Konuda bir çok tavsiye veren olmuş ama konunun başlığına bakacak olursak zaten net bir cevabı bulunmuyor. Ben arkadaşın sorusunu kendi açımdan şöyle almak istiyorum "Öğrenci olmaya nereden başlamalıyım?".
Kendimden örnek vermem gerekirse ben uzun bir zamanımı(3-5 yıl gibi) PHP de ağırlaştırdım, son 1-2 yıl da Javascript üzerine. Sadece şunu söylemek isterim her ikisi de benim için ayrı birer teknoloji ve birbirlerinden çok farklı bir amaca hitap ediyorlar. Bu yüzden ne için zamanını harcayacaksın ve hevesini ne üzerine yönlendireceksin çok önemli bir konu bu.
Araçlar amaçlara hizmet eder. Ben senin yazılıma heves ettiğini ama herhangi bir alanda karar kılamadığını görmekteyim. Önünde çok fazla seçenek var. C ve türevleri gibi bir dili öğrenip gömülebilir teknolojiler üzerine yoğunlaşabilirsin veya web üzerine yoğunlaşıp bulut teknolojileri üzerine de yoğunlaşabilirsin veya çok daha farklı bir alanı tercih de edebilirsin. Burada tam olarak neyi tercih etmen gerekeceğine kendin karar vermelisin.
Kısaca yazılıma dil öğrenmek ile başlarsan yolun başında nereye gideceğini saşırabilirsin hatta bir yere gidiyor muyum ben diye de kendini bile sorgulamaya başlayabilirsin haberin olsun.
Bu konuyu kendi açından aydınlatırsan, bir sonraki açacağın konuda istediğin alanda sana dil tavsiyesinde bulunabiliriz. Sağlıcakla.