Yazılım güncellemeleri ve planlı eskitme durumu doğru mudur?

Sanırsam amaçları eski apple ürünü kullanan insanların yeni bir apple ürününe geçmelerini istemeleri..
Aynen öyle.
Teşekkür ederim hocam.
Rica ederim.

Cihazım Redmi Note 10S MIUI 12 de mis gibi çalışıyordu MIUI 14'e aldım şu an çok fazla kasıyor sürüm düşürmek isterdim fakat telefonda IMEI olduğu için dokunmak istemedim.
IMEI nin yazılım sürümüyle bir alakası mı varmış?

10-15k’ya oyun telefonlarıda satılıyor mesela poco gibi, acaba onlardan mı kullandıkları? İlla “kötü” telefonda vardır ama genelde bizim dışımızdaki orta yaşlı neslin bunları araştıracak zamanları veya ilgileri olmadığı için bilinçsizce alışveriş yapabiliyorlar

Merhaba hocam. Sorunun cevabı evet elbette planlı eskitme var. Zaten amiral gemisi cihaz üreten firma o cihazı eskitmeli ki sana yenisini satmalı yoksa gözüne diğer cihazlar nasıl albenili gelsin teknoloji böyle gıdım gıdım ilerlerken biraz düz mantık.
Nedenlerini ve nasıl hissedildiğini size açıklayayım.
1- iOS güncellemeleri sadece son nesil işlemcili iPhone’larda stabildir ve sadece onlara yenilik getirir. Diğer cihazlara kaşıkla özellik gelir ama kepçeyle cihazını Apple yer.
2- Planlı eskitmenin yani gerek kamera kalitesi düşmesi gerek performans düşmeleri mahkemelerle ispatlanmış bir şey değil çünkü çoğu Apple kullanıcısı telefonunu 3 sene bile kullanmadan değiştiriyor globalde. Genelde bizim gibi ülkelerin kullanıcıları uzun yıllar kullanmaya bakıyor.
  • Apple kendi işlemcilerini aradan 2-3 sene geçmesine rağmen son nesil işlemcilerle kıyaslamasını biliyor. “2,3 sene önceki işlemcimiz bile bugündeki android cihazlardaki işlemcilerden şöyle iyi böyle iyi “diye kıyas yapıyor. Ancak 2,3 sene önceki iPhone’ların arka planda uygulama yenileyememe, ısınmaların artması, yavaşlamalar neden boy gösteriyor? Size bir örnek: Akbank uygulaması çığır mı atladı da iPhone arka planda yenileyemiyor? Bu 1. Samimiyetsiz olduğu nokta Apple’ın.
  • Kamera kalitesi düşmesi mevzusu. Bu da gerçek. Evet kanıtlanmış değil ancak sadece bu forumda bile istediğin iPhone modeli için “kamerası eskisi gibi çekmiyor” başlığı altında aratırsan yüzlerce kullanıcının şikayet ettiğini diğer forumlar ve globalde de dolu şikayet olduğunu göreceksin. Biraz dikkatli olursanız fark ediyorsunuz. Bu kadar insan sence Apple’ı karalamak için mi yapıyor böyle?
12 yıldır iPhone kullanıcısı olarak, önceki iPhone’larını güncelleyerek çöp etmiş biri olarak benim de tecrübemle sabit bu yorumlar. iOS 10’da kafa kaldıran iPhone 7’nin iOS 15’te reels izlerken bile kasar halde olmasını da örnek vereyim.
Apple kullanıcılara öyle bir korku verdi ki güncellemediğinde hack yiyeceksin, verilerin sızacak, telefonun risk altında gibi bilinç altında iPhone kullanıcılarının aklına yıllarca çok iyi bir şekilde girdi. Halbuki bugün iOS10’da kalan ve hiçbir güncelleme almayan iPhone 5 bile hacklenmiyor.
14 Pro’yu kutudan çıkarttığım iOS 16.5 sürümünde kullanıyorum ve çok mutluyum. Keyifle kullanmak istiyorsan güncelleme, yok ben illa son sürümü kullanacağım diyorsan şu sürümde pil az gidiyor bu sürümde telefon ısınıyor bu sürümde.. gibi şikayetlere ve kamera kalitene elveda demeye hazırsın demektir, tercih meselesi.

Hocam şu olayın bir karşılaştırması var mı ya gerçekten görmek istiyorum ama bulamadım. Yani örnek olarak iPhone 12 iOS 14 versiyonu ile iOS 18 versiyonunu karşılaştıran bir insan evladı yok mı farkı net şekilde görelim.

Çok teşekkür ederim o zaman arka planda beklettiğim yazılım güncellemesini tek başına bırakıyorum

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam bu videoda bir apple kanalı bu durumu kısaca “zamanla piliniz işlemcinizi besleyemeyecek kadar eskiyor” diye geçiştiriyor fakat en üstteki 10 tane yorum dışında altlardaki yorumları okursanız neredeyse herkesin planlı eskitmeye maruz kaldığını görebilirsiniz. Hatta gerçekten 2 cihazla deneyende olmuş dediğiniz gibi. 1 gb’lık bir güncelleme gelmişti bundan sonra direkt sildim.

Son düzenleme:

Hocam maalesef ki yok iOS 19 çıksın telefonunu güncelleyen bir 14 PM kullanan arkadaşım var. Gidip kendi cihazım 14 Pro iOS 16 ile kıyaslayacağım. Aynı tarihte aldık ve o hep güncelledi güncelliyor. iOS 18 ile kıyasını yapacaktım da fırsat bulamadık. Biliyorsun 14 Pro ve 14PM kamerasından tut her şeyine birebir aynı cihazlar. Pil dışında. Yani reel bir kıyas olacak. Technopat'a da kıyasını yaptıktan sonra konu oluşturup yazacağım.

Hocam eşit şartlarda bir kıyaslama olması için pil sağlığı ve iphone modelinin aynı olması gerekiyor benim fikrimce.

Hocam bu şikayetleri zaten biliyorum ben sadece net bir karşılaştırma istedim bir tarafta eski iOS sürümü diğer tarafta ise yeni iOS sürümü ile birkaç test yapılan video istedim ama bulamayınca bir sormak istedim.

Hocam eşit şartlarda bir kıyaslama olması için pil sağlığı ve iPhone modelinin aynı olması gerekiyor benim fikrimce.

14 Pro ve Pro Max arasında sadece ekran boyutu ve pil farkı var bence adil bir kıyaslama olur zaten pil kıyaslaması yapmak çok zor çünkü 2 cihaz arasında geçen yıllardan dolayı ister istemez pil sağlığında farklar olacaktır o nedenle pil kıyaslaması değil de genel olarak kamera ve işlemci kıyaslaması yeterli olacaktır.

iOS tarafında pek bir kötülüğü yok ancak giriş segmenti Android'lerde güncelleme yapmamak her zaman daha iyidir genellikle Android cihazlar sürüm yükseltmelerinde ağırlaşır ve ısınma yapar uzun süre Android kullandım Samsung'un giriş segmentinde 1,2 güncellemede ağırlaştığı ve ısınma problemlerinin sıklaştığını gördüm iOS tarafında sürümün her ay yükselmesinden dolayı eski cihazlarda uygulama desteklenmemesinden başka bir şeye rastlamadım tabii bu benim görüşüm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…