Yazılım mühendisliği için üniversite önerisi

Hem oyun hem de mobil ogrenebilir miyim?
Üniversite okurken ikisini de öğrenebilir miyim?

Bir de senior olmak için tecrübe mi önemli yoksa işi iyi yapan da senior olabiliyor mu?

Juniordan senior a çıkmak ne kadar zaman alır?

Az önce dediğiniz 5 yıl tecrübeden bahsediyorum 5 yıl çalışmadan senior olunmuyor mu?

Yurt dışında da böyle rütbeler var mi?

Aslında bu soruların çoğunu ve daha fazlasını internette araştırma yaparak çok daha iyi öğrenebilirsin. Hem oyun hem de mobil öğrenebilirsin ama uzman olamazsın işe girip ilerleyebilmek için de tek bir alanda uzmanlaşman gerekiyor. Senior için hem tecrübe hem iyi iş yapmak lazım zaten bu ikisi de birbiriyle bağlantılı. Seniora çıkmak ne kadar zaman alacağı da kişiye göre gelişir. Yurt dışında da bunlar geçerli zaten oradan çıktı bu kavramlar.

Aslında bu soruların çoğunu ve daha fazlasını internette araştırma yaparak çok daha iyi öğrenebilirsin. Hem oyun hem de mobil öğrenebilirsin ama uzman olamazsın işe girip ilerleyebilmek için de tek bir alanda uzmanlaşman gerekiyor. Senior için hem tecrübe hem iyi iş yapmak lazım zaten bu ikisi de birbiriyle bağlantılı. Seniora çıkmak ne kadar zaman alacağı da kişiye göre gelişir. Yurt dışında da bunlar geçerli zaten oradan çıktı bu kavramlar.

Alanda Master yapsam pekii bu rutbelerde bir yükselme olur mu (yurt dışında mesela)
Lider veya senior gibi maaş artar mı?
Ne olur Master yapsam ne gibi değişiklikler olur?

Alanda Master yapsam pekii bu rutbelerde bir yükselme olur mu (yurt dışında mesela)

Benim kuzenim Almanya'da makine mühendisi yüksek lisans yapıyor ve lider gibi üst makamli bir şey olacakmış oradan aklima geldi yazılımda da bu şey var mı yüksek lisans yapınca rütbe artar mı?

Son düzenleme:

Benim kuzenim Almanya'da makine mühendisi yüksek lisans yapıyor ve lider gibi üst makamli bir şey olacakmış oradan aklima geldi yazılımda da bu şey var mı yüksek lisans yapınca rütbe artar mı?
Yazılım sektöründe böyle bir şey hiç görmedim, belki vardır net bir şey söylemek istemiyorum ama varsa eminim ki nadirdir. Bu sektörde üniversiteye pek bakılmaz tecrübeye ve bilgiye bakılır, üzerinde çalışmış olunan projelere bakılır. Belki bazı şirketlere girerken yaptığın master işe yarayabilir ancak bir yerde çalışırken master yaptın diye de maaşın yükselmez kimsenin umrunda bile olmaz.

Yazılım sektöründe böyle bir şey hiç görmedim, belki vardır net bir şey söylemek istemiyorum ama varsa eminim ki nadirdir. Bu sektörde üniversiteye pek bakılmaz tecrübeye ve bilgiye bakılır, üzerinde çalışmış olunan projelere bakılır. Belki bazı şirketlere girerken yaptığın Master işe yarayabilir ancak bir yerde çalışırken Master yaptın diye de maaşın yükselmez kimsenin umurunda bile olmaz.

Yukarıda bahsettim komşunun torunu yazilimci demiştim kendisi dedi Master için Amerika'ya gidebilirsin dedi onun için sordum ne gibi şeyler değişiyor diye
Master yapınca benim bildiğim yazılımın daha da köküne iniliyor rütbe artıyor galiba.
Ben öyle bililiyorum.

Yazılım sektöründe böyle bir şey hiç görmedim, belki vardır net bir şey söylemek istemiyorum ama varsa eminim ki nadirdir. Bu sektörde üniversiteye pek bakılmaz tecrübeye ve bilgiye bakılır, üzerinde çalışmış olunan projelere bakılır. Belki bazı şirketlere girerken yaptığın Master işe yarayabilir ancak bir yerde çalışırken Master yaptın diye de maaşın yükselmez kimsenin umurunda bile olmaz.

Üniversite de yaptığımız projeler yazılım programları ve yaltigimiz stajlar rutbemizi etkiler mi?
Bir makalede böyle yazıyor bilgin var mı?

Son düzenleme:
Yukarıda bahsettim komşunun torunu yazilimci demiştim kendisi dedi Master için Amerika'ya gidebilirsin dedi onun için sordum ne gibi şeyler değişiyor diye.
Master yapınca benim bildiğim yazılımın daha da köküne iniliyor rütbe artıyor galiba.
Ben öyle bililiyorum.

Üniversite de yaptığımız projeler yazılım programları ve yaltigimiz stajlar rutbemizi etkiler mi?
Bir makalede böyle yazıyor bilgin var mı?

Türkiye'de üniversite önemsiz kendini geliştirmen lazım demiştik aynısı yurt dışında da geçerli. Master yaparken hangi konu üzerine yoğunlaşacaksan o konu üzerinde gelişebilirsin ama sektörde tek bir konu üzerine çalışılmıyor hep farklı işler çıkıyor teknoloji sürekli gelişiyor. Eğer kendini geliştirebilirsen zaten rütben de artar. Yaptığın projeler, yaptığın stajlar rütbemizi etkiler mi dersen yine aynı konuya geliyoruz kendini geliştirmen önemli. Kendini geliştirip belirli seviyede yazılım geliştirebiliyorsan zaten rütben ona göre artar. Yani kısaca biraz bakış açını değiştirmen gerekiyor. Proje yaparsam, stajı güzel bir yerde yaparsam, yüksek lisans yaparsam daha iyi bir konumda olur muyum değil mesele. Ne yaptığın önemli. Proje yaptın ama ne yaptın? Yapımı ne kadar zordu? Hangi teknolojileri kullandın? Gerçekten bir şeyler öğrendin mi? Veya staj yaptın ama nasıl yaptın? Neler öğrendin? Kendini geliştirebildin mi? Bu sektör senin yapabildiğin şeylere bakıyor.

Yani kendini geliştirebileceğine inanıyorsan üniversitenin önemi yok.
Örneğin Bilkent'te bilgisayar okuyan birisi var fakat kendini geliştirmemiş portfolyosu bomboş ve karşısında Tokat'tan mezun bir sürü proje geliştirmiş, kendi projelerini yayınlamış birisi var.
İşe kimi alırdınız?

Bu arkadaşın dediği Bilkent, tokat örneği tamamen doğru. Bilkent'te okumuş ama kendini geliştirmemiş birisi kimsenin umurunda değil. İstiyorsa ODTÜ'de de yüksek lisansını yapsın yine aynı. Bunun örneklerini de gerçek hayatta görebiliyoruz. Google gibi büyük şirketlerin iş ilanlarında üniversite mezunu olma şartı istememesi de bir örnek.

Bu arada söylemeden de geçemeyeceğim elinde yurt dışında Master yapabilme gibi bir imkan varsa kesinlikle gitmen lazım, gitmemen hata olur. Hem CV'nde güzel bir görüntü olur, hem ingilizceni çok iyi geliştirirsin, hem de belki orada daha iyi eğitim alırsın. Yurt dışında Master yapıp ingilizceni geliştirirsen zaten bunları düşünmene gerek yok ki kendini geliştirsen yurt dışında rahatlıkla işe girersin, yükselirsin mutlu mesut yaşar gidersin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı