YBS nasıl bir bölüm?

499604

Hectopat
Arkadaşlar eşit ağırlıktan hazırlanıyorum hedefim ilk 30k veya ilk 50k Düzce Üniversitesi geçen yıl 150k ile kapatmış. Çevremdeki insanlar YBS hakkında boş bölüm okuma işsiz kalırsın vs diyorlar. Tek hayalim siber güvenlik uzmanı olmak. Kısacası YBS boş bölüm mü?

Bu bölüme dikey geçiş ile geçiş yaptım. Ben açıköğretim olarak YBS bölümünü okudum. Aslında bu bölüm hem bilgisayar konularını, hem yönetim derslerini, hem de işletme derslerini içeriyor. Farklı alanlarda bilgi sahibi oluyorsunuz.

İyi bir üniversitede okunursa bence fena bir bölüm değil. Bu bölümü okuyup yazılımcı, veri analisti, proje yöneticisi olan kişiler gördüm internette.

Hocam peki orta seviye bir üniversitede okunur mu?

@733451

Merhaba.

Size kim YBS boş bölüm dedi bilmiyorum ama bu bölüm ile alakalı hiçbir bilgisi yoktur ona eminim.

Yönetim Bilişim Sistemleri aslında işletme dinamiklerine ve yazılım alanınlarına hakim, elindeki verileri bilgisayar sistemleri yardımıyla işleyebilen kalifiye eleman yetiştirmek üzerine kurulu bir bölüm.

Yani ne tam manasıyla işletme ne de bilgisayar/yazılı alanlarına ait bir bölüm. İkisi arasında köprü görevi görür.
Ancak işletme konularına hakim kalifiye bir yazılımcı da olabilirsiniz, yazılıma iyi derecede hakim bir yönetici de. (Burasının şahsen bölümü tanımlamak adına önemli olduğunu düşünüyorum.)

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü bu özelliği sayesinde geniş bir çalışma alanına sahip.

İşletme alanında kendinizi geliştirerek büyük şirketlerde CEO, CFO, CMO gibi pozisyonlarda çalışabilirsiniz. Buna yazılım bilgisi de eklerseniz IT Proje yöneticiliği de dahil edebiliriz buraya.
ERP uzmanlığı da bu alanda çok önemli bir pozisyon.

Yazılım alanına da yönlenebilirsiniz. Yazılım geliştirici, backend/frontend yazılım geliştirici, sistem analisti, sistem mühendisliği gibi birçok alana yönlenebilirsiniz.

Veri bilimi/analizi alanları da bu bölüm kapsamında edinilebilecek en büyük mesleklerden biri.

Ancak bu bölümle ilgili önemli bir şeyden bahsetmek zorundayım.

Bu bölümü birkaç özelliğe sahip değilseniz okumanızı tavsiye etmem:

Birincisi ve en önemlisi: Araştırmaya ve bilgi öğrenmeye açık olmak.
(Bu bölümde kendinize kattığınız nitelikle öne çıkıyorsunuz. Mezun olan birçok kişiden duyduğum en önemli şey buydu.)
Üniversitede öğrendiklerinizle kendinizi ilerletemezsiniz.

2. Teknolojiye meraklı olmak.

İster işletme ister de yazılım alanında ilerleyecek olun, teknolojiye meraklı değilseniz bu bölüm size göre değil.

Bu arada şahsen bu bölüm EA alanının en iyi ama en joker bölümü.
En iyi bölümü çünkü çok geniş çalışma olanaklarına sahip. Kendinize kattığınız niteliklerle büyük sıçramalar yapabilirsiniz.

En joker bölüm olmasının sebebi ise çok fazla çalışma alanına sahip olduğu için kendinizi iyi tanımanız ve çalışmak istediğiniz alanı belirleyip buna göre ilerlemeniz gerek.

Başka sorular varsa cevaplayabilirim.

Son düzenleme:

Hocam benim farklı bir sorum olacak. Düzce Üniversitesi 150k ile kapatmış 2023'te 50k yaparsam kesin yerleşir miyim?

@KojiroHyuga04

Hocam benim farklı bir sorum olacak. Düzce Üniversitesi 150k ile kapatmış 2023'te 50k yaparsam kesin yerleşir miyim?

@KojiroHyuga04
Bu sorunun bir benzerine daha önceden farklı bir konunuzda cevap vermiştim sanırım.
Ben müneccim değilim, etrafınızdaki herhangi bir kimse de değil.

Bu sene Yönetim Bilişim Sistemleri eşit ağırlıkta sıralamaları en fazla oynayan bölüm oldu.
Ben garanti girdim dediğim İÜ'yü yaklaşık 500 kişilik bir fark ile kaybettim.

Ne olacağını kestirmek çok zor. Kendinizi tek bir üniversite ve sıralama aralığı ile kısıtlamayın. Size bu konuda verebileceğim en net cevap budur.

Hocam şu an günde 3-4 saat çalışıyorum. EA'da 6 ayda 50k yapabilir miyim? Çalışmamı 10 saate kadar çıkartmayı planlıyorum.

Not:Sıfırdan başladım.

@KojiroHyuga04

Konudan sapıyorum ama yine de cevap vereyim.
Verimli çalıştığınız saat aralığını artırmaya bakın, 10 saatin sadece 5 saati verimli geçiyorsa 5 saat boşa top çevirirsiniz.

AYT Matematik ve AYT Edebiyata çok iyi çalışmanız gerek. Eşit ağırlığın altın kuralı AYT Matematik yapabilmektir.
50K yapılabilir ama gerçekten sıkı çalışmalısınız.

TYT'yi iyi tutun ama AYT'ye yükleneceğim diye de kesinlikle TYT çalışmayı boşlamayın.
Bu son cümle gerçekten önemli.

Son düzenleme:

Hocam peki YBS mezunu birisi siber güvenlik uzmanı olabilir mi? Ayrıca sorumu cevapladığınız için teşekkür ederim.

Elbette olabilir.

Bölümün her ne kadar ana amacı siber güvenlik uzmanı yetiştirmek olmasa da yazılım konusunda bu bölümde ve dışarıdan alınan eğitimlerde kendinizi yetiştirmeniz mümkün.
Dolayısıyla sorunun cevabı evet, olabilirsiniz.

Ancak bu konu ile ilgili araştırma yapmanız tavsiyemdir. Sıkı çalışmanız lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…