Yazılım ve siber güvenlik bitiyor mu?

Tojirama

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RX 570 8 GB
i5 9400F
Corsair 8GB x2
Selam, bu aralar çoğu kişinin dilinde. Ben de siber güvenlik öğrencisiyim, siber güvenlik altında araştırmalar yapıyorum, Python öğreniyorum, tool deniyorum devamlı. Şu sıralar aklıma devamlı geliyor, ChatGPT gibi yapay zekalar çıktıkca yaptığımız işin bir değeri kalmıyor. Aynı şekilde yazılım alanında da böyle, değişen bir şey yok. Örneklendirmem gerekirse:

1702060354988.png

1702060381835.png

1702060402428.png

1702060452990.png

Çok basit bir örnek yaptım burada, bir mesajlaşma uygulaması yazdırdım yapay zekamıza. Üstüne üstlük giriş paneli falan eklettirdim. Henüz bu bot ilk aşamaların, bu yönde düşünün bunu. Bana basit bir giriş paneli ve mesajlaşma paneli oluşturdu. İstesem bunu çok gelişmiş hâle getirmesini söylerim ve ICQ, WhatsApp, Skype, Instagram'ın mesaj sistemine benzer bir şey oluşturur bana. Bu tür şeyleri görünce tüm çalışma hevesim kaçıyor, yine de çalışıyorum. Siber güvenlik alanında temel atmaya çalışıyorum. Diğer üyelerden de yorumlarını istiyorum. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oluşturur ama sadece kod tarafını arkalarında mühendislik olan uygulamları değil. Ayrıca işimizi elimizden alacaksa insanlıların çalışması biter, neden hala çalışıyoruz o zaman?

Oluşturur ama sadece kod tarafını arkalarında mühendislik olan uygulamları değil. Ayrıca işimizi elimizden alacaksa insanlıların çalışması biter, neden hala çalışıyoruz o zaman?
Haklısınız, bu tür şeyler görünce ister istemez içi bir değişik oluyor insanın.

Bu kodlar halihazırda zaten forumlarda bulunan kodlar. Kopyala yapıştır yazılımcı terimi boşuna yok. Meslek ölmez. ChatGPT'ye iş başvurusunda bulunun. Onların güvenliğini sağlarsınız.

Yazılım ve siber güvenliğe direkt genellemek doğru değil. Kısa vadede basit internet sayfası, mesajlaşma uygulaması, basit crud işlemi yapan mekanizma vb. seviyelerini insan tekelinden çıkarttı, yaşanan panik havası bu yüzden, alaylı yazılımcıların büyük bölümü ve mezunların junior seviyeleri şu anda sıkıntıda. Uzun vadede çok daha büyük potansiyeli var tabi.
Eskiden bende de oluyordu artık olmuyor bu kodları internette de bulabilirsiniz. Sadece GPT'ye özgü değil.

Chatgpt'nin bedava sürümü bile standart mühendislik öğrencisinden hatta yeni mezundan daha faydalı diyebilirim, böyle basit bir kod yazdırıp sonra ee bu internette de var diyebileceğiniz durumun ötesinde bu. Siz yanlış hatırlamıyorsam yaşça ufak bir arkadaşımızsınız, mühendislikten bahsetmişsiniz ama mühendis de değilsiniz. Chatgpt'den, muhtemelen size sorduğumda cevap alamayacağım şeyler için saniyeler içinde karşılık alabilirim; mesela bir relational dbdeki tabloların yapılarını input olarak verip nasıl optimize edebileceğimi tartışabilirim, kod içinden bazı classlar verip istediğiniz bir senaryo için nasıl bir design pattern uygularsam daha uygun olur diye sorabilirim, hatta geliştirdiğim bir algoritmayı verip daha verimli hale getirilebilecek yerleri öğrenebilirim vs. diyeyim, durumun ciddiyetini bir daha düşünün.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı