YBS okumak mantıklı mı?

Diamant

Decipat
Yaklaşık 6 senedir yazılım ve donanım konusunda çalışıyorum. Hobi olarak öğrendim. Üniversite sınavına gireceğim seneye ve YBS nasıldır diye sormak istedim. Bölüme ilgim var fakat maaşı çok önemli benim için. İnternette bilgiler birbirini tutmuyor. YBS maaşına 50k diyen site pilot maaşına 60k diyor saçmalık yani. O yüzden aranızda YBS'den mezun olup iş sahibi olan abimlerim varsa beni maaş konusunda bilgilendirirse çok memnun olurum. Bu kadar çok maaşa takılmamın sebebi normal biraz. Sonuçta bir ev araba alayım derken 5 milyon TL çıkıyor gözden.

Başka eşit ağırlık bölümlerine de açığım. Hukuk düşündüm de çevre yok bir şey yok. Biraz da sıkıntılı bir meslek gibi.

Çevre baya önemli iş bulma konusunda zorlanabilirsin.
Hocam o zaman hukuku elemem mantıklı gibi. Ayrıca o meslek için kendimi pek iyi bulmuyorum ağzım hiç laf yapmaz. İşletme ve iktisad gibi bölümler nasıl? Kuzenim işletme okumuştu sanırsam. Şuan İngiltere de yaşıyor. Fakat yüksek lisans muhabbeti vardı onda bayağı çalıştı.

Yazılımcı mı olmak istiyorsun? Yazılımcı olacak isen iş bulmak tamami ile senin kendini pazarlamanla alakalı. Mezun olasıya kadar ne yaptığını, hangi firmalarda staj yaptığını, hangi projelerde hangi taskları yaptığını yani portfolyön ne kadar kuvvetli ise o kadar iş bulman kolaylaşır. Fiyatta firma sana şu kadar ücret vereceğiz demiyecek. Maaş beklentin nedir diye soracak, buna da sen ne kadar dersen artık. Hem bilgi birikimin hem firmanın o pozisyon için ayırdığı bütçeye uygun ise alırlar seni. Yani CV'ini ne kadar gerçek deneyimlerle doldurabildiğin önemli.

Yazılıma yöneleceksen kendini geliştirmenle ilgili bir durum.
Yazılımcı mı olmak istiyorsun? Yazılımcı olacak isen iş bulmak tamami ile senin kendini pazarlamanla alakalı. Mezun olasıya kadar ne yaptığını, hangi firmalarda staj yaptığını, hangi projelerde hangi taskları yaptığını yani portfolyön ne kadar kuvvetli ise o kadar iş bulman kolaylaşır. Fiyatta firma sana şu kadar ücret vereceğiz demiyecek. Maaş beklentin nedir diye soracak, buna da sen ne kadar dersen artık. Hem bilgi birikimin hem firmanın o pozisyon için ayırdığı bütçeye uygun ise alırlar seni. Yani CV'ini ne kadar gerçek deneyimlerle doldurabildiğin önemli.
Hocam dediğim gibi 6 senelik geçmişim var. Kendimi seve seve daha da geliştiririm. Çoğu üniversite yeni yeni YBS bölümü açmaya başladı o da biraz iyiye işaret gibi. Son olarak İngilizcem iyi. Yurtdışında çalışma imkanım var mı mezun olduktan sonra?

Hocam dediğim gibi 6 senelik geçmişim var. Kendimi seve seve daha da geliştiririm. Çoğu üniversite yeni yeni YBS bölümü açmaya başladı o da biraz iyiye işaret gibi. Son olarak İngilizcem iyi. Yurtdışında çalışma imkanım var mı mezun olduktan sonra?
6 senelik geçmişinden kastın ne? Yani eğitim mi proje geliştirme mi? Proje ise ne yaptın çıkardığın sattığın bir ürün hizmet var mı? Bunlar çok önemli.

Mesela bu 6 senelik geçmişinde linkedin kullandın mı? Orada network oluşturdun mu? Yaptığın projlerini orada paylaştın mı, PR'ını yaptın mı yani?

Tarih bölümü okuyupta yazılımcı olan var üni okumadığı halde yazılımcı olan da var. Yani sen YBS'ye girersen dersleri geçecek kadar üniversiteye, sektörde tanınabilir olacak kadar da sektörde sürekli çalışmak zorundasın ki mezun olduğunda bir kaç adım önde olabilesin. Yani bir konuda çok iyi bilmek artık yetmiyor kendi PR'ını da yapabilmek gerekiyor. Zaten iş bulmak şu dönemde zorken ilerleyen zamanlarda ne olacak bilinmez. Artık eskisi yeni mezun alırız yetiştiriz yetmiyor.

Yurtdışından iş bulmak, bulanlar nasıl buluyorsa sende bulabilirsin ama sonuçta bir fark koymak zorundasın. Ya tecrübe, ya ucuz personel.

Bu arada iyi bir üniversitede bilgisayar mühendisliğine giremiyorsan, ve hala yazılımcı olmak için üniversite okuyacaksan, diploma senin için bir kağıt parçasından ibaret olacak. O yüzden mezun olduktan sonra bu bölüm benim işime yarar mı sorusunu sormayı bırak. Mezun olasıya kadar ne yapabilirim, mezun olunca iş bulmada zorlanırsam "keşke ünideyken şunları şunları da yapsaydım" diyeceğim ne olabilir şeklinde gelecek odaklı çalışmaya bak. Derslerini geçecek kadar üniversiteye, kalan tüm zamanımda sektörde nerede gönüllü iş bulabilirim, bana izlemek yerine task veren bir firma bulabilirime kafa patlatman gerek.

Yaklaşık 6 senedir yazılım ve donanım konusunda çalışıyorum. Hobi olarak öğrendim. Üniversite sınavına gireceğim seneye ve YBS nasıldır diye sormak istedim. Bölüme ilgim var fakat maaşı çok önemli benim için. İnternette bilgiler birbirini tutmuyor. YBS maaşına 50k diyen site pilot maaşına 60k diyor saçmalık yani. O yüzden aranızda YBS'den mezun olup iş sahibi olan abimlerim varsa beni maaş konusunda bilgilendirirse çok memnun olurum. Bu kadar çok maaşa takılmamın sebebi normal biraz. Sonuçta bir ev araba alayım derken 5 milyon TL çıkıyor gözden.

Başka eşit ağırlık bölümlerine de açığım. Hukuk düşündüm de çevre yok bir şey yok. Biraz da sıkıntılı bir meslek gibi.

YBS mezunu değilim ama Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum, benzer bölümler olduğu için yorum yapacağım.

YBS bölümümün aslında direkt olarak donanım ile bir bağlantısı yok, daha çok yazılım ve yönetim ile ilgili bir bölüm. Mezunları da ağırlıklı olarak İş Analistliği ve Yazılım Geliştirme alanlarında çalışıyor.

Şimdi öncelikle maaş konusunda araştırmanı yanlış bir şekilde yapıyorsun.

YBS ve Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümler bir üniversite bölümüdür. Doğal olarak bir şirkette çalıştığınız pozisyona göre ünvan alırsınız. Yani bir şirkette “YBS Uzmanı” gibi bir ünvan görmen zor. YBS mezunu olursun, sonrasında istersen Siber Güvenlik Uzmanı, Web Geliştirici (Front-End, Back-End, Full Stack), Mobil Geliştirici (IOS, Android), Oyun Geliştirici, Veri Analisti, DevOps vs. pozisyonlarda çalışırsın ve ünvanın bu meslekler olur.

Bu pozisyonlar için direkt olarak bir maaş söylemem doğru olmaz, ancak bu konu ile ilgili yapılmış birçok anket var, internete yazılımcı maaş anketi yazarsan oldukça fazla maaş verisine ulaşabilirsin.

Ayrıca yazılımda maaş tecrübe yılına göre çok değişiyor. 3 yıl tecrübeli bir yazılımcı ile 1 yıl tecrübeli yazılımcı arasında 2-3 katlık bir maaş farkı olabiliyor. O yüzden yazılımda iyi paralar 5 yıl tecrübeden yani “senior” ünvanı ile çalışmaya başladıktan sonra kazanılıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı