Yazılımda hangi alana yönelmeli?

lemonFPS

Decapat
Daha fazla  
Selamlar,

Bilgisayar mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim ve bu sene yazılımla alakalı derslerim yoğunlaşıyor olacak. Bu sene JavaScript, C++ ve Python'u ders olarak alıyor olacağım. Ayrıyeten HTML ve CSS de öğrendim sayılır ama asıl sorum gelecekte bankaların ya da finans kuruluşlarında IT'de çalışmak isteyen birisi özellikle olmazsa olmaz denilebilecek ne öğrenmeli? Siber güvenlik kısmıyla pek ilgilenmiyorum bu zamana kadar da hiç ilgim olmadı özellikle deneyimi ve bilgisi olanlar cevaplayıp yol gösterebilirse çok mutlu olurum.

Banka ve finans sektöründe çalışacaksanız her türlü veri tabanları hakkında bilginiz olması lazım.
Oracle DB, MySQL, MongoDB, SQlite gibi veri tabanlarını bilmeniz lazım. Sonrasında mobil için mi web için mi çalışacaksanız o programlama dillerine yönelmeniz lazım.
Linked'in üzerinde bu şirketlerde çalışanların ne yaptığına hangi alanda çalıştığına bakabilirsiniz yardımcı olabilir.

Mobil bana çok sıcak gelmiyor ama Web için de çalışma alanı mobil kadar olur mu bilmiyorum. Günün sonunda mobile dair hiçbir bilgim yok o yüzden önyargılı olmak istemiyorum özellikle amacım kuruluşların çalışan ararken talep edecekleri özellikleri karşılayabilmek olur bu durumda direkt LinkedIn ilanlarını filtreleyip talebe göre karar vermek daha mantıklı olur sanırım

HTML ve CSS bir yazılım dili değil. Onları sayma bile. Python'da şu an sektörde Full stack olmazsan tercih etmezler zaten. Fakat senin bölümünde daha çok ıt alanında ilerlemek çok daha doğru olacaktır veya gömülü sistemler üzerine bazı yazılım alanları çok daha mantıklı olacktır. Yazılım mühendisliği + YBS gibi sadece bu iki bölüm gerek yazılım gerek siber güvenlik gerek ıt tüm hepsini içinde kapsayıp sektörde uzun bir deneyim ve tercih edilmesi çok daha kolay oluyor. Çünkü derya deniz sayılabilecek sınırsız içeriklere sahipler. Ben senin yerinde olsaydım seve seve ıt' donanımından ilerler ve gömülü sistemler üzerine çalışırdım. Zaten yazılım herkesin yapabileceği bir şey değil her bilgisayardan anlayan veya oyun oynayan bir yerlerin yazılımdan anlayacağını sanmıyorum. Udemy'den Python c/c#/c++/java gibi kursları alamazsın alırsın programlamaya kadar öğrenirsin gerisi gelmez. Çünkü hiçbirinde maalesef ki algoritma öğretmiyorlar algoritma bilmeyen biri zaten yazılımda ezber alanda ilerlemekten başka bir şey yapamaz.
Fakat şuna da bir yandan karar vermen gerekiyor bu işin front yönü çok zevklidir her ne kadar Full stack olsam da söylüyorum bunu. LinkedIn ilanlarını filtreleme. Bootcamp'leri araştır Bootcamp'lerde öğrenilen yapılan içerikler projeler ve insanların network alanına bakacaksın. LinkedIn çok gereksiz olur ve bilgisizlik uçurumundan aşağı atlamak olur şu anki olduğun durumda.

Hocam yani alt tarafı iş için ölek mi ?

Mobil bana çok sıcak gelmiyor ama Web için de çalışma alanı mobil kadar olur mu bilmiyorum.
Bana da gelmiyor. Mesela Google Play Store'da milyonlarca uygulama vardır ama herkesin yüklediği uygulama sayısı 15'i bile geçmez.

Hocam yani alt tarafı iş için ölek mi ?

Bana da gelmiyor. Mesela Google Play Store'da milyonlarca uygulama vardır ama herkesin yüklediği uygulama sayısı 15'i bile geçmez.

Yok canım tabii ki de ölme fakat şöyle tabiri caiz ise yazılımcıysan sektörde kendini pazarlamak zorundasın. Ve kendini pazarlayacaksan da senin hangi alanda hangi yönde ilerlemen gerektiği ve çoğu insanın yapmış olduğu değil başarılı insanların yapmış olduğu yolda ilerlemen gerekiyor bir bilgi birikimi ve havuzuna sahip olman gerekiyor ama aslında evet iş için öl şu anlamda diyorum iş bulamazsan para kazanmaazsan çarkı çeviremezsen zaten açlıktan ölürsün o yüzden kendimizi her zaman her koşulda hangi pozisyonda olursak olalım (sevdiğimiz bir işi) yapıyor isek kendimizi her zaman daha donanımlı daha bilgili daha çalışkan hale getirmeliyiz. Bunun karşılığını da zaten alırız evelallah.

Yok canım tabii ki de ölme fakat şöyle tabiri caiz ise yazılımcıysan sektörde kendini pazarlamak zorundasın.

Hocam ben Java Backend Developer olurum ancak. Fazlası hiç umurumda bile değil. Kendilerine köle bulsunlar vallahi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mezun olduğunuzda öncelikli olarak mezun olduğunuz okul iyi bir okul mu ve not ortalamanız yüksek mi diye bakılır.

Bu noktada elenmemiş iseniz, yine öncelikli olarak bilginize bakmazlar, pratik zekanıza, problem çözme kabiliyetinize vb. bakarlar, zeka testi çözdürürler, bir durum karşısında nasıl algoritma üretiyorsunuz diye kontrol ederler.

Daha sonraki aşamaya geçilebilirse, teknik mülakatta bilginizi sınarlar. Yeni mezun birisi zaten teknik bilgiye yeterli düzeyde sahip değildir, çeşitli sorularla bilginizi tahmin ederler, onların kullandıkları teknolojileri öğrenip öğrenemeyeceğinize karar verirler gibi düşünün.

Bu tür mülakatlarda ben Python biliyorum, C++ öğrendim falan demeyin, bilmiyorsunuz çünkü, okulda dil öğretmezler, filanca dersin projelerinde şu dili kullandık, bitirme tezimde filanca dili kullandım deyin daha iyi olur.

Tavsiyem:
Dillere değil, derslerdeki konseptlere hakim olmaya çalışın, öncelikli olarak algoritma bilginizin çok iyi olması lazım, isterseniz elli tane dil bildiğinizi düşünün, soruna çözüm, hatta iyi bir çözüm üretemiyorsanız bir işe yaramaz.
Object oriented programming hakkında sağlam bilginizin olması, polymorphism, design patternlar vs. iyi bilmeniz gerekir.
Database için, bankalar genellikle relational database kullanır, bu sebeple temel seviyenin ötesinde sql bilginizin olması şart, size şöyle şöyle tablolar var, buradan bu datayı nasıl çekerim? diye sorduklarında şunu joinleyeceğim, bunu grouplayacağım vs. diye cevap verebilmeniz gerekir.
Bunlar gibi temel bilgilerin dışında da yazılım geliştirme olayına ne kadar hakimsiniz ona bakarlar, test yazmak, hata handle etmek, log tutmak, clean code vs. bilinmesi/uyulması gereken şeylerden bahsediyorum.

Madem böyle bir kariyer düşünüyorsunuz, tezinizi stajınızı uygun bir şey ayarlamaya çalışın, mesela gidip de sanal gerçeklikle alakalı bir staj, c ile robot kodlama üzerine tez vb. yaparsanız, ne alaka derler.

Bugüne kadar ilanlara hiç baktınız mı bilmiyorum ama ilanlarda kullanılacak teknolojilerden bahsedilir, sizde bu özellikleri aradıklarını söylerler. Biraz bakın, junior python developer, junior c# developer vs. ilanlarında ne özellikler listelenmiş. Daha 2. sınıfa başlamışsınız zaten, benden ne isterler, hangi dili öğreneyim vb. üzerine çok kafa yormayın, derslerinizi iyi puanlar ile vermeye çalışın, kolay gelsin.

Son düzenleme:
Tövbe tövbe ölsek daha iyiydi şimdi faişe olduk .

Hocam ben Java backend Developer'ım olurum ancak. Fazlası hiç umurumda bile değil. Kendilerine köle bulsunlar vallahi.

İyi güldüm gece gece ama işin aslı bu hocam özel sektörde işler böyle yürür.
Bende main Java'dır bu arada. Fakat Java evet mükemmel bir alanda olsa da kölelik değil bu durum. Kendini ne kadar yetiştirirsen o kadar meyvesini yersin. Bu arada Java tek başına kullanıldığında sektörde pek tutmuyor Java ve web altı alanları veya Java + finans alanında ilerlemeni öneririm. Sen sadece Java öğrenip ve kendime daha fazla şey katmayıp köleliğe yoracaksan olayı zaten bu sefer de düşük bütçe kölesi olursun demedi deme. Seni düşündüğüm için söylüyorum yoksa söylemem. Finans sektörü olsun + özel bir kurum olsun veya tamamen Bootcamp bile olsa tek başına tekil bir Java seni ileriye götürmeyecektir aksine geri götürecektir. Ha Java öğren ileride 50k maaşını al eyvallah. Fakat kendine daha çok şey kat 100k kazan 150k kazan. Ben bu işe ilk başladığımda sadece Java + Python bildiğim zaman (4 yıl önce) ayda 72K kazanıyordum. Fakat 4 yılda kendime o kadar kariyer o kadar çok şey kattım ki gencimde daha çıtırım neden olmasın dedim sende neden olmasın de kafanı kullan benden de iyi yerlere gel ama kendini beyaz yakalı bir işe haızrlarken köle durumuna sokma lütfen <3

Hocam yukarıda da saydında saydın ondan. Bilmiyorum ben daha iş bulamadım. Junior olarak başlamak isterim ama bulamadım hiç.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…