Yazılımda nasıl gelişilir?

Ben bilgisayar programcılığından mezun olan biri olarak.

Eğer ingilizcen çok iyi değilse.

Sadece ingilizceni geliştir çok çok iyi seviyeye gel.

Yani kodları yazarken ingilizce yazıyoruz.

Ne yazdığını bilmen lazım.

Ne yazdığını ezberlersen (ingilizcen iyi olmadan böyle yaparsan soğursun ve yazılım programlama yapamazsın.)

O yüzden zevk alabilmen ve kafanda birşeyler canlandırabilip o kodları yazmayı deneyebilmen için ingilizcenin iyi olması gerekiyor.

İngilizcen iyi olursa da öğreneceğin yazılım dillerini daha kolay öğrenmekle kalmaz hangi dil'in sana uygun olduğunu da görmeni sağlar.

Önerim C# Form, arayüz tasarlaması bile zevkli. GunaUI öneririm. Zevk için yapacaksan arayüzünü tasarla programı AI yazdır.

Bu işin temeli meraktır. Merak edersin araştırırsın, başka bir şey görürsün "bunu nasıl yaptılar?" dersin yine merak edersin, araştırırsın kurcalarsın, kopyalarsın, öğrenirsin. Ayrıca İngilizce çok önemli yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi. Dökümantasyon okumayı da ciddi derecede iyi bilmek gerekli, o da zamanla oturan şeylerden biri.

Python ile hesap makinesi yaptıktan sonra ben yazılım öğrendim diyip kenara atma yeterli. İngilizce öğren, bilgisayarın dilinden anla.

Hocam merhaba terimlere pek hakim olmadığım için çoğu şeyi anlayamadım cahilliğim için kusura bakmayın.

Hocam üstte Python ile başlama demişsiniz peki bunun nedeni nedir?

Ben Python'dan başladım ilerlemem ise şu şekilde oldu daha başlayalı belki 1 hafta olmuştur İngilizcem orta seviyede olduğu için ağırlığımı İngilizceye vermedim ama onu da bazı uygulamalar kullanarak geliştirmeye çalışıyorum.

Kodlama alanında ise BTK Akademi ve Udemy'deki kurslara biraz göz gezdirdim BTK akademide ki ücretsiz Python kursuna başladım bir de YouTube'da bulduğum güzel bir kanal vardı oradan da destekleyerek ilerliyorum.

Fakat hocam anlamadığım bir kısım var önemli yerleri not alıyorum örneğin değişken değiştirme veya da bazı fonksiyonları falan veya bunların ne işe yaradıklarını ama bu tarz şeyleri üstünden 1 gün geçince falan biraz unutuyor gibi oluyorum böyle not alınca da ezber yapıyormuş gibi oluyor tam anlatamadım ama belki anlamışsınızdır demek istediğimi.

Bir de hocam algoritma öğrenimini bu işin hangi kısmında yapacağız yaparken kendiliğinden de gelişir mi yoksa onun içinde bir çaba sarf etmemiz lazım mı?

Bu sene büyük ihtimalle bilgisayar mühendisliği bölümüne gideceğim şimdiden Python'dan başladım bu şekilde ilerliyorum hocam sizce nasıl ilerlemem yani doğru bir yolda miyim bu şekilde gerçekten emek vererek gelişir miyim?

İngilizce kaynakları anlayacak kadar İngilizcem iyi değil ama Türkçe kaynaklardan ilerileyek kod yazma işine girdiğimde anlayabiliyorum.
Şu anlık bu kampı takip ediyorum anlatım tarzı da çok hoşuma gitti.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Biraz fazla uzun oldu hocam kusura bakmayın.

Sorular gayet iyi fakat bir kaç yanlış anlaşılma mevcut;

Python ile başlama demedim, Python kolay diye Python ile başla diyenleri dinleme dedim çünkü: Amaca yönelik çalışmak lazım, bu adam Kernel programlama öğreneceğim diyorsa Python değil C++ ihtiyaç duyacak kolay olması bir şey değiştirmez.

Unutma sebebin pratik yapmaman, sürekli kod yaz ama sürekli video mu izliyorsun yanda IDE açık dursun ve o videodaki şeyleri değişken olarak yaz, değiştirme vs. gibi işlemleri uygula.

Algoritma öğrenme kısmını, geliştirdiğin projeye veya probleme uygun olarak senin belirlemen gerekiyor. Mesela; istediğin uygulamanın internet bağlantısını kesmek istiyorsun, o zaman C# veya C kodunun algoritmasını bu probleme göre belirlemen gerekiyor.

Bilgisayar mühendisliği sadece programlamadan ibaret değil, elektrik elektronikte devreye giriyor, C++ öğrenmeni öneririm, ayrıyeten makine öğrenim modüllerine bak Python'da var C++ bilmiyorum diyorsan. Amaca yönelik çalış her zaman.

İngilizce eninde sonunda öğreneceksin, bir kere Türkiye de iş imkanları kısıtlı; YD giderek kendini geliştirmeye devam etmeye çalışmalısın.

Umarım anlatabilmişimdir.

@Dexter_Morgan31 Eskidi derken açıklar mısın?

Çok teşekkür ederim hocam örneğin videoyu izliyorum oradaki şeyleri dinleyip pratiğe döküyorum mesela çok basitinden adam bize inputu nasıl kullanıcağımızı anlatıp bir hikaye uyduruyor bende başka bir şey uydurup kendimce pratik yapmaya çalışıyorum

Tekrardan çok sağ olun hocam dediklerinize bir bakacağım.

Sinavina calis. Sinavina odaklan. Iyi bir universiteye girdikten sonra, okulunun mufredatindan haricen calismak istersen, hobi olarak dillere ve frameworklere bakabilirsin.

Sonrasindaysa hangi dilden basladiginin GRAM onemi yok. Aksini iddia edenleri de ciddiye almamani siddetle tavsiye ederim. Ogrenecegin temel konseptler hepsinde ayni. Temel konseptleri anlamadan farkli islere ilerlediginde basin cok agriyacak.

Daha temel programlama ne bilmezken oyun yapmaya calisirsan "sihir" gibi gozuken anlamsiz bir ton toolla ugrasacak, ve onlara bir tur anlam uydurmaya calisacaksin. Ayni sekilde, server side uygulamalar yazmaya calistiginda ne oldugunu anlamadigin, nasil calistigina dair bir fikrin olmayan seyleri bir araya getirmeye calisacaksin ve cok zorlanacaksin. Tikanmis hissedeceksin ve bunlarin tamami temel programla yetkinligin olmadigi icin olacak.

O yuzden, siddetle ve siddetle once universiteye gir, sonra universitede temel programlama ogren. Hocalarina soru sor. Universite hayatin boyunca bol bol proje yap. Sonrasinda hangi dille basladiginin bir onemi olmadiginin sende farkina varacaksin.

Benim önerim o iğrenç Microsoft ve otistik Bill Gates'in teknolojilerinden uzak durmaktır. Java ve onun etrafında dönen teknolojiler benim gözümde en iyisidir. Dasdandiksoft Bindows değil macOS olsa çok iyi olur para varsa tabi. İngilizce, sorun çözme yeteneği ve matematik bilgisi aşırı önemlidir. Ancak bunlar olmadan da yapılabilir. Bence çok ileri seviye yapay zeka, ML, DL gibi algoritmalarda matematik bilgisi gerekiyor. Normal bir projede bence 4 işlem bilen herkes yapabilir. İngilizceye gelince A1 seviyesi bile olsa teknik dokümentasyonu takip edecek kadar olsa yine yeter ki bende böyle bir bilgiye sahibim. Benim tavsiyem başta bir teknoloji belirlemek ve farklı teknolojilere atlamadan sadece o alanda ilerlemek. Bir doktor aynı anda hem göz, hem diş, hem kulak burun boğaz doktoru olamaz tek bir ihtisas alanı vardır. Yazılımda gelişmek isteyenler tek bir alana yönelip onunla ilgili her şeyi derinlemesine öğrenmelidir. Premium kurslar alıp, kitaplarını okuyup, notlarını defterlere alıp, öğrendikleriyle proje yapmalıdır. Projeler çıktıkça AWS, Azure, GCP gibi ortamlarda yayınlamalıdır, böylelikle Cloud bilgiside oluşur. Benim kurs tavsiyem John Thompson, Amigoscode ve Mimar Aslan'dır. Ben Java'cı birisiyim. Microsoft'dan nefret eder hatta kin duyarım. Önce Java SE öğrenilmeli. Algoritma konusunda kişi kendini geliştirmeli. En azından bir ürettiği sayıyı bir daha üretmeyecek algoritma yazacak kadar bilmeli. İç içe forlar, while'lar, if'ler, vs... Java Veri Yapıları, Java Server Faces, Java Server Pages, Swing, JavaFX, Restful, SOAP, JSON, XML, MySQL, PostgreSQL, Oracle, PL/SQL, Web API, Microservices, Spring Framework, Spring Boot(Web, Security, JWT, Cloud, Batch, Data JPA), JPA/Hibernate, IoC, DI, Liquibase, Flyway, Maven, Gradle, Docker, Kubernetes, Git, GitHub, OOP, SOLID, Unit Test, TDD öğrenilmeli. Tüm bunlar bir anda olmayacak elbet. Hiç bırakmadan ömrünü bu işe vermelisin. Uzun sürece yayarak halı gibi dokumalısın. Bunları öğrenip sürekli olarak proje geliştirmeli GitHub'ında paylaşmalısın. README.md dosyasında proje görselleri ekleyip açıklamalarını yazmalısın. Tüm bunları yaparken yapay zeka işlerini kolaylaştıracak ancak tembelliğe alıştırdığı için öğrenmeyi zorlaştırabiliyor veya kişinin öğrenmediği halde öğrendiğini zannettirebiliyor buna da dikkat etmek lazım. Ben mühendis değilim lise web programcılığı, yüksek okul bilgisayar programcılığı mezunuyum. 150 civarı kurs bitirdim, Tobeto, BTK Akademi, Bilge Adam, ÇASGEM gibi yerlere hak kazandım. ÇASGEM'de Murat Yücedağ hocadan Full Stack .NET Core kursu aldım 210 saat 40 gün. En iyi öğrencim lafını duydum. Okuldaki hocalarımdan da en "iyi öğrencilerimdensin", "çok iyi kod yazıyorsun", "senden olur" cümlelerini duydum. Mühendis olamadım ama öğrencilik konusunda aşırı iyiyim ve bu yorumu profesyonel bir öğrenci olarak yazıyorum. Kendimi de asla uzman gibi görmüyorum asla da görmeyeceğim. Pişmiş, olmuş gibi hissetmek gelişmeyi durdurabilir kişi kendini yeterli görebilir kendini yeterli görmek bence tehlikelidir.

@TheAny niye beğenmedin kardeşim sıkıntı nerede? Çözelim hemen!

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…