Yavaş bilgisayar ve yazılım için Linux kurulmalı mı?

Makaleler
2
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RX 6700 XT, Ryzen 5 5600, GoodRam 8x2 GB DDR4 3600 MHz, Gigabyte A520 M-K V2, 1 TB Kioxia G2 M.2, 1 TB Seagate Firecuda 120 Sata SSD, Bitfenix Formula Gold 650 Watt, Bitfenix Apollo
Merhaba, birkaç sene önce aldığım ve internette gezinirken bile takılan bir dizüstü bilgisayarım var. Bilgisayarda şu an Windows 10 64 Bit yüklü. Üniversiteye başlayacağım için laptopa ihtiyacım olur diye düşünüyorum ve bölümüm de yazılımla alakalı olacağı için Laptop dışarıda işime yarar diye düşünüyorum. O nedenle hem çok ağır olmasa da yazılım yapmak için hem de bilgisayarı hızlandırmak için Linux kurmam işime yarar mı? Linux hariç ne kurabilirim hem hızlı olması ve kodlamaya uygun olması için. Bilgisayarın özellikleri:

Intel Celeron N3350
4 GB DDR RAM
Intel HD Graphics 500

Yazilim icin alana gore degisir, ne alanda kodluyorsaniz ona gore Linux onerebilirim. .NET kullaniyorsaniz ornegin Windows kullanmaniz daha mantikli olur. Yavaslik da daha iyi hale gelebilir Linux kurunca. Yeni bilgisayarlarda da Linux tercih ederdim ben yani.

Yanlış bilgi
Linux kurmak bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Ayrıca yazılımcı olmak için Linux gerekmiyor. Ben Windows üzerinden yazılım işlemlerimi rahatlıkla halledebiliyorum. Genelde senin bilgisayarın gibi bir donanıma sahip kişiler bilgisayarını direkt olarak Linux'a çevirdiklerine pişman oluyorlar. Bunun yerine sanal makine üzerinden kurmanı tavsiye ederim. Ama bu sistemi yavaşlatamayacak anlamına gelmez. Siber güvenlik gibi işlerde uğraşacaksan bir şey diyemem fakat yazılım için Linux kurmak bilgisayarının ömrün azaltmaktan başka bir şey değildir.

Bilgisayarınızda toplamda ne kadar boş alan bulunmaktadır?

Son düzenleyen: Moderatör:
5-6 saniyede acilan Linux dagitimi gormemissiniz galiba hic. Tabii ki Linux gerekmiyor lakin yavaslama kismi dayanaksiz ve dolayisiyla ciddiye alinmayacak derecede. Kanitiniz nedir?

Linux ile bilgisayarinizi canlandirip onu winzort eziyetinden kurtarmis olursunuz.
Hangi dağıtımı secmeniz gerektigini su siteden öğrenebilirsiniz. Türkçeyi secin ve sorulari kendinize gore yanitlayin.

Büyük ihtimal yanlış dağıtımı kurdunuz (örneğin: Kali linux) ve bundan dolayı Linux'a çamur atıyorsunuz. Yazılım için evet Linux şart değil ama daha iyidir. Açık kaynak kodlu olduğu için kendini geliştirebilceği çok iyi bir ortam var. Bu sisteme kurulacak iyi bir Xfce dağıtım (örneğin: Linux Mint Xfce) ile bu PC hayata geri döner. Winzort'un saçma sapan telemetrileri, güncelleme hataları ve zorlamaları ile uğraşmadan özgürce bir kullanım elde eder.

Merhaba, Java, C++, Python, HTML gibi alanlara girmeyi planlıyorum.
Yazılım için kurmuyorum aslında, bilgisayarın hızlanması için kuracağım.

Güzel o zaman şu sitedeki testi çöz ve sitenin önerdiği dağıtımı kur.

Performansin artacagini dusunuyorum. Java, C++, Python, HTML kullanabilirsiniz. Python cogu dagitimda yuklu gelir. Java icin gereken JDK'yi kurabilirsiniz. C++ icin de g++ yuklu gelecektir. HTML icin bir derleyici / yorumlayiciya ihtiyaciniz yok.

Sitedeki soruları çözdüm lakin birçok sürüm çıktı karşıma, Lubuntu, openSuse, ZorinOS gibi. Bana tavsiye edebileceğiniz bir dağıtım var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…