha iyi olduğuna dair haberler var. [Kaynak 1] [Kaynak 2]

Bir başka konu da yaratıcılık. ABD'li araştırmacılar, yapay zeka robotu ChatGPT-4 ile insanlar arasındaki yaratıcılık potansiyelini karşılaştırdı. Yapay zeka, üç farklı yaratıcılık testinin üçünde de insanlardan daha orijinal ve ayrıntılı yanıtlar verdi. [Kaynak]

Hep ChatGPT'yi övdük. Diğerlerinin eli armut toplamıyor, değil mi? Google deepmind ekibinin meşhur Alphago'suna benzer bir yapay zeka aracı 2023'te daha önce hiçbir insanın aklına gelmeyen yeni sıralama algoritmaları buldu Assembly dilinde. En son 1970'lerde ve 1980'lerde mi ne insanlar bu sıralama algoritmaları üzerinde durmuşlar ve aradan geçen 40+ sene boyunca üzerinde çalışan kimse olmamış. Hem çok zor, hem de Assembly bilen kişi sayısı az olduğu için fakat deepmind ekibinin yapay zeka aracı daha önce kimsenin aklına gelmeyen sorting algoritmaları icat etti. Yani yapay zekalar insanlar gibi sıfırdan bir algoritma icat edebilirler. Yapay zekanın mucit olmaması için hiçbir sebep yok. [Kaynak]

Bütün bunlara rağmen yapay zeka şimdilik basit ve kısa kodlar yazabiliyor. Bazen de hatalar yapabiliyor. İleride daha karmaşık ve uzun kodlar yazabildiğinde ve bir proje üzerinde kendi kendine çalışabildiğinde işler karışabilir. Büyük paradigma kaymaları yaşayabiliriz. Gerçek şu ki sadece yazılım değil, başka meslekler de tehlikeye girer bu durumda. Diğer mühendislik alanları, tıp, hukuk, eğitim ve bankacılık gibi diğer sektörlerin bilişim sektöründen daha az tehlikede olduğunu kimse söyleyemez. Bu nedenle yazılımdan, programlamadan soğumak için geçerli bir sebep değil bu.

Yazılımcılar için yapay zekâ bir tehdit değil, güç çarpanı. Bizi bitirmez; iyi olanları daha iyi yapar, ezberci olanları da eler. Bunu daha önceden de yazmıştım yeni bir işlev geliştiremez sadece kütüphanesindekileri kullanabilir. Yazılımcılar kalmazsa zaten yazılım alanında başka bir şey yapamaz çünkü kütüphanesini geliştirmesi için yazılım alanında gelişmeler olması gerekir bu da yazılımcılar olmayacağından kütüphanesi yetersiz kalır. Aynı zamanda yapay zekayı yazan da geliştiren de yine yazılımcılar.

Aynı zaman da insana benzer davranışlar sergilemiyor. İnsan taklidi yapıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazılımcılar için yapay zekâ bir tehdit değil, güç çarpanı. Bizi bitirmez; iyi olanları daha iyi yapar, ezberci olanları da eler. Bunu daha önceden de yazmıştım yeni bir işlev geliştiremez sadece kütüphanesindekileri kullanabilir. Yazılımcılar kalmazsa zaten yazılım alanında başka bir şey yapamaz çünkü kütüphanesini geliştirmesi için yazılım alanında gelişmeler olması gerekir bu da yazılımcılar olmayacağından kütüphanesi yetersiz kalır. Aynı zamanda yapay zekayı yazan da geliştiren de yine yazılımcılar.

Aynı zaman da insana benzer davranışlar sergilemiyor. İnsan taklidi yapıyor.
Kimseyi yazılımdan soğutmak ya da ileride yapacağı işi etkilemek gibi bir amacım yok. Yapay zekanın şu anda yazılımcıların işlerini ellerinden almayacağı ortada. Gelecekte olmayacağını kimse iddia edemez çünkü bu araçların potansiyelleri çok güçlü. Yukarıda kaynaklarda belirttim.

Ayrıca sadece yazılım değil, diğer meslekler de tehlikeye girer. "Sadece yazılımcıları işsiz bırakır, bu nedenle farklı alana yöneleyim" tarzı bir yaklaşım yanlış. Diğer meslekler de gidebilir.

İnsan taklidi yapması farklı bir konu. Bunu yapması çok kolay. Eğer "benimle bir insanmış gibi konuş" şeklinde bir prompt girersen bir insanı kolaylıkla taklit edebilir. Benim dediğim insan benzeri performans göstermesi. Bunu da ben demiyorum. Microsoft Research ekibinin araştırması böyle bir sonuç ortaya koymuş. Adamlar 155 sayfalık PDF ile araştırma yayınlamışlar. Yukarıda kaynak verdim. Okudun mu acaba? O PDF'te açıkça;

"GPT-4 significantly outperforms the other models, and is comparable to human performance (which we measure in Appendix C.1)."

Şeklinde belirtmişler. İlgili cümleyi PDF içinde aratarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsin.

Yapay zeka yeni bir işlev geliştirebilir. Bunun örneğini yukarıda belirttim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı