TeknoPatici
Picopat
Daha fazla
Ben bilgisayar programcılığından mezun olan biri olarak.Meslek lisesi bilişim bölümünde 4. sınıfım. Seneye YKS'ye girip üniversite kazanıp, ciddi anlamda gelecekteki işimi yazılım sektöründe yapmak istiyorum (yazılım sektöründe üniversiteden çok çalıştığım projelerin önemli olduğunu biliyorum). Ama hangi dilden başlayıp, gelecekte hangi dilde iş hayatımı devam ettireceğime karar veremiyorum. Yardımcı olur musunuz? Gelecekte yapay zekânın bana engel koymayacağı ve büyük projelerde yer alabileceğim bir dil öğrenmek istiyorum.
Önerim C# Form, arayüz tasarlaması bile zevkli. GunaUI öneririm. Zevk için yapacaksan arayüzünü tasarla programı AI yazdır.Hocam konuyu bölmeden bende bir soru sorayım, yaş geçti keşke genç olsak ta yazilima yönelsek.
Hep içimde kaldı yazılım.
Böyle kendimce basit programlar yapmak geliştirmek istiyorum.
Python'dan mı başlayayım amacım zevk üzerine kendi programlarimi basit şeylee yazıp geliştirmek. Önerin ne olur?
C# WinForms eskidi. Ama tabii zevk icinse bisey diyemem. GunaUI Hatali olabiliyor.Önerim C# Form, arayüz tasarlaması bile zevkli. GunaUI öneririm. Zevk için yapacaksan arayüzünü tasarla programı AI yazdır.
Kardeşim hevesin güzel, makale tadında anlatmayı deneyeceğim yine takıldığın yerde sor.
Bak full stack developer dediğin kavram nedir tam olarak? Her alanda uzman değil mi? Backend, frontend, database management... Bu böyle gidiyor. Sana basit bir yol haritasını çiziyorum fakat senin buna uyup uymayacağın kesin değil, buna uyarsan 100% mühendis olursunda demiyorum. Senin çabana bağlı kılınmış her şey;
İngilizce öğren - dili öğren bu konuya parantez açalım:
Diyorsan ki yazılım dilini nasıl öğrenebilirim, İngilizce eğitimi şart niye dersen Türkçe kaynak çok sınırlı: O gördüğün tüm Türkçe kaynaklarda AI'dan çeviri yapılarak sunuluyor. Sen İngilizce öğren ki Microsoft, stack owerflow gibi kaynaklardan, nimetlerden faydalan. Dilleri burada ki anlatımlardan anlamayı geçer artık kendi dil modelinin bile prototipini oluşturabilirsin. Tabii fonksiyon tasarımlarını ve hesaplama modellerindeki tüm refere sayfalarını saymazsak neyse bunlarla kafanı karıştırma.
Yapman gereken dili öğrendin sırada ne var, elbette sorun aramak ve buna göre proje geliştirmek. Mesela ağ analiz eden bir C# form programı bunu poliformik motor gibi bir debugger olarak mı geliştireceksin yoksa packet sniffer gibi bir stealer olarak mı? Problem çözmek ve soruna göre çözüm geliştirmek senin yeteneğine kalmış.
Tamam dili öğrendik programı yazdık, ee abi? Yani biz nasıl Microsoft'ta mühendis olacağız.
Şimdi senin tüm programlama ve mühendislik harici bilmen gereken daha çok şey var.
Sana temelden başlayarak güzel bir yol haritası;
İngilizce öğren - dili öğren (resmi kaynaklardan) - problem bul - program geliştir - probleme sahip insanlara programı pazarla - projeyi ilerlet ve şirketler ile anlaş.
Gibi gibi devam edilebilir.
Sorular gayet iyi fakat bir kaç yanlış anlaşılma mevcut;Hocam merhaba terimlere pek hakim olmadığım için çoğu şeyi anlayamadım cahilliğim için kusura bakmayın.
Hocam üstte Python ile başlama demişsiniz peki bunun nedeni nedir?
Ben Python'dan başladım ilerlemem ise şu şekilde oldu daha başlayalı belki 1 hafta olmuştur İngilizcem orta seviyede olduğu için ağırlığımı İngilizceye vermedim ama onu da bazı uygulamalar kullanarak geliştirmeye çalışıyorum.
Kodlama alanında ise BTK Akademi ve Udemy'deki kurslara biraz göz gezdirdim BTK akademide ki ücretsiz Python kursuna başladım bir de YouTube'da bulduğum güzel bir kanal vardı oradan da destekleyerek ilerliyorum.
Fakat hocam anlamadığım bir kısım var önemli yerleri not alıyorum örneğin değişken değiştirme veya da bazı fonksiyonları falan veya bunların ne işe yaradıklarını ama bu tarz şeyleri üstünden 1 gün geçince falan biraz unutuyor gibi oluyorum böyle not alınca da ezber yapıyormuş gibi oluyor tam anlatamadım ama belki anlamışsınızdır demek istediğimi.
Bir de hocam algoritma öğrenimini bu işin hangi kısmında yapacağız yaparken kendiliğinden de gelişir mi yoksa onun içinde bir çaba sarf etmemiz lazım mı?
Bu sene büyük ihtimalle bilgisayar mühendisliği bölümüne gideceğim şimdiden Python'dan başladım bu şekilde ilerliyorum hocam sizce nasıl ilerlemem yani doğru bir yolda miyim bu şekilde gerçekten emek vererek gelişir miyim?
İngilizce kaynakları anlayacak kadar İngilizcem iyi değil ama Türkçe kaynaklardan ilerileyek kod yazma işine girdiğimde anlayabiliyorum.
Şu anlık bu kampı takip ediyorum anlatım tarzı da çok hoşuma gitti.
Biraz fazla uzun oldu hocam kusura bakmayın.
Sorular gayet iyi fakat birkaç yanlış anlaşılma mevcut;
Python ile başlama demedim, Python kolay diye Python ile başla diyenleri dinleme dedim çünkü: Amaca yönelik çalışmak lazım, bu adam kernel programlama öğreneceğim diyorsa Python değil C++ ihtiyaç duyacak kolay olması bir şey değiştirmez.
Unutma sebebin pratik yapmamam, sürekli kod yaz ama sürekli video mu izliyorsun yanda IDE açık dursun ve o videodaki şeyleri değişken olarak yaz, değiştirme vs. gibi işlemleri uygula.
Algoritma öğrenme kısmını, geliştirdiğin projeye veya probleme uygun olarak senin belirlemen gerekiyor. Mesela; istediğin uygulamanın internet bağlantısını kesmek istiyorsun, o zaman C# veya C kodunun algoritmasını bu probleme göre belirlemen gerekiyor.
Bilgisayar mühendisliği sadece programlamadan ibaret değil, elektrik elektronikte devreye giriyor, C++ öğrenmeni öneririm, ayrıyeten makine öğrenim modüllerine bak Python'da var C++ bilmiyorum diyorsan. Amaca yönelik çalış her zaman.
İngilizce eninde sonunda öğreneceksin, bir kere Türkiye de iş imkanları kısıtlı; yurt dışı giderek kendini geliştirmeye devam etmeye çalışmalısın.
Umarım anlatabilmişimdir.
@Dexter_Morgan31 eskidi derken açıklar mısın?
Sinavina calis. Sinavina odaklan. Iyi bir universiteye girdikten sonra, okulunun mufredatindan haricen calismak istersen, hobi olarak dillere ve frameworklere bakabilirsin.Seneye YKS'ye girip üniversite kazanıp, ciddi anlamda gelecekteki işimi yazılım sektöründe yapmak istiyorum (yazılım sektöründe üniversiteden çok çalıştığım projelerin önemli olduğunu biliyorum).