Yazılım alanında profesyonel nasıl olunur?

  • Konuyu başlatan Bir Deliden Fazlası
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 5
  • Görüntüleme 2B
B

Bir Deliden Fazlası

Ziyaretçi
Merhaba Arkadaşlar.
11. Sınıf Bilişim Teknolojileri Web Tasarım ve Programlama öğrencisiyim. Bilgisayara komutlar vererek işimi yaptırmak çok hoşuma gidiyor yani anlayacağınız kod yazmaktan çok zevk alıyorum ve bu alanda devam etmek istiyorum. Öğretmenime sertifikaları sorduğumda Microsoft sertifikası alabilirsin demişti. Ben bu sertifikalardan almak istiyorum fakat kursa gitmeme gerek olmadığını söyledi öğretmenim. Sizce kursa gitmeli miyim ve nasıl ilerlemeliyim?

Ek olarak 10. Sınıfta Programlama Temelleri dersinin ortalaması bir şeyi hatırlamamam yüzünden 97 gelmişti. Bu sene ilk dönem Web Tasarım ve Programlama dersinin tüm sınavlarından 100 aldım ve bu dönem programlamaya giriş yaptık, içerisine veritabanıda dahil ve yıl sonu ortalamamın minimum 98 geleceğine eminim.
 
Öncelikle şimdiden tebrik ederim. Ders başarılarının iyi olması güzel. Ama bunlara çok fazla güvenmeni önermem. Sen bunlardan çok daha iyilerini yapabilirsin. Kursa gitmeden sertifikaları alabilirsin. Sınavlarına girmen gerekiyor. Burada bazı sınavlar hakkında bilgi var. Bence okul ile kursu beraber götürebilirsin. Beraber götürür isen iki taraftan ilerlemiş olursun. Aynı zamanda eğitim setleri var onları takip etmeni öneririm. Bu setler ile kendini ilerletmiş olursun. Öncelikle eğitim setleri ve ücretsiz kurslar ile kendin biraz ilerle. Daha sonra imkanın var ise kapsamlı bir kursa gidersin. İSMEK ücretsiz kursları var. Onlara gitmeni öneririm. Kendin yapabildiğin kadar pratik yap. Öğrendiğin şeyleri geliştirmeye çalış. Kendin küçük projeler ile başla. Daha sonra onları sürekli geliştir. Hocalarından örnek proje iste. Onları yapmaya çalış.
Yazılım Uzmanı (.NET) | Bilge Adam | Yazılım Uzmanlığı Eğitimi
http://ismek.ibb.gov.tr/branslar.aspx?BransCode=913
Bu kaynakları incelemeni öneririm. Geniş kapmsamlı kaynaklar. İşine yarayacağını düşünüyorum.
Microsoft - Açık Akademi
Çizgi TAGEM
Khan Academy
Gorsel Programlama

Eğer bu işi yapacak isen bu videoyu izlemeni öneririm. Bu sektör için çok iyi tavsiyeler veriyor.
Niyazi Saral ile bilişim sohbeti
 
Son düzenleme:
Microsoft, Oracle, Cisco gibi popüler sertifika programlarından spesifik sertifikalar almak, kariyer yolunda kişiye oldukça değer katar. Bir nevi liyakat anlamı taşır. İş ararken elini güçlendirir. Havalı bir durumdur.
Ancak araştırması yapılması gereken konular var. Örneğin hangi sertifika konusu hangi kariyer imkanları sunuyor? Yani istatistiki açıdan yeterince iş ilanı olan bir konu mu? Doğru hamle yapmak önemli, çünkü bu sertifika programlarının zaman ve para maliyeti var. Bu sertifikalara göz dikmenin şöyle bir yararı daha var; kişinin kendini piyasada konumlandırmasını da sağlar. Soruna cevap verecek tam bir bilgim yok ama şunu söyleyebilirim ki bildiğim sertifika sahipleri genelde kurslara para harcayan kişilerdi. Hepsi de kariyerlerinde bunun yararını gördü.
 
Yazılım alanında profesiyonel olmak demek bildiğin en iyi yazılımı, en iyi şekilde kullanmak demektir. C# üzerinde uzmanlaşırsan yanında SQL birazda ASPX öğrenirsin. Fakat tüm yazılım programlarında uzmanım demek doğru olmaz. Biri üzerinde en iyi olduğun zaman zaten o konu üstünde çok iyi yerlere gelirsin. İleride üniversite hayatında karşına başka bir sorun daha çıkacak. Programlama (Otomasyon,CNC yazılımları vs.), network üzerine(ASP, Web Tasarım vs.), firewall ve güvenlik üzerine yazılımlar gibi dallar mevcut. İleride tam olarak olmak istediğine karar verdiğinde, o bölüm ile ilgili sertifikaları toplaman gerekir.
Mesela Türkiye'de Cisco network, firewall, ve IP phone üzerine yazılım ile kodlayan çok az. Kullanan var ama yazılım ile geliştirip bu ürünleri kullanan kişi çok az. İngilizce şarttır.
Şuanda derslerini en iyi şekilde geçmeye odaklan ve üniversite hazırlıklarına başla. Gideceğin üniversite de çok önemli. İngilizceye odaklan, kod yazarken ezber değil mantık, hiyerarşisini anlamaya çalış. Üniversite bitince gerçek hayat sana seçeneklerini sunacak sen o zamana kadar yazılım ve kod bölümündeki çalışmalarını sürdür. Zor bir yoldur. Gerçek hayatı dim ve string değerlere benzetmeye başlarsın yakında :D
Başarılar şimdiden.
 
Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıfım. İstanbulun göbeginde okuyorum beşiktaşta. Bu sene IOS programlama dersi aldım. Hocamız dışardan geliyordu yani okulumuzun hocası değildi. Ben 93 lüyüm hoca sanırım en fazla 89-90 ve üniversite mezunu değildi hocamız. Bankalardan tut bir çok türkiyede eğitim vermiş bir insan. hatta gecen gün eğitim oldugu için dersi iptal etmişti. Dünyada insanlar ikiye ayrılır. Ölümüne azimli beş kuruş para vermeden kendi cabasıyla arastırarak öğrenen ve hevesli ama üşenen tayfa işte o tayfa içinde bu milyarlık kurslar var. Çünkü zor gelir oturup kendin bişeyleri araştırmak. Anlıcan o herşey senn kişiliğine kalmış. Programlama zordur hata alırsın yılarsın pes edersin hevesin kırılır. Yaparsın mutlu olursun orda bi Hello world yazdırırsın mutlu olursun. Ama sabır gerektirir. İnternette herşey mevcut ama geneli yabancı kaynaklı türkçe zor buluyorsun yada eski oluyor. Dediklerime katılan olur veya olmaz ama ben boyle dusunuyorum. Gelelim nasıl geliştirirsin kendini. Atıyorum webde bir video izledin adam buton koydu ve bir sayfadan diger sayfaya gecti. Sen aaa bunu ogrendim diyip durmucaksın adamın yaptıgı programam kendin bişeyler ekliceksin cıkartıcaksın siliceksin. Yapboz gibi oynucaksın kodlarla. İnternette en kolay kaynak bulabilceğin programa dilleri : Java, C#, C++. Ayrıca ingilice veya fransızca olsun her videoyu izle herseyi oku. En güzel yanı programalamada koda bakıp ne işe yaradgnı anlayabiliyorsun. Adam orda istedigi dili konussun ama programalama dili evrenseldir üç asagı beş yukarı anlarsın.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı