YDT için tavsiye

Mezuna kaldım bu sene, tekrar gireceğim YDT'ye. Hedefim İngilizce Öğretmenliği. Sayısaldan geçmiştim yabancı dile ve hiç eğitim almadım; oyunlar sağ olsun bilirsiniz az çok vardı konuşabiliyordum fakat sınav ile pek ilgili değil veya yeterli değil, sıralamam 59k idi. Tavsiyelerinizi, neyi nasıl ne kadar yapmam gerektiği hakkında, kaynaklar vb... Bilgi almak istiyorum. Gerçek anlamda tecrübeli, anlayan, bilgili insanlar yazarsa çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ederim :)

Oyun ve gündelik İngilizceyle sınava girdiğinizde maalesef pek bir şey yapamazsınız. Sınavın büyük bir kısmı bilgiden ve kurallardan oluşuyor. Örneğin bazı sorularda boşluğu doldururken ya da çeviri yaparken bu kuralları bilmeniz gerekiyor yoksa farklı yerlere sürükleniyorsunuz. Yani kitap ağırlıklı çalışmanız işinize çok yarayacaktır, zaten sayısal bilginizle (temel matematiğinizin iyi olduğunu varsayıyorum) birçok dilcinin önünde oluyorsunuz. Bölümünüz puan olarak doğuda okumayacaksanız iyi puan istiyor bu yüzden kitap olarak ELS Inside and Out harika olacaktır, içinde olmayan grammar bilgisini bulamazsınız ama baya zorlayıcıdır da. Bu grammar kitabının yanında aynı yayınevinin reading kitabını da öneririm, çözerken yaptığınızı sanarsınız ama küçük detaylardan yanlış yapılır başta, böyle böyle diğerleri size çerez gibi gelir. (Reading yapmak kelime haznenizi de geliştirecektir, başta hiç anlamıyorsanız sözlük kullanabilirsiniz ama sonradan sözlüksüz anlam çıkarmaya çalışmalısınız ve bir de okurken bazı kalıplara alışacaksınız, cloze testlerde çok işe yarıyor.) Bu iki zor kitap dışında dil sınıfında kullandığımız YDS Publishing var. Denemeleri bana göre sınava yakındı ve testlerindeki sorular ve kelimeler çok güzeldi, bu yayınevini de öneririm ama alacaksanız seviyesine dikkat edin. Ek olarak Akın Dil'in kitaplarını dershaneden kullanan arkadaşlarım vardı, birkaç testine bakma şansım olmuştu. Onlar da çok güzeldi, ona da bakabilirsiniz. Çoğu kişi severdi ve hatta okulu bize yakın diye Dilko Yayıncılık çok önerilirdi ama testlerini ben pek sevmiyordum. Testlerde birkaç zorlayıcı soru oluyordu onun dışında çok temel ve sanki tatmin etmeye yönelikti. Kelime kitabı güzeldi ve denemeleri sınava yakın gibiydi; bu ikisini diğerlerinden sonra bir kaynağınız yoksa önerebilirim. Kitap bilgim benim maalesef bu kadar. Bunun dışında çalışma programı oluşturmanız çok önemli. Bu programı bir deneme çözüp belirleyebilirsiniz çünkü 20 net yapan birinin 70 net yapan birinin çalışma programında çalışması pek işe yaramayacaktır. Çalışma programınıza bol bol deneme ve reading ekleyin, ikisinin de getirisini zamanla göreceksiniz.

Merhabalar,
Öncelikle sınavda çıkan temel kelimeleri öğrenmenizde yarar var. Çıkmış YDT-YDS-YÖK Dil sınav kelimelerine bakmanızda bir fayda var. Onları eş anlam şeklinde çalışmanız tabii ki iyi olur, kitap önerim olarak da Akın Dil serisini öneririm. Adamlar bir muazzam, kitapları başyapıt. Hatta fırsatınız varsa ilinizde kursu varsa ona gitmenizi de öneririm. Telegram'da Aykut Hoca YDS diye bir kanal var, onu da öneririm. Günlük kelime paylaşımı, soru paylaşımı falan yapıyor. Onun PDF'leri de çok iyi, işinize yarar. Bu senenin sonuna kadar YDT'de pratikleştikten sonra full YDS çalışmanı öneriyorum. YDS'yi yapan adam tüm sınavları yapar, ben buna inanıyorum. YDT'de de ne kadar zor gelirse gelsin, yaparken afallamaz. Aklına takılan başka bir soru varsa sorabilirsin.

Son düzenleme:
Oyun ve gündelik İngilizceyle sınava girdiğinizde maalesef pek bir şey yapamazsınız. Sınavın büyük bir kısmı bilgiden ve kurallardan oluşuyor. Örneğin bazı sorularda boşluğu doldururken ya da çeviri yaparken bu kuralları bilmeniz gerekiyor yoksa farklı yerlere sürükleniyorsunuz. Yani kitap ağırlıklı çalışmanız işinize çok yarayacaktır, zaten sayısal bilginizle (temel matematiğinizin iyi olduğunu varsayıyorum) birçok dilcinin önünde oluyorsunuz. Bölümünüz puan olarak doğuda okumayacaksanız iyi puan istiyor bu yüzden kitap olarak ELS Inside and Out harika olacaktır, içinde olmayan grammar bilgisini bulamazsınız ama bayağı zorlayıcıdır da. Bu grammar kitabının yanında aynı yayınevinin reading kitabını da öneririm, çözerken yaptığınızı sanarsınız ama küçük detaylardan yanlış yapılır başta, böyle böyle diğerleri size çerez gibi gelir. (Reading yapmak kelime haznenizi de geliştirecektir, başta hiç anlamıyorsanız sözlük kullanabilirsiniz ama sonradan sözlüksüz anlam çıkarmaya çalışmalısınız ve bir de okurken bazı kalıplara alışacaksınız, cloze testlerde çok işe yarıyor.) Bu iki zor kitap dışında dil sınıfında kullandığımız YDS Publishing var. Denemeleri bana göre sınava yakındı ve testlerindeki sorular ve kelimeler çok güzeldi, bu yayınevini de öneririm ama alacaksanız seviyesine dikkat edin. Ek olarak Akın Dil'in kitaplarını dershaneden kullanan arkadaşlarım vardı, birkaç testine bakma şansım olmuştu. Onlar da çok güzeldi, ona da bakabilirsiniz. Çoğu kişi severdi ve hatta okulu bize yakın diye Dilko Yayıncılık çok önerilirdi ama testlerini ben pek sevmiyordum. Testlerde birkaç zorlayıcı soru oluyordu onun dışında çok temel ve sanki tatmin etmeye yönelikti. Kelime kitabı güzeldi ve denemeleri sınava yakın gibiydi; bu ikisini diğerlerinden sonra bir kaynağınız yoksa önerebilirim. Kitap bilgim benim maalesef bu kadar. Bunun dışında çalışma programı oluşturmanız çok önemli. Bu programı bir deneme çözüp belirleyebilirsiniz çünkü 20 net yapan birinin 70 net yapan birinin çalışma programında çalışması pek işe yaramayacaktır. Çalışma programınıza bol bol deneme ve reading ekleyin, ikisinin de getirisini zamanla göreceksiniz.

Merhabalar,
Öncelikle sınavda çıkan temel kelimeleri öğrenmenizde yarar var. Çıkmış YDT-YDS-YÖK Dil sınav kelimelerine bakmanızda bir fayda var. Onları eş anlam şeklinde çalışmanız tabii ki iyi olur, kitap önerim olarak da Akın Dil serisini öneririm. Adamlar bir muazzam, kitapları başyapıt. Hatta fırsatınız varsa ilinizde kursu varsa ona gitmenizi de öneririm. Telegram'da Aykut Hoca YDS diye bir kanal var, onu da öneririm. Günlük kelime paylaşımı, soru paylaşımı falan yapıyor. Onun PDF'leri de çok iyi, işinize yarar. Bu senenin sonuna kadar YDT'de pratikleştikten sonra Full YDS çalışmanı öneriyorum. YDS'yi yapan adam tüm sınavları yapar, ben buna inanıyorum. YDT'de de ne kadar zor gelirse gelsin, yaparken afallamaz. Aklına takılan başka bir soru varsa sorabilirsin.

İkinize de çok teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, yukarıdaki faydalı yazılar umarım işinize yarar ve ben de kendimden ve öğretmenlerimden aldığım birkaç "tüyoyu" paylaşmak istiyorum. Ayrıca, bu sınav tamamen gramer ve kural üzerine kurulu bir sınav. Her ne kadar iyi seviyede İngilizce bilirseniz bilin, akademik kurallardan uzaksanız maalesef alacağınız sonuç pek de iyi olmuyor.
Öncelikle, hedefiniz olan İngilizce Öğretmenliği gerçekten de dil bölümünde çok iyi bir sıralama ve puan istiyor. Hele ki batıda okumak istiyorsanız. Benim arkadaşım geçen yıl sınavda 15-20 bin arası bir sıralama yaptı fakat Muş'ta okumakta. Yani, öğretmenlik istiyorsanız ve batıda okumak istiyorsanız gerçekten çok yüksek bir puana ve sıralamaya sahip olmanız gerekiyor. Diyelim ki olmadı, o zaman yatay geçiş de yapabilirsiniz ancak biraz uğraştırıcı olabilir.
Şimdi, bu diyeceğim şey açıkçası hiç iyi bir şey değil ve keşke olmasaydı diyorum fakat bu da bir yol. "Nedir bu?" diyecekseniz size şöyle açıklayayım: Bildiğiniz gibi TYT'de yüksek bir puan alırsanız AYT'de çok ufak netler sayesinde çok iyi sıralamalar elde edebilirsiniz. Fakat, burada en önemli ders matematik oluyor. Eğer ki TYT'de tüm alanlarda yüksek netler yaparsanız dil sınavında fazla soru çözmenize gerek bile kalmıyor. Her ne kadar ben bu sistemden nefret etsem de böyle bir yolun olduğunu da söylemek istedim...

@technora, Gramerde önemli ancak tamamen gramer üzerine kurulu değil. İş okuduğunu anlamada bitiyor.

1629727788471.png

Örneğin, bu sene 2021 sınavında çıkan bir soru. Sadece gramer bilerek bu soru yapılabilir mi? Hayır, iş kısacası okuduğunu anlamada bitiyor.

@technora, Gramerde önemli ancak tamamen gramer üzerine kurulu değil. İş okuduğunu anlamada bitiyor.

Eki Görüntüle 1146321

Örneğin, bu sene 2021 sınavında çıkan bir soru. Sadece gramer bilerek bu soru yapılabilir mi? Hayır, iş kısacası okuduğunu anlamada bitiyor.
Hocam, çok haklısınız ancak bazı sorular için gerçekten kural bilmek gerekiyor, en azından ben öyle yapmıştım. Mesela ben hala "Close Test" sorularında zorluk yaşıyorum. Ayrıca bazı hatta çoğu bağlacı bilmek de gerekiyor, her ne kadar örnek olarak verdiğiniz okuduğunu anlama soruları olsa da.

@technora, Bağlaç sınavın temelidir. Bağlaç olmadan olmaz.

1629728134469.png

Tek bir paragrafta çıkan bağlaçlar, bir de bunun soruları var. Kısacası konu atlamadan çalışmak gerekiyor ancak okuduğunu anlama olayına daha da bir yüklenmek lazım. Bağlaçlar çok iyi bilinirse bağlaçtan bile anlam çıkartılabilir.

@technora, gramerde önemli ancak tamamen gramer üzerine kurulu değil. İş okuduğunu anlamada bitiyor.

Eki Görüntüle 1146321

Evet hocam kesinlikle grammar ile çözülür. Also varsa (de/ da), ilave ekleme bildiren ifadeler kullanılır yani cevap besides/ in addition to/ as well as ETC olur. Her iki tarafta da e vitaminin önemini anlatıyor ayrıca. Demet hocam sağ olsun:) kalem oynatamayan MF'den gelen ben, 60'lara çıktım sayesinde. Gramerde sıfır hata. Eksiğim sadece kelimede. Onu da ezber yapacağım son 2 ay artık.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı