Yazılımda hangi alanda ilerlenmeli?

MidKaiDev

Yoctopat
Daha fazla  
Yazılıma başlamak istiyorum; daha doğrusu zaten temel düzeyde bir şeyler biliyorum. Blender'da ufak Low-poly modeller yapabiliyorum ağac gibi. C# bilgim var ve şu an Unreal Engine ile kendimi geliştirmeye başladım. Ancak, hangi alanda ilerlemem gerektiği konusunda hala tereddüt yaşıyorum. Açıkçası ne yapmak istediğimi tam olarak bilmiyorum. Ne yapacağıma karar veremediğim için buraya danışmak istedim. Sizin fikirlerinizi de almak istiyorum. Sevdiğim bir işi yapmak en büyük dileğim. Yazılım geliştirmeyi genel olarak eğlenerek yapıyorum; bazen motivasyonum düşse de, sonuç beni mutlu ediyor ve bu alanı seviyorum.
Babamda gömülü sistemler mühendisi şu anda elektrikli araçlar için şarj cihazı üretiyorlar onun sayesinde aslında bu hevesi kaptım.

Alan secmek icin acele etmene gerek yok; her alandan tecrube edin, bir seyler yaz. Zaten sekillenir kariyerin belirli bir sure sonra.

Genel olarak farkli seviyelerde programlama dillerini kullanir ve bunlarla farkli amaclarda programlar gelistirirsen ileride alan olarak tercih etmesen bile vizyonun degisir.

Alan secmek icin acele etmene gerek yok; her alandan tecrube edin, bir seyler yaz. Zaten sekillenir kariyerin belirli bir sure sonra.

Genel olarak farkli seviyelerde programlama dillerini kullanir ve bunlarla farkli amaclarda programlar gelistirirsen ileride alan olarak tercih etmesen bile vizyonun degisir.

Bir alanda ilerlemek mantıklı olmaz mı? 16 yaşındayım bu arada.

Mantıksız ve saçma gelebilir ama kendi işimi kendim kurmak istiyorum. Hayalim daha doğrusu.

Bir alanda ilerlemek mantıklı olmaz mı? 16 yaşındayım bu arada.

Mantıksız ve saçma gelebilir ama kendi işimi kendim kurmak istiyorum. Hayalim daha doğrusu.

Hayir.

16 yasinda ne istedigini bilmen guzel bir sey ama yazilim bir muhendislik ve sirasiyla ogrenmek gerekiyor.

Doktorluk gibi dusun; 16 yasinda kalp ve damar cerrahi olmak istiyor olsaydin direkt bodoslama kardiyovaskuler cerrahi kitaplarini okumaya baslayacaktin yoksa biyoloji, anatomi, genel tip + uzmanlik gibi standart bir yol mu izleyecektin?

Bu is de boyle. Once temel, sonra hepsinden biraz yuzeysel bilgi, sonra uzmanlik.

Bunun sebebi de basit; her alan kismen digeriyle alakalidir ve her seyden biraz bilmeden hicbir seyden her seyi bilemezsin.

Hayir.

16 yasinda ne istedigini bilmen guzel bir şey ama yazilim bir muhendislik ve sirasiyla ogrenmek gerekiyor.

Doktorluk gibi dusun; 16 yasinda kalp ve damar cerrahi olmak istiyor olsaydin direkt bodoslama kardiyovaskuler cerrahi kitaplarini okumaya baslayacaktin yoksa biyoloji, anatomi, genel tip + uzmanlik gibi standart bir yol mu izleyecektin?

Bu is de boyle. Once temel, sonra hepsinden biraz yuzeysel bilgi, sonra uzmanlik.

Bunun sebebi de basit; her alan kismen digeriyle alakalidir ve her seyden biraz bilmeden hiçbir seyden her seyi bilemezsin.

Siz ne önerirsiniz şu an hocam yani nereden başlamamı önerirsiniz? Okulda da öğretiyolarda ben hocalardan daha çok biliyorum diyebilirim yani öğretiyorlar bile diyemiyceğim. Hocalar bana soruyor bazen yani. Şu an okulda HTML CSS öğreniyorum sonra JS ve MVC diye bir şey öğrencekmişiz. Onlardan mı ilerliyim?
Bilgili birisine benziyorsunuz hocam, önerinizi almak isterim.

Siz ne önerirsiniz şu an hocam yani nereden başlamamı önerirsiniz? Okulda da öğretiyolarda ben hocalardan daha çok biliyorum diyebilirim yani öğretiyorlar bile diyemiyceğim. Hocalar bana soruyor bazen yani. Şu an okulda HTML CSS öğreniyorum sonra JS ve MVC diye bir şey öğrencekmişiz. Onlardan mı ilerliyim?
Bilgili birisine benziyorsunuz hocam, önerinizi almak isterim.

Ondan daha cok biliyorum, bundan az biliyorum gibi dusunme. Herkes digerinin bilmedigi bir seyler biliyor olabilir. Sen; sende olmayani ogrenip devam edeceksin.

Benim tavsiyem muhendislik egitimi almak olur, yasin musait; sinava calisip odtu, boun, itu bilgisayar kazan; yabanci dilini ogren, meslege en iyi sekilde hazirlanmis olursun.

16 yasinda MVC ogrenmenin bana gore katkisi sifir. Ornegin MVC ozunde bir dizayn patterndir, klasik design patern tanimlamalarinin yer aldigi kitaplar zaten bunu OOP prensiplerine gore yaparlar (genelde). Yani oncelikle kisinin programlama paradigmalarina hakim olmasi da gerekiyor anlamak icin. Paradigmalari anlamak icin temel programlama bilmesi gerekiyor. Burada bahsettigim seyleri anlayabilmesi icin de Ingilizce ve matematik bilmesi gerekiyor yeterli seviyede. Zaten OOP bilmeyen birisine kim neden MVC anlatmaya kalkiyor onu da bilmiyorum. Microsoft teknolojisinin adini MVC koydugu icin ogretebilecegini sanmis olmalilar.

Sonuc olarak bu isin yolu adim adim emekleyerek ilerlemek. 16-20 arasi 4 sene Unity ogrenirsen iyi derecede kullanirsin ama temel muhendislik bilgin cok eksik kalir. 22 yasinda bir odtu mezunu eger cani isterse senden iyi seviyede Unity kullanmayi 6 ayda ogrenir; cunku hem temeli daha iyi hem de ogrenmeyi ogrenmis.

Ondan daha cok biliyorum, bundan az biliyorum gibi dusunme. Herkes digerinin bilmedigi bir seyler biliyor olabilir. Sen; sende olmayani ogrenip devam edeceksin.

Benim tavsiyem muhendislik egitimi almak olur, yasin musait; sinava calisip ODTÜ, boun, İTÜ bilgisayar kazan; yabanci dilini ogren, meslege en iyi sekilde hazirlanmis olursun.

16 yasinda MVC ogrenmenin bana gore katkisi sifir. Ornegin MVC ozunde bir dizayn patterndir, klasik design patern tanimlamalarinin yer aldigi kitaplar zaten bunu OOP prensiplerine gore yaparlar (genelde). Yani oncelikle kisinin programlama paradigmalarina hakim olmasi da gerekiyor anlamak icin. Paradigmalari anlamak icin temel programlama bilmesi gerekiyor. Burada bahsettigim seyleri anlayabilmesi icin de ıngilizce ve matematik bilmesi gerekiyor yeterli seviyede. Zaten OOP bilmeyen birisine kim neden MVC anlatmaya kalkiyor onu da bilmiyorum. Microsoft teknolojisinin adini MVC koydugu icin ogretebilecegini sanmis olmalilar.

Sonuç olarak bu isin yolu adim adim emekleyerek ilerlemek. 16-20 arasi 4 sene Unity ogrenirsen iyi derecede kullanirsin ama temel muhendislik bilgin cok eksik kalir. 22 yasinda bir ODTÜ mezunu eger cani isterse senden iyi seviyede Unity kullanmayi 6 ayda ogrenir.

Hocam üniversite pek düşünmüyorum açıkçası :D. Sınavları beceremediğimden oda. Onun yerine yazılıma ağırlık vermek ve projeler yapmak istiyorum. Applybau diye bir şey varmış aslında belki onunla bau ya girebilirim ama onun içinde projeler yapmam gerekiyor.

Temel mühendislik dediğiniz şey pek anlamasam da kulağa güzel geliyor. Temel mühendislik dediğiniz tam ne? Nasıl ilerlemeliyim?

Hocam üniversite pek düşünmüyorum açıkçası :D. Sınavları beceremediğimden oda. Onun yerine yazılıma ağırlık vermek ve projeler yapmak istiyorum. Applybau diye bir şey varmış aslında belki onunla bau ya girebilirim ama onun içinde projeler yapmam gerekiyor.

Temel mühendislik dediğiniz şey pek anlamasam da kulağa güzel geliyor. Temel mühendislik dediğiniz tam ne? Nasıl ilerlemeliyim?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı