Yazılım öğrenmeye nereden başlanmalı?

Araştırmam sonucunda C çoğu popüler dilin temelidir, C öğrendikten sonra diğer diller kolay geliyor diyebilirim [kısa sürelik bir çalışma sonucu farkına vardım.]

Üstteki örnektede ilk C 1 saati C'ye verdim cden sonra çoğu dil basit geldi.

C ile yazılan hello world.
#include <stdio.h> int main() { printf("Hello, World!"); return 0; }

Python ile yazılan hello world.
print('Merhaba Dünya')

Not: Satırların uzunluğu ve kısalığı sizi korkutmasın.

İllaki direkt mobil diyorsanız:
Android: Kotlin.
iOS: Objective-C ve Swift.
Android + iOS: Dart&flutter diye biliyorum Java'da olabilir fakat pek araştırmadım yanlış yönlendirmeyeyim.

Teşekkürler hocam iyi geceler dilerim sağ olun.
Burayı tertemiz okumakla başlamanı öneririm.

Okudum hocam sağolun.
 
Son düzenleme:
Elbette program yazmanın pek çok yolu var. Programlamaya nereden başlarım sorusunun cevabı yok. Oyun yapmak istiyorum ve bu işe tek başıma halledebileceğim mobile oyunlar ile başlamak istiyorum. Oyun motoru kullanmalı mıyım, kullanmalı isem hangisini? bu şekilde bir soru soruyorsan

Cevap: İngilizcen yokmuş gibi düşünüyorum ve kaynak sıkıntısı çekmemen için Unity3D öğrenmeni tavsiye ederim. C# Microsoft un geliştirdiği bir dil ve kendi sitesinde bile TR doküman var. Unity3D C# dilini kullanarak oyun geliştirebildiğin bir motor ve neredeyse mobilde gördüğün 2 oyundan 1'i Unity3D ile yapılmış. Önce dili öğrenerek başla ve dil hakkında yeterince bilgiye erişince motora alışman biraz daha kolay olur. Unity3D için sitesinde TR doküman olmasa da YouTube'da fazlaca içerik var. Motor ne dersen, resim yaparken kağıt ve boyalar kullanırsın, resim yapmak için kağıdın nasıl yapıldığını boyayı nasıl elde edeceğini düşünmezsin. Motorun içinde oyun yapmak için yazılmış araçlar var ve işini kolaylaştırır. Oyunda programladığın bir oyuncuya yerçekimi kuvveti etki etsin diye rigidbody component i eklersin ve tamam, yerçekimi kanununu baştan programlamana gerek yok. Unity3D kullanman için öğrenmen gereken dil C#.
İstediğin kadar Python bil, Python ile oyun yapabilirsin ama Python ile Unity3D oyunu yapamazsın. C# güçlü ve yazımı kolay güzel bir dildir.

Dili ve çalışma mantığını kavrayabilmen için sana 2 bağlantı
(.NET in mantığı oyun motoruna benzer. Daha önceden yazılmış C# kütüphanesi)

C# dokümanı

.NET dokümanı
 
Elbette program yazmanın pek çok yolu var. Programlamaya nereden başlarım sorusunun cevabı yok. oyun yapmak istiyorum ve bu işe tek başıma halledebileceğim Mobile oyunlar ile başlamak istiyorum. Oyun motoru kullanmalı mıyım, kullanmalı isem hangisini? bu şekilde bir soru soruyorsan.

cevap: İngilizcen yokmuş gibi düşünüyorum ve kaynak sıkıntısı çekmemen için Unity3D öğrenmeni tavsiye ederim. C# Microsoft'un geliştirdiği bir dil ve kendi sitesinde bile TR doküman var. Unity3D C# dilini kullanarak oyun geliştirebildiğin bir motor ve neredeyse mobilde gördüğün 2 oyundan 1'i Unity3D ile yapılmış. Önce dili öğrenerek başla ve dil hakkında yeterince bilgiye erişince motora alışman biraz daha kolay olur. Unity3D için sitesinde TR doküman olmasa da YouTube'da fazlaca içerik var. Motor ne dersen, resim yaparken kağıt ve boyalar kullanırsın, resim yapmak için kağıdın nasıl yapıldığını boyayı nasıl elde edeceğini düşünmezsin. Motorun içinde oyun yapmak için yazılmış araçlar var ve işini kolaylaştırır. Oyunda programladığın bir oyuncuya yer çekimi kuvveti etki etsin diye rigidbody component i eklersin ve tamam, yer çekimi kanununu baştan programlamana gerek yok. Unity3D kullanman için öğrenmen gereken dil C#.
İstediğin kadar Python bil, Python ile oyun yapabilirsin ama Python ile Unity3D oyunu yapamazsın. C# güçlü ve yazımı kolay güzel bir dildir.

Dili ve çalışma mantığını kavrayabilmen için sana 2 bağlantı.
(.NET in mantığı oyun motoruna benzer. Daha önceden yazılmış C# kütüphanesi)

C# dokümanı.

.NET dokümanı.

Çok teşekkür ederim yardımınız için. Cok işime yaradı gercekten.
 

Geri
Yukarı