Yeni alınan Acer Nitro V15 ANV15-51-51TZ'nin depolaması hemen doldu

wquaid

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba dostlar, 1 ay önce Acer Nitro v 15 ANV15-51-51tz laptop modelini aldım. Bütçeme göre en uygun bilgisayar buydu fakat alırken hafızasından dolayı şüpheye düşmüştüm. Bilgisayarı alıp eve getirince gördüm ki 512 GB olan hafıza 475 GB. Buna ek olarak 475 GB hafızanın neredeyse yarısından fazlası dolu bir şekilde geldi. Bana kalan depolama alanı sadece 200 GB bununla maksimum 3 oyun yükleyebiliyorum. Sizce ne yapmalıyım, tavsiyeleriniz nelerdir? (Ek hafıza kartı ya da depolama yeri açma gibi...)

Dosya Ekleri

• resim_2025-03-01_211439280.png
    resim_2025-03-01_211439280.png
    4,4 KB · Görüntüleme: 34
Merhaba dostlar, 1 ay önce Acer Nitro v 15 ANV15-51-51tz laptop modelini aldım. Bütçeme göre en uygun bilgisayar buydu fakat alırken hafızasından dolayı şüpheye düşmüştüm. Bilgisayarı alıp eve getirince gördüm ki 512 GB olan hafıza 475 GB. Buna ek olarak 475 GB hafızanın neredeyse yarısından fazlası dolu bir şekilde geldi. Bana kalan depolama alanı sadece 200 GB bununla maksimum 3 oyun yükleyebiliyorum. Sizce ne yapmalıyım, tavsiyeleriniz nelerdir? (Ek hafıza kartı ya da depolama yeri açma gibi...)
Depolama birimleri, 10'luk işletim sistemi 2'lik sistem kullandığı için aradaki GB'ler boşa gidiyor; aslında cihazda bir sorun yok.

Hafıza kartı değil de, HDD veya SSD alabilirsiniz.

Buna ek olarak 475 GB hafızanın neredeyse yarısından fazlası dolu bir şekilde geldi.
!!! ???
Nasıl?
Bu kısmı açıklamalısınız ki bir şeyler yazabilelim.

Açıklanacak bir durum yok diyorsanız, format atın. En az 420 GB boş alanla PC yi kullanmaya başlarsınız.

1 ay önce Acer Nitro v 15 ANV15-51-51tz laptop modelini aldım. Bütçeme göre en uygun bilgisayar buydu fakat alırken hafızasından dolayı şüpheye düşmüştüm. Bilgisayarı alıp eve getirince gördüm ki 512 GB olan hafıza 475 GB. Buna ek olarak 475 GB hafızanın neredeyse yarısından fazlası dolu bir şekilde geldi. Bana kalan depolama alanı sadece 200 GB
Aynı bilgisayarı bende almak için bugün mağazaya gitmeyi düşünüyordum. Depolama sorunu haricince cihazdan memnun musun?

Bu arada; aşağıdaki bilgiler işine yarayabilir.

1. Diskin Gerçek Kapasitesi

• 512GB SSD'nin gerçekte görünen kapasitesi yaklaşık 476GB olur. (Dosya sisteminden kaynaklanan fark)

2. Windows 11'in Disk Kullanımı

• Windows 11'in temiz kurulumu 40-60GB alan kaplar.
  • İlk güncellemeler ve geçici dosyalar 10-15GB daha ekleyebilir.

3. Sistem Geri Yükleme ve Geri Dönüşüm Kutusu

• Varsayılan olarak, Windows %5-10 arası bir disk alanını Sistem Geri Yükleme için ayırabilir (~20-40GB).
  • Geri Dönüşüm Kutusu da 5-10GB alan kaplayabilir.

4. Pagefile.sys (Sanal Bellek - Swap Dosyası)

• Windows, RAM miktarına bağlı olarak disk üzerinde sanal bellek oluşturur.
  • Örneğin, 16GB RAM varsa pagefile.sys dosyası 16GB veya daha fazla olabilir.

5. Hibernation (Hazırda Bekletme) Dosyası - hiberfil.sys

• Bu dosya, RAM miktarına bağlı olarak büyük olabilir.
  • 16GB RAM varsa, yaklaşık 12GB-16GB kaplayabilir.
  • Kapatarak bu alanı boşaltabilirsin.

6. Windows.old Klasörü (Önceki Windows Sürümü)

• Eğer Windows'u sıfırdan değil de mevcut bir sistem üzerine kurulduysa, eski sürüm Windows.old klasöründe saklanır.
  • Bu klasör 20-40GB veya daha fazla olabilir.
  • Disk Temizleme Aracı ile silinebilir.

7. Varsayılan Uygulamalar ve Microsoft Store İçeriği

• Ön yüklü gelen uygulamalar ve sistem dosyaları 5-10GB alan kaplayabilir.
  • Kullanılmayan uygulamalar kaldırılabilir.

8. Disk Bölümlendirme (Recovery & OEM Bölümleri)

• Bilgisayar üreticileri genellikle Recovery (Kurtarma) bölümü oluşturur.
  • Bu bölümler 10GB-50GB arasında değişebilir.
  • Disk Yönetimi'nden kontrol edebilirsin.

Çözüm Önerileri

1️⃣ "Windows.old" klasörünü temizle:
  • Windows + R → cleanmgr yaz → C: sürücüsünü seç → "Sistem dosyalarını temizle" → "Önceki Windows yüklemesi"ni seç ve sil.
2️⃣ Hibernation (Hazırda Bekletme) modunu kapat:
  • Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak aç ve şu komutu gir:
    powercfg -h off
  • Bu işlem 10-16GB boş alan kazandırabilir.
3️⃣ Sistem Geri Yükleme ayarlarını düzenle:
  • "Geri Yükleme Noktası Oluştur" menüsüne gir → C: sürücüsünü seç → Yapılandır → Kullanım limitini düşür.
4️⃣ Disk Yönetimi'nden gizli bölümleri kontrol et:
  • Windows + X → Disk Yönetimi → Recovery bölümlerini kontrol et.
5️⃣ Gereksiz uygulamaları kaldır:
  • Ayarlar → Uygulamalar → Gereksiz uygulamaları sil.

Aynı bilgisayarı bende almak için bugün mağazaya gitmeyi düşünüyordum. Depolama sorunu haricince cihazdan memnun musun?

Bu arada; aşağıdaki bilgiler işine yarayabilir.

1. Diskin Gerçek Kapasitesi

• 512GB SSD'nin gerçekte görünen kapasitesi yaklaşık 476GB olur. (Dosya sisteminden kaynaklanan fark)

2. Windows 11'in Disk Kullanımı

• Windows 11'in temiz kurulumu 40-60GB alan kaplar.
  • İlk güncellemeler ve geçici dosyalar 10-15GB daha ekleyebilir.

3. Sistem Geri Yükleme ve Geri Dönüşüm Kutusu

• Varsayılan olarak, Windows %5-10 arası bir disk alanını Sistem Geri Yükleme için ayırabilir (~20-40GB).
  • Geri Dönüşüm Kutusu da 5-10GB alan kaplayabilir.

4. Pagefile.sys (Sanal Bellek - Swap Dosyası)

• Windows, RAM miktarına bağlı olarak disk üzerinde sanal bellek oluşturur.
  • Örneğin, 16GB RAM varsa pagefile.sys dosyası 16GB veya daha fazla olabilir.

5. Hibernation (Hazırda Bekletme) Dosyası - hiberfil.sys

• Bu dosya, RAM miktarına bağlı olarak büyük olabilir.
  • 16GB RAM varsa, yaklaşık 12GB-16GB kaplayabilir.
  • Kapatarak bu alanı boşaltabilirsin.

6. Windows.old Klasörü (Önceki Windows Sürümü)

• Eğer Windows'u sıfırdan değil de mevcut bir sistem üzerine kurulduysa, eski sürüm Windows.old klasöründe saklanır.
  • Bu klasör 20-40GB veya daha fazla olabilir.
  • Disk Temizleme Aracı ile silinebilir.

7. Varsayılan Uygulamalar ve Microsoft Store İçeriği

• Ön yüklü gelen uygulamalar ve sistem dosyaları 5-10GB alan kaplayabilir.
  • Kullanılmayan uygulamalar kaldırılabilir.

8. Disk Bölümlendirme (Recovery & OEM Bölümleri)

• Bilgisayar üreticileri genellikle Recovery (Kurtarma) bölümü oluşturur.
  • Bu bölümler 10GB-50GB arasında değişebilir.
  • Disk Yönetimi'nden kontrol edebilirsin.

Çözüm Önerileri

1️⃣ "Windows.old" klasörünü temizle:
  • Windows + R → cleanmgr yaz → C: sürücüsünü seç → "Sistem dosyalarını temizle" → "Önceki Windows yüklemesi"ni seç ve sil.
2️⃣ Hibernation (Hazırda Bekletme) modunu kapat:
  • Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak aç ve şu komutu gir:
    powercfg -h off
  • Bu işlem 10-16GB boş alan kazandırabilir.
3️⃣ Sistem Geri Yükleme ayarlarını düzenle:
  • "Geri Yükleme Noktası Oluştur" menüsüne gir → C: sürücüsünü seç → Yapılandır → Kullanım limitini düşür.
4️⃣ Disk Yönetimi'nden gizli bölümleri kontrol et:
  • Windows + X → Disk Yönetimi → Recovery bölümlerini kontrol et.
5️⃣ Gereksiz uygulamaları kaldır:
  • Ayarlar → Uygulamalar → Gereksiz uygulamaları sil.
Öncellikle kusuruma bakma çok uzun bir süre cevaplıyorum. Belki bilgisayarı almışsındır fakat deneyimimi söyleyeyim.

Bilgisayar kesinlikle f/p olarak alınabilecek en iyilerinden birisi. Acer'ın önceki nesil kasasına nazaran daha şık bir tasarımı var uzun süre kullanımda kesinlikle rahatsız etmiyor ayrıca rgb saçmalığı yok sadece mavi ışık var istersen hep kapatabiliyorsun. Ekran büyüklüğü bir laptop kullanıcısı için kesinlikle ideal. Şuana kadar oynadığım herhangi bir oyunda sıkıntı çıkarmadı fps sorunuda yok (orta-yüksek grafik ayarlarında). Bana göre tek sorunu Acer'ın Nitro Sense uygulamasında çünkü bazı zamanlar istediğim şekilde kullanamıyorum hatta şuanda fanımı kendi ayarlama kısmı bozuldu onu düzeltmeye çalışıyorum. Geri kalan özellikleri sende biliyorsundur zaten. Hafıza olarak dediğim gibi bana yetmiyor bütçen varsa 1 tb tercih edebilirsin. İyi forumlar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı