Üniversitenin ismi mühendislikte işe girerken en önemli etkendir ama işe girerken. İşe başladıktan sonra referansınızın yaptığınız işler olmaya başlar. Tabi ki üniversiteniz iyi ise ileride daha iyi yerlere gelme ihtimaliniz de yüksektir ama kesin değildir. Burada iş kişinin kendisinden bitiyor. Bu yaz Türkiye'nin en büyük inşaat firmalarından bir tanesinin kontrol başmühendisliğinde staj yaptım. Burada ki mühendislerin %95'i belkide daha fazlası Türkiye'de ilk 10'na girecek üniversitelerden mezundu ama ticarethane olarak tanımlayabileceğiniz üniversiteden mezun adam da var mıydı? Evet vardı.
Üniversitelerin gösterdikleri eğitimler arasında çok mu fark var? Hayır çok fark yok hatta belki de hiç fark yok. Peki farklı üniversitelerden mezun olan öğrenciler arasında çok mu fark var? Evet çok fark var. Peki niye? Çünkü verilen eğitim aynı olsa da sınavlarda istenilen şeyler farklıdır aynı zamanda arkadaş çevresi farklıdır.
Hatta yurt dışında ki üniversitelerin mühendislik bölümlerinde de hemen hemen aynı kitaplar gösterilir çok farklı şekilde de anlatılmaz. Amerika'da ki adam hangi kitaptan hangi dersi hangi konuları işliyorsa Türkiye'de ki öğrenciler de aynısını görüyor. Tabi orada ki profesör hafta da bir gün derse girip 20 kişilik sınıfa ders anlatıyor burada ki profesör hafta 4 gün derse girip 100 kişilik sınıfa ders anlatıyor.
Mühendislik ve teknoloji fakültesi en azından aynı üniversite veya birbirine yakın üniversiteler açısından konuşuyorsak tabi ki de mühendislik fakültesidir. Bunun sebeplerini falan da açıklamakla uğraşmıyorum bu tartışılacak bir şey bile değil.
Yazılım mühendisliği konusunda ise öncelikle bu bölümü okuyacak kişinin bu konuya gerçekten çok fazla ilgisi olması gerekiyor. Mühendislik bölümlerinin çoğunda zaten hatırı sayılır sayıda yazılım dersi gösteriliyor. Bununla birlikte mühendislik dediğiniz olay da okulda öğretilen derslerin bir işe yaradığını söyleyemeyiz. Türkiye'de doğrudan yazılım konusunda çalışan firma sayısı da fazla değil. Örneğin elektronik alanında iş yapan bir firma yazılım işlerim var bir tanede yazılım mühendisi işe almalıyım demez. Çünkü hem bu işini elektronik mühendislerine yaptırabilir hemde elektronik mühendisleri ile arasında koordinasyon kuramayacak adamı da çalıştırmak istemez.
Geleceğin mesleği yazılımdır ama hayal kurmamak lazım Türkiye için değildir ve Türkiye'de çalışmayı düşünüyorum deyip de yazılım okumayı düşünüyorsanız diğer yazılım mühendisleri arasından sıyrılmanız lazım bunun içinde mesleğinizi okuduğuz bölümü çok sevip bu işten zevk almanız lazım. Diğer türlü temel mühendislerden birini yazın ingilizce bilin bir kaç tanede temel programı bilin işsiz kalmazsınız Türkiye şartlarında da iyi paralar kazanırsınız. İlla yazılımla ilgili bir şeyler okumak istiyorsanız da bilgisayar mühendisliği okuyun.