WAR10CK
Hectopat
- Katılım
- 9 Ekim 2020
- Mesajlar
- 956
- Çözümler
- 17
Daha fazla
- Cinsiyet
- Erkek
- Meslek
- Gömülü Sistemler Mühendisi
Peki hocam şunu da sorayım, dillere fazla anlam yüklemek gereksiz bir şey mi? Mesela kriptografi alanında çalışmalar yapmak istiyoruz. Çeşitli kütüphanelere mi önem vermek gerekir yoksa algoritma, kriptografi alanının temellerini mantığını öğrenmek mi daha yararlı olur?
Tamamen yapacağın iş ile ilgili bu durum. Donanım seviyesine ne kadar ineceksen o kadar çok şey bilmen gerekiyor. Çok basit bir örnek vereyim sana: Diyelim ki bir paket verin var ve bunu şifrelemek istiyorsun.
- Kullandığın cihazın encryption donanımı var ve onu kullanmak istiyorsan (işlemin daha hızlı gerçekleşmesi için) low-level bir dil tercih etmen ve o donanımla konuşmak için gereken teknik detaylara hakim olman lazım.
- Şifreleme donanımını kullanmak istemiyorsun (latency ve timing senin için çok kritik değil) ama farklı donanımlar ile işin olacak. Yine low-level bir dil tercih etmen gerek. Şifreleme kısmını da ya kendin yazacaksın (şifreleme metoduna hakim olman gerek) ya da hazır kütüphane kullanman lazım.
- Donanımla hiç işin yok ve hızlıca paketin şifrelenip gönderilmesini istiyorsun. Bu durumda seçim senin; low-level bir dil ve hazır kütüphane de kullanabilirsin high-level bir dil ve hazır kütüphane de.
Tamamen uygulamaya bağlı yani tercih edeceğin diller/kütüphaneler.