Yazılım sektörü balon mu?

Evet iş alanı açısından oldukça geniş, haklısınız.


Evet meslekler artık popülerliğine göre para kazanıyor ne yazık ki, ürettikleri katma değer ne kadar etkili oluyor bilmiyorum açıkçası.
Kalifiye olduktan sonra her türlü para kazanırsın ama kendini de yıpratırsın o yüzden 4-5 sene sonrasını iyi tahmin etmek lazım.
 
Kalifiye olduktan sonra her türlü para kazanırsın ama kendini de yıpratırsın o yüzden 4-5 sene sonrasını iyi tahmin etmek lazım.
Evet haklısınız, ben de üniversite için hangi bölümü okuyacağıma karar vermeye çalışıyorum fakat bir çok bölüme ilgim olduğu için hangisine karar vereceğimi bilmiyorum. Kafam çok karışık açıkçası, ileride iş sektöründe ne olacağını hiç kestiremiyorum.
 
Hemde öylesine bir balon ki aklın durur. Bilgisayarın kapağını açmamış insanlar "ben bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum" diye geziyorlar. "bilgisayar hakkında hiçbir bilgim yok ama çok istiyorum" diyen -büyük çoğuluğu kadın- yüzlerce kişi gördüm. Çünkü sektörde sosyal medyanın etkisi ile boş hayal satılıyor. İnternette işsiz kalanları aratırsan demek istediğimi anlayacaksın.

İstenildiği kadar güzelleme yapılsın, her sektörün bir zorluğu bir de arz-talebi vardır. O arz talep an itibari ile alt üst oldu. 3 kişiden 2'si yazılım hakkında fikir sahibi ve hayalini bu yöne doğru götürüyor. Heryerde mesleğin güzel yönleri gösteriliyor ancak gerçekler öyle değil. "kendini geliştirirsen iş bulursun" lafları mutlaka söyleniyor ancak yeterince üstünde durulmuyor. Halbuki mesleğin en temel mantığı bunun üzerine kurulu. Bunu yapamayacak ve dolayısıyla işsiz kalacak büyük bir çoğunluk var. Kendini geliştirmek demek çok çok zor bir süreç.

Ayrıca sektörde de ciddi bir kültür karmaşası ortaya çıktı. Bilgisayar sevgisi ve bilgisi olmayanlar bu mesleğe yığıldıkça önceki gibi bir yazılımcı topluluğu kalmadı. Nasıl anlatsam bilemiyorum ancak önceden insanlar bunu sadece meslek olarak değil aynı zamanda hobi olarak görür, topluluğa faydalı işler yapardı. Bilgisayardaki her türlü konuda bu insanlar sayesinde bir duayen bulurduk. Ama şimdi bunu sadece bir meslek olarak görüyorlar. Bu kısım beni çok rahatsız ediyor. Eğer akım değil de normal bir şekilde arz talep kurulsaydı bu kültür korunur, yeni gelenler adapte olurdu. Ama şu an tam aksine yeni gelen çoğu kişi bu kültürü bozuyor. Ya da ben çok farklı anlamlar yükledim 😖

Kısacası gerçekten bilgisayar kullanmayı seviyorsan bu mesleği seçebilirsin. Eğer alakan ve ilgin yok ise uzak kal. Hem kendine hem de sektöre büyük iyilik yapmış olursun.
 
Ben de yazılımcı olmak isteyen biri olarak şunu söylemek istiyorum. Mesela avukat biri hakim karşısına geçip müvekkili savunmak ve 1 2 şey dışında bir şey yapmaz. Psikoloji okuyan biri hastaları tedavi etmek dışında pek bir şey yapmaz. Ama yazılım mevzunu bir insanın o kadar fazla yapabileceği şey var ki. Bir şirkette çalışmaktan bahsetmiyorum. Çok basit bir yazılım geliştirip bir anda tanınan ve sevilen bir kişi olabilirsin. Ayrıca yazılımı 3 4 dalda değil hemen hemen her dal hakkında geliştirebilirsin. Kısacası yazılım artık neredeyse her dalda gerekli bir şey haline geldiği için eğer bir gün böyle bir şey olacaksa bile, bence şu sıralar olmaz.
Bir şey geliştirmek konusu açıkçası çok zor çünkü yazılım bilmeyen biriyle aranda fark olmuyor bir şey icat et demek gibi bir şey mucit olmamız lazım bu da o kadar kolay bir şey değil.
 

Geri
Yukarı