Yazılan kod nasıl uygulamaya çevrilir?

Yer
Mersin
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Macbook Pro 16" M1 Pro Silver
Meslek
Ağa/Paşa
Bilgisayarımızdaki logosu olan, tıkladığımızda terminal değil uygulamanın kendisinin UI'nin açıldığı hale getirmek istiyorum gerçek bir program olsun istiyorum.
İşletim sistemim: macOS Monterey 12.1
Kullandığım IDE: Atom.
Dil: C
Not: Ortalama hesaplama, yıl sonu notu hesaplama gibi basit şeyler yazdım ancak tam olarak bitti diyebilmek için somut olarak bitirmek istiyorum hem de okulda frontend e girmemişken önceden bilgim olsun istiyorum.

Kullandığınız IDE'yi bilmiyorum ama arayüzü olan program istiyorsanız projeyi form olarak açmalısınız. IDE'nin ekran görüntülerine bakıyorum sanki sadece kod derlemek için yapılmış gibi duruyor. Visual studio gibi daha gelişmiş programlar kullanmanız gerek.

@Ecmel
Bu arada frontend içerisinde C bulunmaz, frontend giriş yapacaksanız da Ecmel size yardımcı olacaktır.
Yani bir uygulama yapmak için backendden en az bir , frontend den de en az bir dil mi bilmek gerekiyor?
Kullandığınız IDE'yi bilmiyorum ama arayüzü olan program istiyorsanız projeyi form olarak açmalısınız. IDE'nin ekran görüntülerine bakıyorum sanki sadece kod derlemek için yapılmış gibi duruyor. Visual studio gibi daha gelişmiş programlar kullanmanız gerek.
Ekran Resmi 2021-12-22 01.34.22.png

Hocam dünyanın en çok kullanılan IDE leri arasına imiş atom ve gördüğünüz gibi en çok web de kullanılıyormuş ancak ben eklentilerle dil ekleyebiliyorum her dilin eklentisi var bunu kullanarak programa çeviremez miyim?

Yani bir uygulama yapmak için backendden en az bir, frontendden de en az bir dil mi bilmek gerekiyor?

Eki Görüntüle 1248374
Hocam dünyanın en çok kullanılan IDE'leri arasına imiş atom ve gördüğünüz gibi en çok web de kullanılıyormuş ancak ben eklentilerle dil ekleyebiliyorum her dilin eklentisi var bunu kullanarak programa çeviremez miyim?

Frontend ve backend web geliştirmedir.

Hocam tam olarak ne için uygulama çıkartıcaksınız? Mobil platform ise Flutter (cross platform) Flutter ile hem iOS hem Android platformlar için uygulama çıkartırsınız. Frontend web geliştirmeye girer çünkü Backend kısmı ise arka plan işleridir.
Çıkartıp pazarlayacağım bir uygulama olmayacak hocam derste öğrendiğimin ötesine gidip önceden bilgi olsun diye merak ediyorum.

Hocam öncelikle konu nerelere çekilmiş okurken şaşırdım. C ile arayüzü olan bir program yapmak istiyorsunuz anladığım kadarıyla. C gibi düşük bir dille çalıştığınız için "drag-drop" gibi şeyler kullanmanız mümkün olmayacaktır şimdiden belirteyim. macOS'ta çalışan bir uygulama yapmaya çalışıyorsunuz sanırım ve maalesef direkt olarak macOS'e yönelik kütüphanenin kullanımını bilmediğim için windows üzerinden örnekleyerek açıklayacağım.

Öncelikle işletim sistemlerinin kendine ait API'lerinin bulunduğu kütüphane dosyaları vardır. Bu kütüphaneler üzerinden işinize yarayacak modülleri kullanarak işletim sistemine "User Mode" katmanında müdahaleler edebilirsiniz. Admin yetkisi alarak Kernel Mode'da bile müdahale edebilirsiniz çoğu virüs bu yöntemle MBR overwrite denen olayı yapar.

Örneğin; Windows'un ki "windows.h" kütüphanesidir. Bu kütüphanede "Window Handle" modülleri bulunmaktadır. Biz Windows ile çalışırken uygulamamızın penceresini oluşturmak için "CreateWindowEx" fonksiyonunu kullanırız.

Sizin de macOS için uygun kütüphaneden uygun metodlar ile pencere oluşturup bu pencereyi boyamanız gerekmektedir. Bu iş C diline hakimiyet gerektirir. Eğer değişken yapısı gibi şeylere tam hakim değilseniz lütfen API kullanımına yönelmeyiniz, bu sizin kod ezberlemeye eğiliminizi artıracaktır!

Hocam öncelikle konu nerelere çekilmiş okurken şaşırdım. C ile arayüzü olan bir program yapmak istiyorsunuz anladığım kadarıyla. C gibi düşük bir dille çalıştığınız için "drag-drop" gibi şeyler kullanmanız mümkün olmayacaktır şimdiden belirteyim. macOS'ta çalışan bir uygulama yapmaya çalışıyorsunuz sanırım ve maalesef direkt olarak macOS'e yönelik kütüphanenin kullanımını bilmediğim için windows üzerinden örnekleyerek açıklayacağım.

Öncelikle işletim sistemlerinin kendine ait API'lerinin bulunduğu kütüphane dosyaları vardır. Bu kütüphaneler üzerinden işinize yarayacak modülleri kullanarak işletim sistemine "User Mode" katmanında müdahaleler edebilirsiniz. Admin yetkisi alarak Kernel Mode'da bile müdahale edebilirsiniz çoğu virüs bu yöntemle MBR overwrite denen olayı yapar.

Örneğin; Windows'un ki "windows.h" kütüphanesidir. Bu kütüphanede "Window Handle" modülleri bulunmaktadır. Biz Windows ile çalışırken uygulamamızın penceresini oluşturmak için "CreateWindowEx" fonksiyonunu kullanırız.

Sizin de macOS için uygun kütüphaneden uygun metodlar ile pencere oluşturup bu pencereyi boyamanız gerekmektedir. Bu iş C diline hakimiyet gerektirir. Eğer değişken yapısı gibi şeylere tam hakim değilseniz lütfen API kullanımına yönelmeyiniz, bu sizin kod ezberlemeye eğiliminizi artıracaktır!
Hocam çok teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı