Yazılım mühendisi olarak iş bulamayan birisi ne yapmalı?

Benim de sizin gibi, Yeni mezun iş arayan bir mühendis olduğumu yorum yapmadan önce belirtmek isterim.

CV'niz bence fazla kalabalık. Projelerinizi oldukça sade ve kısa bir şekilde açıklamanız lazım. Bir proje için 8 10 satır aşırı gereksiz, emin olun bunu inceleyecek kişi teknik olarak yüzde 90'ını anlamayacak. Maksimum 2 satır ile projeyi özetlerken kullandığınız teknolojilerden bahsedin. Bu kadar uzun bir CV açıklayıcı da, hatırlanabilir de değil.

CV de bildiğiniz teknolojilerden bahsederken birkaç bölmeye ayırabilirsiniz. Her şeyi yazmışsınız ama okunabilirlik sıfır. Mesela, "programlama dilleri, kütüphaneler, diğer" gibi veya "Backend, Mobile, Frontend" gibi alanlara da bölebilirsiniz.

Bunun haricinde, CV'miz mükemmel bile olsa fark edilebilir olmuyoruz. Birkaç aydır iş arıyorum ve öğrendiğim şey şu, İK'nın eline düştüysen 1 - 0 geriden başlıyorsun. CV'ni bir şekilde referans ile firmaya ileteceksin. Ondan sonra case ile veya mülakat ile kendini göstermeye çalışacaksın.

Birkaç Teknokent firması ile konuştuğumda hepsinin ortak söylemi "Junior alanında yığılma var" şeklindeydi. Geçen seneye göre kat kat fazla CV geliyormuş...

En son ne zaman mülakata çağrıldınız?

Yanlışım varsa lütfen düzeltin.

Devlette her tarafa okul açtı. Her yer bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar programcılığı vs. Her sene yeni mezun tonla öğrenci. İş sayısı az ve yüksek nitelik isteniyor. Gerisi ortada ne iş bulursan onu yap diyorlar.

Yazılım alanında olmasa da kendi alanımda departmanıma iş alımları yapıyorum. Buna benzer bir CV'yi görsem doğrusu çağırmazdım. Hukuk'tan uzak bir alan yazılım ama kıyasen fikir verir diye niye çağırmam diyeceğimi yazayım:
  1. Ön yazı değil ama kısa giriş bir yok, bir paragraf filan kendini anlattığın. Bu o kadar önemli değil, diğer kısımlar olursa görüşmeye çağırmayı engellemez ama bonus.
  2. Üniversiteye giriş tarihiniz yazmıyor, büyük eksi bu. Lise de yazılabilir.
  3. Senin sektörde böyle mi bilmiyorum ama teknik yetenekler çok fazla. Yeni mezun bu kadar şeyi bilir mi diye düşünüyor insan.
  4. Volunteer yazması iş bulamamış gönüllü bir projeye girmiş izlenimi veriyor. Gönüllü yazma orada.
  5. İkinci işte Ağustos to Temmuz 2022 yazıyor. Ağustos 2021 ise doğru yaz bunu.
  6. Internet siteniz Blogger, düzgün bir şey yapın. Internet sitesinde bir Github bağlantısı bile yok.
Bunlar dışında ücret beklentisini tam ortalama tut, ortalamanın 5k üstü, 5k altı aralık verebilirsin. Bir yıl çalıştıktan sonra daha iyi maaşla yer bulabilirsin. Maaş zam dönemleri yaklaşıyor, maaş zamları döneminde zam alacağını düşünerek ücret iste.

Yeni mezun olarak görüşmelerde ben böyle iyiyimden çok ben böyle öğrenmeye hevesliyimi ve çalışkanımı önde tut. Ama denge önemli. Sizden işe öğrenip gideceğim havası verirsen de işe alınmazsın.

Bullet pointlerde 3 taneyi ve onlari da 1 satiri gecmemeyi denemistim daha onceden. Simdi olabildigine detayli yazip ikya bilgili veya detayli izlenimi verip teknik ekibe cvyi yonlendirip okumalarini/linklere tiklamalarini amacladim. O kadar satiri ne ik'nin ne de teknik ekibin okuyacagini dusunmuyorum zaten :')
Skills kismini onceki ozgecmislerde ayirmistim kategorilere, haklisiniz onu tekrar duzeltmeliyim.

Mulakata cagrilmiyorum neredeyse hic, cok nadiren ik tarafindan araniyorum.

1. Cvyi yeterince uzattigim icin o kisimlari cikarmistim, onun yerine github profilimde kendimden bahsetmistim. Ama tiklanmadiktan sonra orada olmasinin bir anlami yok tabii.
2. Giris tarihini ekleyecegim tesekkur ederim.
3. Gunde 18 saat calisiyorum. Evde 1 dakika bos durmuyorum acikcasi ve bunu dusunmesinler diye okudugum kitaplari bile ekledim github aciklamama, blog yazisi olarak da paylasiyorum. Bu sekilde bildigimi kanitlayabilirim diye dusunmustum.
4. Ama gercekten de is bulamadigim icin bos durmamak adina gonullu olarak calistim keyifle. Onu degistireyim o halde.
5. Tesekkur ederim.
6. Internet sitemde Backend ile ilgilenmeme ragmen cyberdeck tarzi laptop yapimi, laptopta touchpad tamiri gibi seyler de bulunuyor. Bircok postu archivede tuttum, paylasamadim bile insan kaynagi insanlarin sig dusundugunu dusundugum icin. Arka plani bile yazilimla ilgili degil. Is arayan herkes gibi ise girene kadar medium'da iki yazi paylasayim ise girince yazmayi birakayayim olmasin istemistim. Ise girdigimde ikcilari umursamadan her alanda daha da cok yazmaya devam edecegim bir yer olarak olusturdum. Sitenin blogger olmasinin da kendimce bir anlami var, kendim host etse idim(lisede forum siteleri yapip host etmis biri olarak) her detayina her headera, Inter font mu olsun Fira Sans mi olsun, kategoriler ne olsun, kategoriye gore soyle seyler mi olsun vs vs detayda bogulacaktim. Neredeyse hicbir kisisellestirmeye izin vermiyor ve yaziyi atip paylasiyorum. Ayrica wordpress veya kendi yazdigim bir yer olmasi yerine blogger'da host edilmesi biraz ironik oluyor ve hosuma gidiyor, google urunlerinin cogunu kullanmayi reddedip kotu oldugunu savunup siteyi orada host edip bu sekilde disclaimer ekledim:
This site is hosted on Blogger(Google Product) and it's collecting your data. You should be aware of stuff like this so you can decide if you wish to use the site or not.

Maas konusunda siz ne dusunuyorsunuz diyorum sizin isteginizi ogrenmeliyim ben diyor ikci, soruyorum ne kadar veriyorsunuz diyorum ayni seviyede birine ornegin 35bin diyorlar ben 24bin istiyorum diyorum. Maasa cok takilma bence diyorlar.

Kendimi ise alimci icin sekillendire sekillendire siradanlastim. once fullstack alanimla ilgili olmayan embedded, unity, android app vs repolari gizledim, linkedinde yorumlarimi begenilerimi sansurledim, nasil bir is ortaminda calismak istersin karakterin nedir gibi sorulara yalanlar soylemeye calistim(beceremiyorum). Fark etsinler beni diye resmen yalvarir gibi/dilenci gibi her yere bunla ilgileniyorum bunu yaptim bunu biliyorum bakin bakin diye yazip duruyorum oysa bilgiyi paylasmayi cok severim, ucari reklamini yapmadan.
Hobileri sildim bunlar umrumuzda degil demisti bir ikci. Baska okudugum bolumleri ekliyordum cvye ikcilar mulakatta bunu okumussun bunu okumussun birakmissin ne bu dedigi icin acikogretim felsefeyi sildim, yurtdisinda isletmeyi sildim. Oysa baska seylerle de ilgilenmis bir kisi daha farkli bakis acisi katabilir diye ben severek o kisiyle mulakat yaparim diye dusunerek yazmistim. Universitede 1 hafta kutuphanede yatip data structures kitaplarinin tumunu onume alip eve gitmeden saatlerce calisiyor, ertesi hafta psikanaliz raporlarini kutuphanede uyuyarak calisiyor, sonraki ay 3 gun kutuphanede yatarak andy warhol, german industrial design orneklerinin kitaplarini translate ile almancadan ingilizceye cevirerek okuyor, sonraki hafta kamerada diyafram vs cozup kutuphanede radyo televizyon okuyan arkadaslarla film cekmeye gidiyordum falan filan. Ben java ile backendinizi yaparim ortalamam dusuk salagim, kotu bir okulda okudum asgari ucretin biraz uzeri ucret verin ise baslayayimdan ibaret olmak icin yirtiniyorum resmen. Bayagi uzun yazdim ama kusura bakmayin

Son düzenleme:
Bende tavsiyelerinizden kendime pay çıkarttım. Teşekkürler.

Mülakat konusu bence çok sıkıntı. Bildiğim şeyleri bile anlatamıyor, heyecan yapıyorum. Bu konu hakkında bir tavsiyeniz var mı hocam?

IK'cı sitenize girince güzel görünen bir şey görsün, o daha önemli yani. Düşük maaş istemek de olumsuz, ortalamanın altında isteyince de bir sorun mu var diye düşünüyor insan. Ortalama en iyisidir yeni mezuna.

Yurtdışı işletme oraya gidilerek yapıldıysa bonus, yazılmalı. Ama online yapıldıysa pek işe yaramayabilir.

Hobiler öyle, bazen kötü izlenim bile uyandırıyor.

Bu arada bunları sayıyorum ama durum çoğu zaman gelen yüz küsür CV arasından 10 tane seçmek olduğundan anlamsız görünen kriterler de türüyor işte.

Mülakat yaparken düzgün giyinmek, net konuşmak, dürüst olmak önemli. Nasıl bir iş ortamı istiyorsun diye sorarlarsa en iyi cevap işime odaklanıp, işi bilen tecrübeli seniorlara gerektiğinde danışabileceğim bir yer olacaktır mesela. Kendini basitçe anlatabildiğin sürece stres önemli değil. Çok heyecan oluyorsa bir doktora görün, anti-anxiety hapı al.

"çoğu zaman gelen yüz küsür CV arasından 10 tane seçmek olduğundan anlamsız görünen kriterler de türüyor işte."
Iste bu cok buyuk bir sorun, yuz kusur bile degil binlerce basvuru geliyor. Senior muhendis arkadaslarim 5 saniye bile bakmiyoruz tak tak geciyorum diyor. Bu standartta afedersiniz ama cvye banner yapip popomu acmadigim surece deneyimsiz olarak cok guzel uzun donem bir staj yapmis biriyle de yarisamam ytu vs gibi biriyle de yarisamam sanki.
Degiskenleri kendi aleyhimde ama kendimi siglastirmadan degistirmenin yolunu ariyorum, cunku siglastirirsam daha da zor olur gibi gelmisti.

Yurtdisinda okudum, yasadim. Ikci isletme ne alaka yani hadi biraktin geldin diye sordu. Uzun uzun gercekten bahsetmeyi denedim
tamamen yurtdisina cikmak istemistim bir yandan uber yaparak para kazaniyordum ama kafam hala muhendisce calisiyordu birine hamburger goturmek icin 1.5 tonluk bir arabayi hareket ettirmek benim bu arabada saatlerce oturmam asiri sacma geliyordu, bir yandan uber developer hesabi acip uberden api erisimi isteyip kazandigim paralari mahalleye gore ve gunlere gore analiz eden python scripti yazip arabamda tablette en cok para kazanilan haritalari isaretleyip oralarda calismaya ugrasiyordum. kafama tak etti en son ben yazilimla ugrasmayi seviyorum ve kendi ulkemde bile deneyimsiz is bulamamisken yabanci birine deneyimsizken is vereceklerini dusunmeyip ulkeme dondum vs.
Bu sefer de orda basaramadin sen de ulkem de ulkem mi dedin, burada basabilecek misin orada basaramayan biri olarak diye karsi ciktilar

Yalan olarak da isletme okumanin ileride tech lead project lead vs tarzi bir konuma gelecek olursam veya start up kurmak istiyorum kariyerime yonetim konusunda farkli bir bakis acisi katacagini dusundum, ingilizcemi de gelistirmek icin hem yurtdisinda okumayi sectim demeyi denedim. Ikisi de tutmadi.

Neyse cevap veren herkese cok tesekkur ederim, onerileri uygulayacagim. CV'mi ve diger ortamlari duzenlemeyle ugrasiyorum sonuclari gozlemleyecegim bir sonraki basvurularimdan itibaren.

Son düzenleme:
Bahsettiğim şeyin torpil ile alakası bile yok. Rekabeti azaltmaktan kastım herkesin toplandığı ana akım başvuru kaynaklarını kullanmamak. Ben diğer insanlardan bir farkım olmadan iş bulamayacağımı üç ayın sonunda fark ettim. Eğer sizi insanlardan ayıran çok büyük bir avantajınız bir başarınız veya tecrübeniz yoksa her işe başvuran 300-500 kişi arasından seçilecek olan o 1-2 kişiden biri siz olmayacaksınız. Bu nedenle rekabeti azaltmak için öncelikle büyük şirketlerden tamamen uzak durmak gerekiyor ve küçük şirketlere startuplara yönelmek gerekiyor. Wellfound denenebilir mesela LinkedIn gibi ancak hem kullanıcısı daha az hem de küçük şirketler için kurulmuş bir site. Onun dışında en önemlisi bir şekilde araştırıp yeni yatırım almış veya daha yeni bir başarı elde etmiş küçük şirketlerin direkt kendi sitelerinden girip başvurmak veya eposta atmak. Bu tarz küçük şirketler genelde LinkedIn üzerinden ilan vermez kendi sitelerini kullanırlar veya tanıdıklara ulaşırlar. Üstelik yeni yatırım aldıkları için bu parayı büyümeye gitmekte kullanıp genelde işe alım yapmak isterler. Üçüncü taraf sitelerde reklamları ilanları vs olmadığı için rekabet çok daha az olur. Yaşadığınız yerdeki veya uzaktan çalıştıracak bu tarz şirketleri nasıl bulacağınız size kalmış. Ben bir süre bunun üzerine uğraştıktan sonra işimi bu şekilde buldum. Ve asla bu yöntem mükemmeldir kesin çalışır herkes böyle iş bulabilir demiyorum ben denedim bende işe yaradı belki şansım da yaver gitti sizin belki hiç işinize yaramayabilir ama denemekten zarar gelmez. Bu tarz şirketleri bulmak için kullandığım yöntemlerden bir tanesini söyleyebilirim. Crunchbase isimli siteden yatırım turlarını görüntüleyebilirsiniz. Buradan girip şirketin konumunu iş yaptığı alanı büyüklüğünü ne zaman yatırım aldığını vs seçerek kendi alanınızda yatırım almış şirketleri bulabilirsiniz. Bu tarz küçük şirketler her açıdan çok daha avantajlı. Hem rekabet dediğim gibi daha az hem şirkette çalışan herhangi birisine ulaşmanız çok daha basit çünkü her gün yüzlerce mesaj almıyorlar hem de genelde büyük şirketler gibi standartize olmuş işe alım süreçleri olmadığı için daha rahat oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…