Yazılım alanında gelişmek için ne yapmalı?

muratzmc

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
i5 12400F / B660M DS3H / AMD 6700 XT / 16 GB RAM /
Merhaba,

Ben 8-5 çalışan bir memurum. Günüm bilgisayar başında geçiyor. İş yerinde bazı zamanlar boşluklarım oluyor, o zamanlarda ve mesai bitiminde kendimi geliştirecek yollar arıyorum. Dolayısıyla yazılım alanında geliştirmeye karar verdim.

B2 seviyesinde ingilizceye hakimim ve çok az Python bilgim var temel düzeyde diyelim. Yazılıma her seferinde Python ile başlıyorum ancak temel düzeyde öğrendikten sonra bırakıyorum, devam etmiyorum. Çünkü ne yapacağımı bulamıyorum.

Şu anki hedefim Python veya farklı bir dilde uzmanlaşmak. Bunun için bu alanda uzman olan kişiler bana bir yol haritası gösterebilir mi? Uzmanlaşmak ne kadar süremi alır? Yaş 29, bu alanda üniversite okumak mantıklı mı?

Şimdiden teşekkür ederim cevap iyi sosyaller.

Üniversite okuyabiliyorsanız verim çok daha fazla olacaktır yazılım alanında bir işin mülakatında her zaman üniversite sorulur evet derseniz her zaman sizin için daha iyi olur onun dışında YT'de düzgün Python kursları var ve Udemy'de ucuz miktarda 1-2 kurs satın alıp kendinizi geliştirebilirsiniz ama söylemem gereken başka bir şey ise her zaman deneme yanılmadır GitHub'ta başkalarının yaptığı phytom projelerine bakın kodlarına bakın algoritmayı anlayın sürekli bilgiye aç olmak lazım ve araştırıp bulabilirsiniz Python için başlangıç, orta, uzman, profesyonel proje fikirleri diye oradan seçip her hafta 1 proje tamamlayıp githuba yükleyin en hızlı gelişim yöntemi budur benim gözümde.

Öncelikle iyi Sosyaller. Konunuz dikkatimi çekti. Öncelikle temel seviye Python biliyorsanız. Bir sonraki dil olarak C# ı seçebilirsiniz. Şu an ErP sistemlerin yapımında kullanılıyor. Orta bir dil ve piyasada favori diyebilirim. Öğrenmeniz çok uzun sürmez. Yanına veri tabanı bilgisi ile SQL eklersiniz. Ondan sonra ufak projeler yapmaya başlarsınız. Bu aşamadan sonra hangi alanda gelişmek istediğiniz öneme biner. Mesela Mobil programlama isterseniz. Gelecekte çok önem kazanacak Flutter, Java veya Web düşünüyorsanız.Html,PHP, JavaScript gibi tasarım ve yazılım dilleri iyi olur. Ama her yazılımcının az da olsa C# bilmesi gerektiğini düşünüyorum

Öncelikle teşekkürler değerli yorumlarınız için.

Aslında ben üniversite okuma işine sıcak bakıyorum ama biraz sıkıntılı bir süreç olacak belki yüksek lisans olarak bilgisayar teknolojilerinde ilerleyebilirim. Ancak ben daha çok işime daha sonra ek gelir sağlamak açısından şu an bu konuda gelişmek istiyorum. Bu konuda uzmanlaştıktan sonra freelance işler kovalamak istiyorum.

Öncelikle teşekkür ediyorum. Demek istediğiniz pyhtonda uzmanlaşmak yerine c# da uzmanlaşıp veri tabanı bilgisi edinmek mi acaba?

Evet, yani yanlış anlaşılmasın Python da çok önemli bir dil ama kullanımı çok kısıtlı. Mesela ben siber güvenlik alanında test yaparken belli Python toolları kullanıyorum. Dediğim gibi eğer bu işte gerçekten yol almak istiyorsanız bir sonraki adım olan C#'a atlamanız daha iyi olur. Bahsettiğim nesne tabanlı C# o şekilde hem yaptıklarınızdan çıktı aldıkça daha iyi olayı kavrayacak. Event, class gibi konuları bilir hale geleceksiniz. Bu aşamadan sonra dediğim gibi tercihlerinize göre kendinize bir yol seçebilirsiniz.

Biraz kötü yönlendirmiyor musunuz? Python kullanım alanı açısından gördüğüm en geniş dil. Siz sadece siber güvenlikte yetersiz kaldığını ifade edip böyle yaftalıyorsunuz ancak mesela veri bilimi için Python'dan başka dil neredeyse yok desem yeri.

Konu sahibine önerim CS50x serisini muhakkak izlemek, ardından çalışmak istediği alana göre ilgili Python araçlarını öğrenmek olurdu. O alanda Python yetersiz gelirse başka dile geçebilir. Mesela işiniz Web programlama ise Python'un ona göre de araçları var ve nice firma Python üzerinde yükseldi. Öğrenmesi kolay bir dil olduğu için yetersiz görülmesi epeyce saçma.

29-30 yas bence universiteye baslamak icin gec.
Muhendis unvani alabilecegin 2 senelik grad programlari dusunebilirsin.

Uzmanlasmanin ne kadar sure alacagini kestirmek zor, uzmanlasacak insana, uzmanlasilacak alana ve "uzman" derken kastedilen seviyeye gore cok degisir. Genelde bu meslekte time estimation vermekten kacinmak gerekiyor, cunku yakin donem disinda hep basarisizlikla sonuclanir.

Algoritma ve data structure ogrenerek baslayacaksin neticede.
Ancak kendini mental olarak bunun kisa bir surec olmadigina hazirlamalisin. 30 yasina geldiginde bebe isi console uygulamalari kodlarken "bununla mi ugrasacagim" diye vazgecmemek icin. Cunku evet, malesef kosmadan once emeklemek gerekiyor. Kimsenin kullanmadigi saatlerini harcadigin programlar yazip bir kenara atacaksin.

Ustte de dedigim gibi baslangic algoritma ve data structure, o sebeple dile yogunlasmanin bir anlami yok. Programlama mantini kavradigin zaman 3 gunde herhangi bir dilde uretken hale gelirsin. O sebeple istersen C ile basla, istersen Haskell ile basla, istersen Typscript ile basla, hic fark etmez. Dil ogrenmek hem mesele degil hem de yazilim gelistirme pratiginin cok kucuk bir bolumu.

Öneriniz için teşekkürler, ben de pythona bu dediklerinizi duyarak başlamıştım zaten ama ilerletemedim bir türlü.

Algoritma ve veri yapılarına hiç çalışmadım doğrudan "Python nedir nasıl öğrenilir vs" üzerinden gitmiştim. Dedikleriniz yararlı gözüküyor teşekkür ederim. Peki algoritma ve veri yapılarını detaylı kavrayabilmem için tavsiyeleriniz var mı?

CS50x böyle bir seri. Üç programlama dili üzerinden algoritmalar ve veri yapılarını tanıtarak köklü bir programlama temeli oluşturuyor. Üç programlama dili şöyle:

• Scratch: Çocuklar için görsel bir dil. Sadece tek bir derste işleniyor ve programlamanın temel kavramları görsel bir şekilde gösteriliyor.
  • C: C sade bir dil ve çok basit özelliklerle programlama yaptıran bir dil. Bellek yönetimi gibi pek çok konuda izlenim içgörü ediniyorsunuz ve veri yapılarınızı dil size müdahil olmadan temelden inşa ediyorsunuz.
  • Python: C kullanılmaktan çok öğrenilen bir dil; pratikçe bir şeyler yapmak için biraz kullanışsız. Haliyle pek çok şey, atıyorum web server yazmak gibi şeyler Python ile yapılıyor.

Doğrusu üniversite okumanıza ihtiyacınız yok, ancak üniversitede anlatılan şeyleri özümsemek de ek çaba göstermelisiniz. Ben de üniversite mezunu olmadan kendi paramı kazanıyorum doğrusu. Sizin yaşınızda programlama öğrenip Amerikan şirketlerine çalıştığını bildiğim tanıdıklarım var. Ancak şunu görmezden gelmeyin:

İlk amacınız şimdilik kendinizi eğitmek, günlük hayatınıza yazılımı dahil etmek ve bunu sevmek olmalı. Zaman içerisinde karşınıza fırsatlar geçtikçe bir şeyler yapabilirsiniz. Python ile başladıysanız Python'da uzmanlaşmanızda ısrarcıyım. Zira bir programlama dilinde uzmanlaşınca hepsinde uzmanlaşmak kolay gelecek ancak esas öğrenmeniz gereken şey programlama dilleri değil o dillerle ne yapacağınız ve bilgisayar bilimlerinin temeli olmalı.

Alternatif kaynak: Python Programlama Dili — Yazbel Python Belgeleri

Son düzenleyen: Moderatör:
Vermiş olduğunuz bilgiler kafamda bir şeyleri şekillendirdi teşekkür ederim peki dediğiniz seri şu linkteki mi yoksa farklı bir yerden mi alacağız o eğitimi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…