Yazılıma nereden başlanılmalı?

Öncelikle yazılıma hiçbir dille başlanmaz. Kafanızı karıştırmayın. Çoğu üniversitede bilgisayar veya yazılım mühendisliği bölümlerinde ilk bir yıl herhangi bir dil görmezsiniz. Yazılımın temeli matematiktir. Matematiksel ve algoritmik düşünce yapınızı geliştirmeniz gerekmektedir.

Size tavsiyem okuyarak başlayın. Benim de okuduğum bir kitabı paylaşayım.


Daha sonrasında C++ tabanlı konsol uygulamaları yazarak temel kavramları (sorgular, döngüler, fonksiyonlar vb.) öğrenin. Daha sonrasında zaten çalışmak istediğiniz alanı seçecek düzeye geleceksiniz.
 
Son düzenleme:
Öncelikle yazılıma hiçbir dille başlanmaz. Kafanızı karıştırmayın. Bilgisayar veya yazılım mühendisliği bölümlerinde ilk bir yıl herhangi bir dil görmezsiniz. Yazılımın temeli matematiktir. Matematiksel ve algoritmik düşünce yapınızı geliştirmeniz gerekmektedir.

Algoritma öğrenmek ile ilgili genel fikrinize katılıyorum ama mühendislik fakültesinde ilk yıl yazılım dili öğretilmemesi önermenizi tuhaf buldum. Aşağıya ODTÜ ve GSÜ ders programlarını bırakıyorum.
Ders listesi | Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Contenu du programme - le Programme de licence en génie informatique | GSÜ - ECTS Guide d'Information
 
Algoritma öğrenmek ile ilgili genel fikrinize katılıyorum ama mühendislik fakültesinde ilk yıl yazılım dili öğretilmemesi önermenizi tuhaf buldum. Aşağıya odtü ve gsü ders programlarını bırakıyorum.
Ders listesi | Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Contenu du programme - le Programme de licence en génie informatique | GSÜ - ECTS Guide d'Information
Ben herhangi bir programlama dili dersi göremedim.

ODTÜ için de ilk yıl değil, tüm dersleri paylaşmışsınız.
 
Ben herhangi bir programlama dili dersi göremedim.

Odtü için de ilk yıl değil, tüm dersleri paylaşmışsınız.

Linkin türkçesini koyayım,
Öğretim Programı - Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı | GSÜ - AKTS Bilgilendirme Sistemi

Odtü'de ilk yılı ayrı nasıl paylaşırım bilmiyorum ancak 100'lü haneli dersler 1. yıl oluyor zaten. Programlama 140 ilk yıl 2. dönem alınan programlama dersi.

Algoritmalara giriş için ben de bu kitabı tavsiye ediyorum:
Introduction to Algorithms, Third Edition

Arasanız bulursunuz. 😀
 
Son düzenleme:
ODTÜ'de ilk yılı ayrı nasıl paylaşırım bilmiyorum ancak 100'lü haneli dersler 1. yıl oluyor zaten. Programlama 140 ilk yıl 2. dönem alınan programlama dersi.
Demek ki veren okullar varmış :) Benim üniversiteye giriş dönemimde baktığım okullarda yoktu ki listenin çoğuna bakmıştım.

Cevabı düzenledim.
 
Konuda bir çok tavsiye veren olmuş ama konunun başlığına bakacak olursak zaten net bir cevabı bulunmuyor. Ben arkadaşın sorusunu kendi açımdan şöyle almak istiyorum "Öğrenci olmaya nereden başlamalıyım?".

Kendimden örnek vermem gerekirse ben uzun bir zamanımı(3-5 yıl gibi) PHP de ağırlaştırdım, son 1-2 yıl da Javascript üzerine. Sadece şunu söylemek isterim her ikisi de benim için ayrı birer teknoloji ve birbirlerinden çok farklı bir amaca hitap ediyorlar. Bu yüzden ne için zamanını harcayacaksın ve hevesini ne üzerine yönlendireceksin çok önemli bir konu bu.

Araçlar amaçlara hizmet eder. Ben senin yazılıma heves ettiğini ama herhangi bir alanda karar kılamadığını görmekteyim. Önünde çok fazla seçenek var. C ve türevleri gibi bir dili öğrenip gömülebilir teknolojiler üzerine yoğunlaşabilirsin veya web üzerine yoğunlaşıp bulut teknolojileri üzerine de yoğunlaşabilirsin veya çok daha farklı bir alanı tercih de edebilirsin. Burada tam olarak neyi tercih etmen gerekeceğine kendin karar vermelisin.
Kısaca yazılıma dil öğrenmek ile başlarsan yolun başında nereye gideceğini saşırabilirsin hatta bir yere gidiyor muyum ben diye de kendini bile sorgulamaya başlayabilirsin haberin olsun.

Bu konuyu kendi açından aydınlatırsan, bir sonraki açacağın konuda istediğin alanda sana dil tavsiyesinde bulunabiliriz. Sağlıcakla.
 

Geri
Yukarı