Yazılım mühendisliği sıralama olarak neden düşük?

Hocam kafamdan sallamiyorum calisan akrabalarim olsun internetten arastirmalarim olsun bu sonuclara ulastim. Bilgisayar Bilimi ve Muhendisi farkli bolumler sanirsam Türkiyede sadece Sabanci Bilgisayar Bilimi veriyordu ama emin değilim. Bende Bilgisayar Muhendisligi öğrencisiyim bu dedigim sebeplerden.

Bilgisayar Bilimleri ile Bilgisayar Mühendisliği elbette farklı bölümler, ancak bizde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi Bilgisayar Bilimleri müfredatı ile işleniyor. Normalde Bilgisayar Mühendisliği dediğimiz bölüm içerik olarak Elektronik Mühendisliği’nin bir alt alanı, bilgisayar sistemleri ve donanımını içeren bir mühendislik, yazılım eğitimi daha kısıtlıdır. Ancak bizdeki bilgisayar mühendisliği eğitimi ağırlıklı olarak yazılım dersleri içerirken kısıtlı bir donanım eğitimi var.

Özel sektör için dediğine katılmıyorum. İki bölüm de esasında bir mühendislik, zaten birbirlerine üstün oldukları bir nokta yok. Yani bir bölüm teknikerlik bir bölüm mühendislik gibi bir mevzu yok, dolayısıyla şirketler de bu şekilde bakmıyor. Ayrıca dediğin gibi bir durum olsaydı, bir şirket yazılım geliştiricisi pozisyonuna bilgisayar mühendisi değil, ders içeriğinde daha fazla yazılı dersi olduğu için yazılım mühendisi alması gerekirdi. Ancak bu şekilde bir durum yok. Şirketlerin çoğu iki bölümün mezunlarına aynı şekilde yaklaşıyor, hangi aday kendisini pozisyona daha uygun şekilde yetiştirmişse, CV’si daha güçlüyse onu tercih ederler. Bu konuda üniversitenin de elbette etkisi var, marka bir üniversitenin mezunuysan işe alımlarda özellikle de junior pozisyonlarda oldukça işine yarar.

Hocam, şimdi ODTÜ bilgisayar mühendisi öğretim üyelerine baktım. 3-4 tanesi doçent ama diğerleri hep profesör. Ankara yazılım mühendisi öğretim üyelerinin içinden sadece 1 tane profesör var ve diğer yardımcı doçent.

Hocam ben bunun aksini iddia etmiyorum zaten. Ancak kıyas yanlış. Ankara Üniversitesi marka gücü, akademik kadrosu olarak ODTÜ’ye denk bir üniversite değil zaten. Yani ODTÜ’de ne zaman Yazılım Mühendisliği bölümü açılır, o zaman elbette kıyas yapabilirsiniz.

Son düzenleme:
Merhaba @The Tribal Chief. Ankara Üniversitesi Yazılım Mühendisliği geçen sene Sayısal 25.000 taban sıralama ile kapatmış. Bunun yanı sıra Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (İngilizce) Yazılım Mühendisliği de geçen sene Sayısal 27.000 taban sıralama ile kapatmış.
Ankara Üniversitesindeki çoğu Mühendislik bölümü Gölbaşı Kampüsünde bulunduğu için pek önerilmiyor. Bu arada YKS'de bana göre bahsettiğiniz 3 alanda da ilk 15.000 sıralama dereceye giriyor.

Merhaba @AliEgemen. Sabancı Üniversitesinde de (İngilizce) Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği bölümü şeklinde geçiyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı