Yazılım alanında nasıl ilerleneceğine karar vermek

hasan_salih

Centipat
Daha fazla  
Merhaba, yazılım için hangi dili öğrenmek lazım diye sorunca "ne yapacağına bağlı" tarzı cevaplar alıyorum. Peki ya ben ne yapacağıma nasıl karar vereceğim? Sizler nasıl karar verdiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yazılımı öğrenmek istemenizin bir sebebi vardır. Bir uygulama hoşunuza gitmemiştir, daha iyisini yapmak için öğrenmek istersiniz. Bir web sitesi görürsünüz ve dersiniz ki bu ne, daha iyisini yapmak için öğrenmek istersiniz. Para için yazılım öğrenilmez. Para için çekilecek dert değil. Parayı daha az uğraşarak kazanabileceğiniz dallar var. Yazılım psikoloji bozar.

Bu kursu biliyorum fakat İngilizcem yok henüz

Aslında ben ne okumak istediğimi bilmiyordum. Yani kafamda hep mühendislik vardı ama ne mühendisi olacağıma karar verememiştim. Sonrasında YouTube'da Can Değer abiyi gördüm. Baktım anlattıkları hoşuma gidiyor ufaktan da Python öğrendim. Baktım bu da gayet keyifli ben de yazılım veya siber güvenlikçi olmaya karar verdim.

Son düzenleme:

Şimdi dostum bir anlık hevesle koca alanda ilerlemek istemek çok yanıltıcı olabilir. Bir YouTube kanalı izleyip ve ben yazılımcı, siber güvenlikçi olacağım demek gerçekten mantıklı değil. Yukarıdaki arkadaş çok doğru söylemiş, dilden önce hem bilgisayar temelleri hem de veri yapıları ve algoritmalar kursları almanı öneririm.

Şimdi sen birkaç hafta, belki birkaç ay Python kursu izlemişsin, kendi çapında hesap makinesi vs. yapmışsın ancak bir işte çalışacağın zaman senden bir hesap makinesine göre çok daha komplike projeler yapmanı isteyecekler. Zaten Python da globalde en popüler dil olsa da Türkiye'de çok aranan bir dil değil, hatta globalde bu kadar popüler olmasının sebebi de bu yeni yapay zeka, makine öğrenmesi trendleri.

Son olarak bir üstümdeki arkadaşa katılmıyorum, farklı alan"lar"da uzmanlaşmana hevesin olsa da zamanın yetmez. Herkes bir, belki iki dilde uzmanlaşıyor, bu diller de aynı alanın dilleri zaten. Temelleri bildikten ve dokümantasyon okumayı öğrendikten sonra bilmediğin - az bildiğin bir dilde yazmak için baştan öğrenmeye gerek duymuyorsun, zamanın yetmez zaten.

Anladım, teşekkür ederim. 15-20 gün sonra üniversite sınavları açıklanacak ve artık ne yapacağım hakkında net bir karara varmam gerekiyor. Bilgisayar temelleri, veri yapıları ve algoritmaları YouTube'dan öğrenmem bana karar vermem için yardımcı olur mu?

Ayrıca Celal Bayar Üniversitesinde "yapay zeka ve makine öğrenmesi" adında bir bölüm açılacak bu yıl. Dünya üzerindeki popülerliğini de göz önüne alarak sizce bilgisayar mühendisliği yerine okunabilir mi?

Son düzenleme:

Mühendislik okumaya puanın yeterse net mühendislik okumanı öneririm. Veri Yapıları dersleri işin zorluğunu veya ne kadar keyifli olup olmadığını sana göstermez, karar aşamasında etkisi olmamalı. Bazı diller vardır çok daha basit ve eğlencelidir, X dilde 3 satırda yazdığını bazı dillerde 10 satırda yazman gerekiyordur mesela, işin sana göre olup olmaması dil ve alanla alakalı yani. Ben mesela Web alanında yazılım öğreniyorum, temel olarak tasarım konusu beni buna itmişti ancak gördüğüm eğitim üzerine Back-End tarafını da öğreniyorum, Front-End'de tasarımlar yaparken her şey güllük gülistanlıkken Back-End'de Java ile yazmak çok zevkli gelmiyor mesela. Sana göre olup olmamasını kişisel zevklerin belirler yani kısacası, her dilin kolay kısımları da var zor kısımları da, her alanın da öyle. Ben çok fazla estetik kaygı güden birisi olarak Web, özellikle Front-End alanında öğrenim yapmaya çalışıyorum kısacası. Yapay Zeka gerçekten ilgini çekiyorsa Mühendislik bölümünde de hem bu alanda, hem de çok daha geniş bir yelpazede eğitim görürsün, daha esnek olabilirsin kısacası.

Anladım, çok teşekkür ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…