Yazılım güncellemeleri ve planlı eskitme durumu doğru mudur?

Hocam eşit şartlarda bir kıyaslama olması için pil sağlığı ve iphone modelinin aynı olması gerekiyor benim fikrimce.
14 Pro ve 14 Pro Max arasında donanımsal anlamda hiçbir fark yok. Her anlamda aynı cihazlar. Pil sağlığı konusunda haklısın ama birebir tutturmak çok zor. Çevremde bulduğum tek cihaz o olduğu için arkadaşım da izin verirse kıyasını yapacağım. Özellikle kamera kalitesinin düştüğünü insanlar reel anlamda görmeliler.

14 Pro ve 14 Pro Max arasında donanımsal anlamda hiçbir fark yok. Her anlamda aynı cihazlar. Pil sağlığı konusunda haklısın ama birebir tutturmak çok zor. Çevremde bulduğum tek cihaz o olduğu için arkadaşım da izin verirse kıyasını yapacağım. Özellikle kamera kalitesinin düştüğünü insanlar reel anlamda görmeliler.
Modelleri bilmiyordum hocam. Technopatta konunuzu görmeyi isterim :)

Hocam maalesef ki yok iOS 19 çıksın telefonunu güncelleyen bir 14 PM kullanan arkadaşım var. Gidip kendi cihazım 14 Pro iOS 16 ile kıyaslayacağım. Aynı tarihte aldık ve o hep güncelledi güncelliyor. iOS 18 ile kıyasını yapacaktım da fırsat bulamadık. Biliyorsun 14 Pro ve 14PM kamerasından tut her şeyine birebir aynı cihazlar. Pil dışında. Yani reel bir kıyas olacak. Technopat'a da kıyasını yaptıktan sonra konu oluşturup yazacağım.
Bende 18.4.1 yüklü 14 pro max var ve kamerası bence hala ilk günkü gibi. Geçen gün arkadaş grubuyla gittiğimiz bir gezide tüm fotoğrafları bu telefonla çektik. Bir arkadaşta S23 Ultra vardı o çamur gibi çekiyordu mesela.

iOS tarafında pek bir kötülüğü yok ancak giriş segmenti Android'lerde güncelleme yapmamak her zaman daha iyidir genellikle Android cihazlar sürüm yükseltmelerinde ağırlaşır ve ısınma yapar uzun süre Android kullandım Samsung'un giriş segmentinde 1,2 güncellemede ağırlaştığı ve ısınma problemlerinin sıklaştığını gördüm iOS tarafında sürümün her ay yükselmesinden dolayı eski cihazlarda uygulama desteklenmemesinden başka bir şeye rastlamadım tabii bu benim görüşüm.

Buna açıkçası bende katılıyorum çünkü benim de karşılaştığım bir sorun olmadı sadece uygulama destekleri kalktı. iPhone kısmında iPhone 5 ile başladım iPad kısmında ise iPad 4 almıştım şu an hala iPad 4 ilk günkü kondisyonunda sadece uygulama desteği yok sürümü ise desteklediği en son dürüm iOS 10.

Bende 18.4.1 yüklü 14 pro max var ve kamerası bence hala ilk günkü gibi. Geçen gün arkadaş grubuyla gittiğimiz bir gezide tüm fotoğrafları bu telefonla çektik. Bir arkadaşta S23 Ultra vardı o çamur gibi çekiyordu mesela.
İşte sana ilk günkü gibi geliyor ancak iOS 16’yı hatırlamıyorsun. 14PM iOS 18’de de yine güzel kameraya sahip zaten. Buradaki olay orijinal iOS 16 sürümü ile kıyası yapmak.

İşte bu kıyası yapanda bir tane vatan evladı yok ona şaşırıyorum.
Türklerde olmaz hocam. “İnceleme” başlığı altında atılan tüm videolar reklam zaten. Daha eleştiri bile yapamıyorlar bir de planlı eskitmeyi hayatta kabul etmezler yapmak da istemezler. Globalde olmaması da şaşırtıcı ama dediğim gibi oradaki insan her sene genelde model yükseltiyor değişim kampanyası ile o yüzden farkına varmıyor.

Türklerde olmaz hocam. “inceleme” başlığı altında atılan tüm videolar reklam zaten. Daha eleştiri bile yapamıyorlar bir de planlı eskitmeyi hayatta kabul etmezler yapmak da istemezler. Globalde olmaması da şaşırtıcı ama dediğim gibi oradaki insan her sene genelde model yükseltiyor değişim kampanyası ile o yüzden farkına varmıyor.

Buna katılıyorum yurt dışında bu kampanyalar çok popüler özellikle GSM şirketleri aylık bir ücret karşılığında her yıl yeni modeli veriyor eskisi ister kalıyor istersende şirkete verip indirim alabiliyorlar çok avantajlı bir durum oluyor.

Hocam bir AnTuTu ve Geekbench değerlerine bakayım dedim ve iPhone 12 için şöyle bir sonuç çıktı.
BenchmarkiOS 14 SkoruiOS 18 SkoruDeğişim (%)
AnTuTu (Toplam)~598,4781,070,567↑ %79
AnTuTu CPU~170,000281,737↑ %65
AnTuTu GPU~201,000326,234↑ %62
AnTuTu Bellek~110,000170,150↑ %55
AnTuTu UX~90,000292,447↑ %225
Geekbench 5 (SC)~1,580~2,030↑ %28
Geekbench 5 (MC)~3,900~4,589↑ %18
Geekbench Metal~12,00016,165↑ %35

Bu durumda güncelleme AnTuTu ve Geekbench skorlarında yükselmeye ve bu nedenle performans artışına sebep oluyor diyebiliriz gibi duruyor.

Son düzenleme:
Buna katılıyorum yurt dışında bu kampanyalar çok popüler özellikle GSM şirketleri aylık bir ücret karşılığında her yıl yeni modeli veriyor eskisi ister kalıyor istersende şirkete verip indirim alabiliyorlar çok avantajlı bir durum oluyor.

Hocam bir AnTuTu ve Geekbench değerlerine bakayım dedim ve iPhone 12 için şöyle bir sonuç çıktı.
BenchmarkiOS 14 SkoruiOS 18 SkoruDeğişim (%)
AnTuTu (Toplam)~598,4781,070,567↑ %79
AnTuTu CPU~170,000281,737↑ %65
AnTuTu GPU~201,000326,234↑ %62
AnTuTu Bellek~110,000170,150↑ %55
AnTuTu UX~90,000292,447↑ %225
Geekbench 5 (SC)~1,580~2,030↑ %28
Geekbench 5 (MC)~3,900~4,589↑ %18
Geekbench Metal~12,00016,165↑ %35

Bu durumda güncelleme AnTuTu ve Geekbench skorlarında yükselmeye ve bu nedenle performans artışına sebep oluyor diyebiliriz gibi duruyor.

AnTuTu'ya fazla güvenmemek gerekli Çin malı replika cihazlarda bile skorlar yüksek çıkıyor.

İşte sana ilk günkü gibi geliyor ancak iOS 16’yı hatırlamıyorsun. 14PM iOS 18’de de yine güzel kameraya sahip zaten. Buradaki olay orijinal iOS 16 sürümü ile kıyası yapmak.
Apple her yeni seri çıktığında, yeni iOS sürümüyle beraber bir önceki serinin pilini öldürüyor, bunu bizzat 14 pro max ve 15 pro max'te hissedilir şekilde deneyimledim ama kamera kısmında hiç şüphelendirici bir durum yaşamamıştım. Siz böyle söyleyince merak etmedim değil.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı