Yeni alınan kasada R5 5600 işlemci 90 derecede kalıyor

saribrahimm

Kilopat
Daha fazla  
Gaming.gen.tr sitesinden yeni bir kasa aldım. AIDA64 uygulaması ile test yaptığımda CPU maksimum 90 dereceye çıkıp orada kalıyor. Yeni alınan bir bilgisayara göre bu sıcaklık değeri normal midir? İşlemci AMD Ryzen 5 5600.

Son düzenleyen: Moderatör:
@saribrahimm Ek olarak işlemciye undervolt yaparsanız sıcaklığı düşürebilirsiniz. Genelde bu seride ki işlemciler 1.5 volt güç çekiyor, ben kendi işlemcim olan Ryzen 5 5500'ü 1.5V'den 1.2V'ye sabitledim ve işlemci frekansını 4.2'de sabitledim stabil olarak çalıştı.

Nasıl yapılacağı konusunda bilgin yoksa bu videodan faydalanabilirsin:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şu olayi bende anlamadım tam olarak. Sanırım işlemciden işlemciye fark ediyor.

Soğutucu noctua redux, termal macun MX6.

5600 İŞLEMCİ CİNEBENCH r23 testinde 75 dereceye çıkıyordu, ki gayet normal bence.

Neyse 5700x almak için 5600'u sattım. 5700x bulamayınca tekrar 5600 almak zorunda kaldım, sıfır alıp, aynı şekilde test yapınca 62 derecede kaldı maksimum r23 testinde.

Ya arkadaşlar sıcaklık hiçbir şekilde işlemcinin ömrünü kısaltmaz. Zaten işlemcinin içerisinde birden fazla sıcaklık vb. kontrolü var hasarı önlemek için. Silikon'un erime sıcaklığı zaten çok amaa çok yüksekı ve bu sıcaklığa gelmeden hatta yaklaşamadan sistem kendini otomatik kapatıyor.

Yüksek sıcaklık işlemci ömrünü azaltır hurafelerinden lütfen uzak duralım.

Ya arkadaşlar sıcaklık hiçbir şekilde işlemcinin ömrünü kısaltmaz. Zaten işlemcinin içerisinde birden fazla sıcaklık vb. kontrolü var hasarı önlemek için. Silikon'un erime sıcaklığı zaten çok amaa çok yüksek ve bu sıcaklığa gelmeden hatta yaklaşamadan sistem kendini otomatik kapatıyor.

Yüksek sıcaklık işlemci ömrünü azaltır hurafelerinden lütfen uzak duralım.
Kısmen doğru ama yüksek sıcaklık zararsız anlamına gelmez. İşlemcideki elektrik devreleri ısıya duyarlıdır ve yüksek ısıda zarar görürler. Tabii bunu önlemek için işlemci frekansı kısar veya direkt sistem kapanır. Bazen mavi ekran da verebilir. 90-95 derecenin üstünde çalıştırmak, uzun vadede zarar verebilir. Biz genelde 85 derecenin üstüne fan öneriyoruz garanti olması açısından. Bazıları 80'in üstüne öneriyor ama "95 normal, sorun yok" demek de saçmadır.

Kısmen doğru ama yüksek sıcaklık zararsız anlamına gelmez. İşlemcideki elektrik devreleri, ısıya duyarlıdır ve yüksek ısıda zarar görürler. Tabii bunu önlemek için işlemci frekansı kısar veya direkt sistem kapanır. Bazen mavi ekran da verebilir. 90-95 derecenin üstünde çalıştırmak, uzun vadede zarar verebilir. Biz genelde 85 derecenin üstüne fan öneriyoruz garanti olması açısından. Bazıları 80'in üstüne öneriyor ama "95 normal, sorun yok" demek de saçmadır.
İşlemcideki elektrik devreleri evet ısıya duyarlı ama zarar bakımından değil, frekans bakımından. Bir işlemci ne kadar sıcak çalışır ise yüksek frekansa çıkması o kadar zorlaşır termal iletkenlik yüzünden, bu dediklerim stock için değil ekstra OC performansı olarak söylüyorum. 90 derecenin üstünde uzun vadede çalıştırmak hiçbir şekilde zarar vermez.

AMD'nin eski pazarlama direktörü bile 95 dereceye kadar normal ve dizayn itibariyle böyle üretildi diyor ama sen aksini iddia ediyorsun ve ironik olan bu. Silikon çok güçlü bir madde ve elektrik devreleri sıcaklıktan dolayı zarar görebilecek potansiyelde değil.

Zen4 işlemcilerinin paket olmasındaki ana sebeb sıcaklıgın 230-240 dereceye kadar çıkması zaten. İşlemciler 140-150 dereceye kadar bile çalışabilir ama uzun vadede o sıcaklıkta hasar görebilir.

Gayet de verir uzun vadede. O ısıda çalışması için tasarlanmış olayı fasa fiso. Pek bir geçerliliği yok. 95'in üstünde zaten yanıyor büyük ihtimalle.
Tüh şansa bak 105 derece olmuş ama yanmamış eski işlemcim.

1703166328241.png

Technopat Haberler

Geri
Yukarı