Yazılım ve Tıp bölümlerinden hangisi seçilmeli?

Yazılımcıların da işi kolay değil fakat ikisiyle de insanla uğraşıyorsunuz. Yazılımda insanla uğraşmıyorum diye bir olay yok. Doktorların da işi çok zor yazılımcıların da işi çok zor, muhtemelen doktorların daha zordur.

En çok hangi alan ilginizi çekiyorsa ona gidin, yazılım konusunda deneme yanılma yapabilirsiniz tıpın aksine, açın biraz yazılım öğrenmeye, algoritma ve veri yapıları öğrenmeye çalışın. Üniversite ders programlarına bakın ve dersleri biraz araştırın. Size daha fazla fikir verir.

Bilmiyorum hocam ya. Kafam çok gidip geliyor annem ve babam "10 sene okuyup ömrünü okulla bitirme" diyorlar. Ama sıralamayı tutturunca sizi hemen etiketleyeceğim :D
10 sene okuyorsun ama para da kazanıyorsun. Bu açıdan bakmak lazım. Boşa okumuyorsun. Mezun olunca yüksek lisans, doktora bile yapmadan zaten direkt doktor ünvanını yapıştırıyorlar.

10 sene okuyorsun ama para da kazanıyorsun. Bu açıdan bakmak lazım. Boşa okumuyorsun. Mezun olunca yüksek lisans, doktora bile yapmadan zaten direkt doktor ünvanını yapıştırıyorlar.

Üstelik daha okurken hastanelerde çalışabiliyorsun. Ömür boyu garanti iş ve iyi maaş. Üstelik sadece tıp deyip geçmemek lazım bununda bir sürü dalı var.

Tıp aşırı zor ama severek yapacaksan değer. Hocalar ayrı dert, hastalar ayrı dert, geçimi ayrı dert ama bir kere başarınca bir daha düşemez, kolay kolay işsiz de kalamazsın. İmkanın da çok bol olacak. Günümüzde sağlık hizmetlerine erişim imkanları belli ama sen hep erişebilir olacaksın. Bence imkanları her şekilde çok güzel ama vakit alacak ve zor olacak.

Yazılım ise artık az çok bilen herkesin, liselilerin bile yaptığı bir meslek haline gelmeye başladı. Yani artık yazılım için üniversite okumanın bir anlamı kalmadı diye düşünüyorum. Herkes yazılımcı olabiliyor ama herkes o kadar iyi paralar kazanacak kadar yükselemiyor. Aynı şekilde gece gündüz çalışmak zorunda kalınan zamanlar da az mı? Değil. Bence tıpta 5 dakikada bir hasta bakmak kadar tüm gün bilgisayar başında oturmak ve hayattan aynı şekilde kopmak da kolay değil. Geceye kadar proje yetiştireceğim diye uğraşırsın, bir mesai saatin bile olmaz.

Çok iyi bir sıralama yaptın diyelim. Tıp kazanabiliyorsun. Kazan ve gir. Sonra? Sonra, AÖF'ten bilgisayar programcılığına sınavsız şekilde direkt kaydolabiliyorsun. Eğer fikrin değişir ve tıpı bırakırsan bilgisayar programcılığında ortalaman da iyi olursa DGS sınavı ile sadece Türkçe ve matematik çözerek iyi bir üniversiteye muhtemelen üçüncü sınıftan başlayabilirsin. Önce sıralamanı yap, zaten gerisi daha kolay çözülür...

Yukarıdaki bir arkadaş bunları yazmış, hem başlığı açan arkadaş hem de diğer okuyanlar fikir edinsin diye bir şeyler yazayım.

Şöyle bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorum, liseli arkadaşlar muhakkak kendilerini ilerde geliştirirler ancak herhangi bir banka sisteminde, facebook uygulamanızda, facebook uygulamanızı çalıştıran telefonunuzda, hepsiburada vb. bir alışveriş sitesinde vs. liseli bir yazılımcı kodu bulunmaz. Youtube izledim oldu gibi bir olay var sanılıyor, yok.

Mesai firmadan firmaya değişen bir şeydir, kimi firmada memur gibi çalışırsınız salla başı al maaşı diye yorulmadan, kimi firmada deadline geliyor diye bir hafta uyumadığınız olur, kimi firmada 3 ayda proje çıkarır sonra 3 ay hiçbir şey yapmadan yan gelip de yatabilirsiniz. Bu dediklerim geliştiriciler için tabi, yazılım sadece geliştirme değildir, ürün yönetiminden sistemin operasyonel işlerinin sorumluluğuna kadar çok geniş bir iş tanımı var, kod yazmayan yazılımcı kariyeri de mevcut, sürekli müşterilerle görüşen bir iş analisti de olabilirsiniz, sadece sistem mimarisiyle uğraşıp pek çok ekiple beraber de çalışabilirsiniz. Ömrünüz html,css, javascript gibi 3-5 teknolojiyle web sitesi kodlayarak geçmeyecek muhtemelen, zaten büyükçe projelerde ekiple birlikte çalışılır, tek başına bilgisayar başında oturup hayattan kopuluyor demek konu hakkında bilgi eksikliğinden. Yorucu denilen çalışma şartlarını tıpçıların sabahtan akşama kadar çalışıp gece acilde nöbet tutup sonra ertesi gün kalınan yerden çalışmaya devam ettiği döngüyle(ayda yılda bir olan bir şey olsa neyse) kıyaslayamayız.

Bu arada tıp eğitimi zordur, gecenizi gündüzünü alacak bir şeydir, yani AÖF bilgisayar da kazandım ikisini birlikte okuyorum gibi bir senaryo gerçekçi değil, tıpçı arkadaşlara söylemeyin bu fikrinizi, kovalarlar.

Tıp okurken hastanede çalışıp para kazanıldığı doğru, yazılımda da bu geçerli olduğu için (yeterince iyi iseniz freelance yahut firmalarda part time çalışabiliyorsunuz tabi ki) fark yaratan bir durum değil.

Not: Eğer bir insan; tıp okumaya harcayacağı enerjiyi kendisini yazılım konusunda geliştirmeye harcarsa, inanın "doktorluğun maaşı iyi" diyenlere güler geçer. Çalıştığınız işe, şirkete, ülkeye, kademeye vesaire maaşınız değişkendir hatta maaş usulü çalışmak zorunda da değilsiniz, memur zihniyetiyle düşünmemek lazım.

Zor bir karşılaştırma.

Yazılımcıda insanlarla uğraşır, doktorda uğraşır..
Tek farkı yazılımcı genel olarak uzaktan ilgilenirken doktor yüz yüze ilgilenir.

Birisi hayat kurtarır diğeri kolaylaştırır.

Tıp zordur ama prestijlidir.
Yazılım ise Tıpa göre biraz daha kolaydır ama çok sinir bozucudur.

İki meslekte sabır ister.

İki meslekte bence iyi bir İngilizce ister.

İki mesleğe ilgi yoğundur.

İki meslekte risklidir.

Uzun uzun düşündüm tercihim Yazılım Mühendisliğinden yana oldu. Yaptığınız tüm güzel tavsiyeler için teşekkürler iyi ki varsınız:)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı