Mezun olduğunuzda öncelikli olarak mezun olduğunuz okul iyi bir okul mu ve not ortalamanız yüksek mi diye bakılır.
Bu noktada elenmemiş iseniz, yine öncelikli olarak bilginize bakmazlar, pratik zekanıza, problem çözme kabiliyetinize vb. bakarlar, zeka testi çözdürürler, bir durum karşısında nasıl algoritma üretiyorsunuz diye kontrol ederler.
Daha sonraki aşamaya geçilebilirse, teknik mülakatta bilginizi sınarlar. Yeni mezun birisi zaten teknik bilgiye yeterli düzeyde sahip değildir, çeşitli sorularla bilginizi tahmin ederler, onların kullandıkları teknolojileri öğrenip öğrenemeyeceğinize karar verirler gibi düşünün.
Bu tür mülakatlarda ben Python biliyorum, C++ öğrendim falan demeyin, bilmiyorsunuz çünkü, okulda dil öğretmezler, filanca dersin projelerinde şu dili kullandık, bitirme tezimde filanca dili kullandım deyin daha iyi olur.
Tavsiyem:
Dillere değil, derslerdeki konseptlere hakim olmaya çalışın, öncelikli olarak algoritma bilginizin çok iyi olması lazım, isterseniz elli tane dil bildiğinizi düşünün, soruna çözüm, hatta iyi bir çözüm üretemiyorsanız bir işe yaramaz.
Object oriented programming hakkında sağlam bilginizin olması, polymorphism, design patternlar vs. iyi bilmeniz gerekir.
Database için, bankalar genellikle relational database kullanır, bu sebeple temel seviyenin ötesinde sql bilginizin olması şart, size şöyle şöyle tablolar var, buradan bu datayı nasıl çekerim? diye sorduklarında şunu joinleyeceğim, bunu grouplayacağım vs. diye cevap verebilmeniz gerekir.
Bunlar gibi temel bilgilerin dışında da yazılım geliştirme olayına ne kadar hakimsiniz ona bakarlar, test yazmak, hata handle etmek, log tutmak, clean code vs. bilinmesi/uyulması gereken şeylerden bahsediyorum.
Madem böyle bir kariyer düşünüyorsunuz, tezinizi stajınızı uygun bir şey ayarlamaya çalışın, mesela gidip de sanal gerçeklikle alakalı bir staj, c ile robot kodlama üzerine tez vb. yaparsanız, ne alaka derler.
Bugüne kadar ilanlara hiç baktınız mı bilmiyorum ama ilanlarda kullanılacak teknolojilerden bahsedilir, sizde bu özellikleri aradıklarını söylerler. Biraz bakın, junior python developer, junior c# developer vs. ilanlarında ne özellikler listelenmiş. Daha 2. sınıfa başlamışsınız zaten, benden ne isterler, hangi dili öğreneyim vb. üzerine çok kafa yormayın, derslerinizi iyi puanlar ile vermeye çalışın, kolay gelsin.