Yapay zeka yazılımı bitirebilir mi?

bur4karsln

Decapat
Daha fazla  
16 yaşındayım, yazılım öğrenmeye çalışıyorum ileride bir mobil uygulama yapmak istiyorum. Tabii sonra da o bölümü okumak. Ama çevremde çoğu kişi yapay zekanın yazılım mesleğini bitireceğini ve yazılım okumamam gerektiğini söylüyor. Bu benim motivasyonumu düşürüyor. Sizce yapay zeka yazılım mesleğini bitirir mi yoksa tam tersi yazılımcıların işini mi kolaylaştırır?

İstediğim bir kodu yapay zekaya 2 dakikada yazdırıp istediğim gibi özelleştirebiliyorsam yazılımcılara ne gerek var? Tabi yapay zekayı yine yazılımcılar kodluyor.

16 yaşındayım, yazılım öğrenmeye çalışıyorum ileride bir mobil uygulama yapmak istiyorum. Tabii sonra da o bölümü okumak. Ama çevremde çoğu kişi yapay zekanın yazılım mesleğini bitireceğini ve yazılım okumamam gerektiğini söylüyor. Bu benim motivasyonumu düşürüyor. Sizce yapay zeka yazılım mesleğini bitirir mi yoksa tam tersi yazılımcıların işini mi kolaylaştırır?

Temel şeylerde yapay zeka iş yapıyor şu an. Gelecekte evet alır yine. Ama daha 5 yıl yazılım devam eder diye biliyorum. Bu arada yazılım için yaşın mükemmel. Yazılım öğrenebilirsin tatilde.

İstediğim bir kodu yapay zekaya 2 dakikada yazdırıp istediğim gibi özelleştirebiliyorsam yazılımcılara ne gerek var? Tabi yapay zekayı yine yazılımcılar kodluyor.
Yapsana, nolur. Bi tane istedigin bi sey bul, boyle buyuk, kompleks bi sey, sonra yap. Ama asla kopyala yapistir disinda bi sey yapmani istemiyorum. Yapabilirsen haber edersin.

Ama çevremde çoğu kişi yapay zekanın yazılım mesleğini bitireceğini ve yazılım okumamam gerektiğini söylüyor.
Cevrendekiler kim? Yazilim hakkinda ne bilgileri, ne fikirleri var? Her kariyer tavsiyesi verenin, her meslege omur bicenin lafi dinlenmez. Yazilimin bittigi gun, diger mesleklerin bitmeyeceginin sana garantisini ne veriyor? Insan gibi dusunebilen bir seyin, insanin yarataciligi, problem cozme becerileri gereken herhangi bir noktada insanin yerine gecemeyeceginin garantisini sana ne veriyor?

Insanlari dinlemeyi birak, kendin arastir.

Şimdiki haliyle bu mümkün değil. En basit kodda bile çok fazla hata yapıyor. Ama senin durumunda düşünmen gereken şu anki durumu değil, 10 yıl sonrası falan. Gelecekte ne olur hiç bilmiyorum.

Çok basit hatalar yapıyor, işe yaramıyor. Şu anda durumumuz tam iyi değil o yüzden ChatGPT'den yardım alıyorum öğrenmek için, herif gidiyor saçma saçma şeyler sorarak kodu yazamıyor bile. Anca çene. Neymiş böyle mi istersin şöyle mi istersin kardeşim ben sana orada noktasından virgülüne kadar yazmışım! Hani bir de kendi bildiğini okuyor ama bir bildiği yok sorun orada.

Çok basit hatalar yapıyor, işe yaramıyor. Şu anda durumumuz tam iyi değil o yüzden ChatGPT'den yardım alıyorum öğrenmek için, herif gidiyor saçma saçma şeyler sorarak kodu yazamıyor bile. Anca çene. Neymiş böyle mi istersin şöyle mi istersin kardeşim ben sana orada noktasından virgülüne kadar yazmışım! Hani bir de kendi bildiğini okuyor ama bir bildiği yok sorun orada.

Ha bu arada şunu da diyeyim: ChatGPT geliştirilmemesi gereken bir program, aksine şimdi ki hali bile çok ama çok yeterli. İnsanları tembelliğe sürükleyebiliyor. Ne olur sanki şimdiki çocuklarda bir iki soru çözse konuyu kavrasa öyle yapsa bulamadığı soruyu? Hani zararı değil faydası dokunur. Yapay zekanın geliştiricisi bile çok rahatsız böyle gelişmiş olmasından. Ama tabii geçmiş sürümlere çekmiyor, neden? Para su gibi akıyor, yarattığı içsel kaostan haberi var iken halen paranın göz boyamasına kanıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yapsana, nolur. Bi tane istedigin bi sey bul, boyle buyuk, kompleks bi sey, sonra yap. Ama asla kopyala yapistir disinda bi sey yapmani istemiyorum. Yapabilirsen haber edersin.

Cevrendekiler kim? Yazilim hakkinda ne bilgileri, ne fikirleri var? Her kariyer tavsiyesi verenin, her meslege omur bicenin lafi dinlenmez. Yazilimin bittigi gun, diger mesleklerin bitmeyeceginin sana garantisini ne veriyor? Insan gibi dusunebilen bir seyin, insanin yarataciligi, problem cozme becerileri gereken herhangi bir noktada insanin yerine gecemeyeceginin garantisini sana ne veriyor?

Haklısın ya

Bir de şey soracağım, Python dan sonra Java script öğrenmek istiyorum. Sadece JavaScript ve React Native bilerek mobil uygulama yapabilir miyim?

Kısa vadede, ki kısa vadeden kastım bi 3 - 7 yıl civarı, mümkün değil. İlk geldiği noktadan günümüze baktığımızda çoğu işi yapar hale geldi mi, evet. İlerleyen yıllarda daha da iyi olacak mı, elbette.

Ama şu an yapay zekanın elinden bir insanın tutması şart çünkü tüm ipleri eline verince ortaya bir projeden çok çöplük ortaya çıkıyor. Karar yine insanda olmak zorunda. O yüzden yazılımın temel konularını, yapı taşlarını ve hatta detaylarını bilmek büyük bir önem arz ediyor.

Zaten ilerleyen zamanlarda yazılım geliştiricilerden beklenecek en önemli yetenek bu olacak bence. Yapay zekayı doğru yönetebiliyor musunuz, bağlamını kontrol edebiliyor musunuz?

Hayir.

"Yazilimi bitirmek" nedir bir defa? Programlanabilir her chipin, yapay zeka tarafindan programlanmasi mi?

Bir yazilim projesindeki tum gorev dagiliminin ( mimar, lead, test, dev, QA, support vs ) makineler tarafindan yapilmasi mi?

Eger sizin icin sektorun bitmesi basit uc bes script yazayim yoluma bakayimsa evet bitirdi bile. Yoksa yazilim muhendisliginin tum elementlerini yalnizca LLM'e emanet edebilecegimizi zanneden varsa suzme cahildir.

Ama çevremde çoğu kişi yapay zekanın yazılım mesleğini bitireceğini ve yazılım okumamam gerektiğini söylüyor. Bu benim motivasyonumu düşürüyor. Sizce yapay zeka yazılım mesleğini bitirir mi yoksa tam tersi yazılımcıların işini mi kolaylaştırır

AI bazi isleri kolaylastirir, bazi isleri zorlastirir. Bazi isleri eskiden stajyerler ya da juniorlar yapardi, artik AI yapiyor. Bazi isler onceden hic yoktu artik AI oldugu icin onu da yapmamiz gerekiyor.

Insa edilecek bir sey oldugu muddetce muhendislik hep olacak. Aletler zamanla degisir ama bu ebediyen degismez.

Yazilima ihtiyac var mi? Evet. O halde muhendisine de ihtiyac var. AI bir tool yalnizca.

Bir de cevrende bu tarz meslek tercihine yon verecek konuda yorum yapan insanlari secerken meslegin icinden olup olmadigina bak. Omrunde proje gelistirmemis, bu isi profesyonel olarak yapmamis birinden akil almak buyuk hata. Yarim doktor candan, yarim imam dinden eder.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı