YBS vs iktisat

Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İŞLEMCİ: 11. nesil İNTEL Core i5
RAM: 16gb DDR4
EKRAN KARTI: RTX3050 Tİ
ASUS TUF GAMİNG F15
Meslek
öğrenci
Yönetim bilişim sistemleri mi iktisat mı? Hangi bölüm daha iyi?

Son düzenleyen: Moderatör:
YBS daha mantıklı gözüküyor. İİBF bölümlerini Türkiye'nin sayılı üniversitelerinde okumadığınız sürece iş yapmayacaktır.

İİBF bölümlerinde bölüm adı en son derdiniz oluyor, okuduğunuz okulun adı yoksa ne yazık ki ne bölüm okuduğunuzun pek bir önemi yok.

YBS pek İİBF bölümü sayılmaz mezunları yönetim alanından ziyade yazılım sektöründe ve teknik pozisyonlarda çalışıyorlar. Ayrıca İİBF kadar Uygulamalı Bilimler Fakültesi içerisinde yer alan bir bölüm.

YBS pek İİBF bölümü sayılmaz mezunları yönetim alanından ziyade yazılım sektöründe ve teknik pozisyonlarda çalışıyorlar. Ayrıca İİBF kadar Uygulamalı Bilimler Fakültesi içerisinde yer alan bir bölüm.

Çoğu okulda İİBF ile aynı fakülte içindedir yani kendisine ayrı bir yeri yoktur. Yazılım kısmına gelirsek doğrudan yazılımcı olmak için mantıklı bir bölüm sayılmayabilir özellikle Yazılım Müh. EEM gibi bölümler varken YBS bir tık arkada kalıyor tercih sırası olarak. Evet, klasik İİBF bölümlerinden daha iyi fakat doğrudan Yazılım Müh. gibi yazılım üzerine uzmanlaşan bir bölümün diploması kadar da değil.

Bana göre okunur mu? Bu sorunun cevabı tamamen Üniversiteye bağlı en basitinden adı bilinmeyen bir taşra üniversitesinden YBS mezunu olmakla/olmamak aynı şey bence.

Çoğu okulda İİBF ile aynı fakülte içindedir yani kendisine ayrı bir yeri yoktur. Yazılım kısmına gelirsek doğrudan yazılımcı olmak için mantıklı bir bölüm sayılmayabilir özellikle Yazılım Müh. EEM gibi bölümler varken YBS bir tık arkada kalıyor tercih sırası olarak. Evet, klasik İİBF bölümlerinden daha iyi fakat doğrudan Yazılım Müh. gibi yazılım üzerine uzmanlaşan bir bölümün diploması kadar da değil.

Bana göre okunur mu? Bu sorunun cevabı tamamen Üniversiteye bağlı en basitinden adı bilinmeyen bir taşra üniversitesinden YBS mezunu olmakla/olmamak aynı şey bence.

Ben Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum, YBS tercih etmek daha çok yazılım-yönetim arası pozisyonlarda (SAP/ERP İş Analistliği, DevOps vb.) ilerlemek için mantıklı bir tercih olduğunu düşünüyorum, kaldı ki tanıştığım birçok IK için de bu şekilde değerlendiriliyor. Elbette Bilgisayar Mühendisleri gibi developer pozisyonlarında da iş bulanlar var, ancak genel ağırlık bu şekilde. Zaten YBS bölümü bu pozisyonlardaki ihtiyaçtan ötürü ortaya çıkmış bir bölüm.

Elbette iyi üniversite iş hayatında her zaman avantaj sağlar, fakat özellikle yazılım sektöründeki pozisyonların büyük çoğunluğu teknik pozisyonlar olduğu için kendini ne kadar yetiştirdiğin daha önemli oluyor.

Bu elbette diploma önemsiz demek değildir, aksine oldukça önemlidir. Ancak sadece diploma da yazılım sektöründe iş bulmayı sağlamaz. Diploma, iş ilanlarında filtreden elenmemeni sağlar. Bu yüzden taşradaki bir üniversitelerin YBS bölümünden mezun olmak dahi diplomasız olmaktan çok daha fazla avantaj sağlar. Tabii ki işe kabul almak için başvurduğun ilandaki nitelikleri de karşılaman lazım, diploma bu aşamada elenmemeni sağlasa da işe alınmanın tek şartı değildir.

İşin özellikle teknik tarafı olduğuna dikkat çekme sebebim ise YBS mezunlarının %80'inden fazlası bu pozisyonlarda çalışıyor. Yönetim alanında hangi üniversiteden mezun olduğun çok daha önemli olduğu için, genellikle marka üniversite mezunlarından bu alanlarda çalışanlar elbette oran olarak taşradakilere kıyasla çok daha fazla. Ancak YBS bölümü multidisipliner bir bölüm olduğu için avantajı da bu noktada çıkıyor, bu yüzden taşra üniversitelerin YBS mezunlarının dahi istihdam oranı diğer birçok bölüme kıyasla oldukça yüksek.

İktisat tarafından baktığımda ise üniversite isminin etkisinin YBS'ye kıyasla çok daha yüksek olduğunu görüyorum, çünkü mezunları ağırlıklı olarak yönetim ile alakalı pozisyonlarda çalışıyorlar. Bu yüzden iyi bir üniversitede iki bölüm de tercih edilebilir, ancak taşrada YBS yazmak tercih edilebilir olsa dahi İktisat-İşletme gibi bir bölüm için pek mantıklı gelmiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı