Yazılım mühendisliği 2. sınıfta öğrenilen ders ile form application komutları nasıl öğrenilir?

Alperen3446

Megapat
Daha fazla  
Dostlar selam, ben yazılım mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Şu ana kadar bize programlama dili olarak C++ ile dev C++'da kullanacağımız komutları fonksiyonları ve nesne tabanlı programlamaya giriş yaptık. Fakat ben form application kullanarak veya başka şeyler kullanarak gözle görülür bir şeyler yapmak istiyorum. Burada şöyle bir sorun yaşıyorum bizim derste öğrendiğimiz kodlar ile form application'da bir şeyler yapamıyorum mesela bir textbox açıyorum kullanıcıdan bu textboxa sayı girmesini istiyorum ama burada cin komutunu kullanamıyorum. Sizce ne yapmalıyım veya burada kullanacağım komutları nasıl öğrenebilirim?

Bir diğer sorumda ben ek iş yapmak istiyorum ama bunun için ne yapmalıyım ne öğrenmeliyim tam olarak bilmiyorum. Mevcut C++ bilgim ile bir şeyler yapabileceğimi pek zannetmiyorum. Siz neler tavsiye edersiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam pek tavsiye verecek pozisyonda olmayabilirim. Ben de bu sene mezuna bıraktım yazılım okumayı düşünüyorum ama önceden nodejs ve python bilgim var bu dilleri öğrenmesi çok zor olmadı çok da kolay olmadı açıkcası ihtiyacıma göre o an girip baktım diyebilirim. Ama C++ zor bir dil diye biliyorum ve javascript, python gibi dillerde daha çabuk gözle görülür projeler yapabilirsin. C++ için bu durum nasıl bilmiyorum tabii ki ama en azından bir yandan Python öğrenmeni tavsiye ederim. C++ öğrendiysen zaten python daha kolay gelicektir. Sonrasını ihtiyacına göre şekillendirirsin atıyorum bi android otomasyon projesi mi yapıyorsun uiautomator kütüphanesine bakarsın bir sayıyı stringe mi çevirceksin bu neydi diyip hemen bakabilirsin
Python:
str(5)
. dediğim gibi ihtiyacına göre.

Eğer C# form uygulamasında kullanıcıdan sayı almak istiyorsan sıralı olarak konsolda yaptığın gibi yapmazsın ki. Bir kere konsolda denediğin bir şeyi formda kullanmaya çalışmak saçma.

Öncelikle C++'ta konsolda iki sayıyı toplayan bir program yazalım sonrada C#'ta yazalım. Ardından C#'ta bunu nasıl forma dökerize bakalım.

C++:
int main(int argc, char **argv)  {
    int first, second;
    std::cout << "Please enter first number: ";
    std::cin >> first;
    std::cout << "Please enter second number: ";
    std::cin >> second;
    int sum = first + second;
    std::cout << "Result is: " << sum;
    return 0;
}

Hata ayıklama falanda yapmak gerekiyor kullanıcı eğer sayıdan başka bir şey girerse diye de, yapmadım şuan. Bir altta da C#'ta bunu konsolda nasıl yapacağımız var. Şimdi birde bunu forma dökelim.

C#:
Console.WriteLine("Please enter first number: ");
int first = Int32.Parse(Console.ReadLine());
Console.WriteLine("Please enter first number: ");
int second = Int32.Parse(Console.ReadLine());

int sum = first + second;

Console.WriteLine($"Result is: {sum}");

Aşağıdaki gibi dandirikten bir arayüz yaptıktan sonra kullanıcıya birinci ve ikinci sayıyı girmesi için bir alan açmış olduk. Button1'in click eventine de toplama işlemi yapmak için basitçe kodlarımızı yazdık. Kod birinci textboxtaki sayıyı ve ikincideki sayıyı toplayıp alttaki result yazan label'a ekleyecek. Burada error handling yapmamız gerekiyor normalde. Kullanıcı sayıdan başka bir şey girememeli şeklinde ya kutuyu ayarlamalıyız yada ayarlamasak da kullanıcı sayıdan başka bir şey girerse kullanıcıyı uyarmalıyız gibi gibi şeyler yapmak gerek ama mantığını anlaman amacıyla yazdığım çooook kısa bir şey olduğu için gerek yok. Anlamadığın bir nokta varsa sorarsın.

C#:
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            int a = Int32.Parse(textBox1.Text);
            int b = Int32.Parse(textBox2.Text);
            int sum = a + b;
            label3.Text = sum.ToString();
        }

Hocam uzun uzun anlattığın için çok teşekkür ederim C# bilmediğim için biraz kafam karışıyor doğal olarak ama anladığım kadarıyla eğer form application kullanıp bir şeyler yapacaksam C# bunun için daha mantıklı gibi duruyor o yüzden şu an internetten C# dersleri almak istiyorum. Sizce C# konsol kısmıyla mı başlamalıyım öğrenmeye yoksa direkt olarak form application kısmıyla mı?

Form uygulaması yapmak istiyorsanız C# kullanmalısınız. Direkt form kısmından başlayın bence.

GUI oluşturacaksanız C#'da ki Windows Forms en ideal , C++'da muadili sanırsam MFC fakat tam olarak C++ hiç kullanmadığım için bilemeyeceğim. Ancak dilden bağımsız olarak her dilde her şekilde GUI oluşturabilirsiniz işletim sisteminin API'ları olsun yeter ki C++'da var zaten ama gerek var mı bu sizin sormanız gereken bir soru C#'da Windows Form'u 1 günde öğrenir 2. güne data fetchleyen basit GUIlar yazabilecek hale gelirsiniz C++'da da ihtiyaca göre tabi ki GUI oluşturulabiliyor

C#'ın form application dediğiniz şeyide aslında bir konsol programı sadece bir framework çatısı altında yazıyorsun C# ile C++ arasında çok farklılar var. C#'ı öğrenin ve öğrenmeye kafanızın karışmaması için tabi ki basit konsol uygulamaları ile başlayın

Bunun C# bilmekle alakası yok. Genel mantığa dökmeyi öğrenmen lazım. Herhangi bir dilde bu sorunu yaşayacaksın. Konsola program yazmak ve GUI program yazmak arasındaki fark nasıl kullanıcıyla etkileşime geçtiğin. Yaptığın işlemler her ikisinde de aynı olacak ama kullanıcıya işlemi nasıl yansıttığın değişecek. Dolayısıyla yansıtma kısmı dışında aynı şeyi yazıyorsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…