Rehber Yazılıma başlangıç

Şu 2 günlük dünyada dışarıda aktif bir iş yapmak varken PC başında saatlerce bununla uğraşmak pek benlik bir olay değil.

Hocam B1 civarında İngilizcem var. Mesela Python kütüphanelerinin usage notlarını anlayabiliyorum. %50, %60 civarı.
Sizce yeterli olur mu?

Hocam B1 civarında ingilizcem var. Mesela Python kütüphanelerinin usage notlarını anlayabiliyorum. %50, %60 civarı.
Sizce yeterli olur mu?

İngilizce "yeterli" seviyede olmaması gerekiyor dostum, bu sektörde gelişmek, iletişim anlamında evrenselleşmek istiyorsan ingilizceni çok çok iyi seviyeye taşımalısın, bu hem mesleki hayatında, hem de kendini geliştirmek adına çok önemli.

Sadece kütüphane kullanım notları için değil, yazılıma tam anlamıyla girmeye başladığında internette çok büyük çevre de edinmeye başlayacaksın, stack overflow, GitHub gibi platformlarda bir sürü yabancı insanla tanışacaksın, belki ortak projeler yürüteceksin, yeni fikirler edineceksin. Yani ingilizceni yeterli seviyede bırakmaktansa her okuduğun makaleyi %100 anlayabilecek kıvama gelmen ve ana dilin gibi rahat şekilde cümle kurup anlayabilmen gerekiyor.

Peki hocam İngilizcemi geliştirmek için ne önerirsiniz?

Şu 2 günlük dünyada dışarıda aktif bir iş yapmak varken PC başında saatlerce bununla uğraşmak pek benlik bir olay değil.

2 günlük dünya turunda başına neler gelebileceği belli bile değilken evinde oturup paranı kazanmak bence başına gelebilecek en güzel şey, saçma bir düşünce yapısı bu.

Saatlerce bir yere git, fiziksel olarak yıpran, zihinsel olarak da yıpran, tatilin olmasın, patronu çek, işçisini çek, mesaisini çek, her şeyini çek.

Ya da freelancer ol, günde sadece 3 4 saat çalışan web uzmanları var, lise zamanlarımda sırf web sitesi tasarımı yaparak kendime o zamanın en güçlü sistemlerinden birini alıp, kalan paramla da deli gibi eğlenirdim ben.

Peki hocam ingilizcemi geliştirmek için ne önerirsiniz?

Üç bölüme ayıracağım;

Gramer bilgini geliştirmelisin, Udemy'den kurs alabilirsin, YouTube'dan kursları izleyebilirsin, internette çok az fiyata ulaşabileceğin binlerce gramer kursu var, hatta ücretsizler bile yüzlerce. Zamanlara hakim olmalısın, cümle yapısı, bunlar çok önemli.

Okuma alıştırması yapmalısın, sahaflara gidiyorsun oturduğun yerde bulunan, 3 4 liraya bir sürü yıpranmış İngilizce kitaplar bulursun, hatta 10 tane al bir kaçını ücretsiz bile verir sahaflar. Onları sesli olarak anlamasan bile oku, anlamını bilmediğin kelimeleri de anlamlarını araştır.

Konuşmalısın, pratik yapmak zorundasın. Discord bunun için çok iyi bir platform, dil sunucularına girebilirsin, yabancılarla oyun oynayabilirsin. Ben ingilizcemi kendi kendime geliştirmiş biri olarak sana bir anımı anlatayım, R6 oynuyordum, yabancı bir sunucuya girmiştim, o zamanlar ingilizcem mağara adamından farksızdı, ama çabalıyordum, cümle kurmaya çalışıyordum, konuşanları dinliyordum, böyle böyle geliştirdim kendimi.

29 yaşında sırf meraktan Java öğrenmeye başladım. 1 ayda geceli gündüzlü 2 udemy kursu bitirdim. Şu an sadece Java ve kotlin biliyorum ancak farkettiğim şu ki basit karmaşık demeden birini öğrenmeye başlayıp işin mantığını çözünce diğer dillerin işleyişini de çözmüş oluyorsunuz. Bu durumda basit bir python vb. kodu (aynı anda mikrodenetleyicilerimi kodlamak için micropython'la uğraştım biraz) görseniz bu ne demezsiniz. Şu an arayüzde kullanmak için lottie animasyon işini çözmeye ve kendi uygulamamı yavaş ama kararlı şekilde hem kendimi geliştirip hem yazmaya çalışıyorum. Herşey merakla ve istekle başlıyor.

Kesinlikle, zaten yazılıma başlayan çoğu insan ilk hedefinden ister istemez sapıyor, çünkü merak başka bir yolun kapısını açıyor, birisi Front-end ile başlayıp "işin işleyişi nasıl acaba ya?" diye düşünerek back-end'e geçebiliyor, onu da yapınca "acaba direkt olarak nesne tabanlı geliştirmek nasıldır?" diyerek C++, Python gibi dillere gidiyor, yazılım ucu bucağı olmayan bir internet serüveni gibi.

Rehber gibi olmamış doğrusu.

Yazılıma başlayacak insan direkt algoritmaya girmesi doğru değil.

Dil öğrenmeden önce "bilgisayar nasıl çalışır, donanımlar nasıl haberleşir, işlemci kodları nasıl işler, algoritma mantığı nedir, yazılımın amacı nedir" gibi temel kavramlar ile başlanır

Rehber gibi olmamış mı?

O bilgileri yazılım merakı olan herkes zaten yazılımdan önce dahi öğreniyor, ben yazılıma nasıl başlayabileceklerine dair bir rehber hazırladım, bilgisayar bilimi değil, fazla bilgi zararlı değildir, ama sırf donanım teknolojisi altyapısı öğrensin demedim diye rehber gibi olmamış demen eleştiri değil, saçmalık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…