Yeni bilgisayarda optimizasyon ve ekran kartı ayarları nasıl olmalı?

jcmaxwellmd

Hectopat
Daha fazla  
Ekran kartı
9070XT OC EDITION
Anakart
AOURUS B650M ELİTE
İşlemci
7800X3D
Merhaba, yeni bir sistem topladım ve mümkün mertebe yüksek bir performans almaya çalışacak bir sistem oldu. Ryzen 7 7800x3D işlemci ve RX 9070 XT ekran kartı var sistemde. Ayrıca 32 GB RAM, B650M Elite olması lazkm anakartım var. Yüksek FPS değerlerini görmek istiyor olmama rağmen mesela Valorant'ta 500'ün üzerine çıkamıyorum. Hatta ateş vs. etmediğim anlarda ekran kartı sessiz kalıyor ve 300'lere düşüyor FPS, daha sonra ateş edip etkileşime girdikçe 450 civarlarında oluyor.

Bu sistemin daha fazla almasını umarak topladım ve bu seviyeler beni bir hayli üzüyor. Yapmam gereken bir ayar olabilir mi? Ayrıca Crysis oyununda da oyun içinde en yüksek çözünürlüğe alırsam FPS'im pek iç açıcı olmuyor hele ki DC'de yayın açmaya kalkarsam iyice takılıyor oyun. Gerçi en yükseğe almasam bile zırh giyme veya koşma gibi ani efektlerde sürekli takılma yaşıyorum. Bana önerebileceğiniz ve cihazımın performansının önündeki prangaları kıracak tavsiyeler için çok minnettar olurum. İşletim sistemi Windows 11 ve güncellemelerim tam (Valorant UE5 öncesi 700leri vs gördüm sanırım ama kısa süreydi yani bilgisayarı yeni toplamıştım çkk deneyemedim orayı)

Ben de aynı işlemciyi kullanıyorum 7800x3D 4060 Ti 16g, Windows 11'de herhangi bir Tweak vs ayar yapmadan CS2 de 600 700 Valorant'ta da daha fazla 700 800 alabiliyorum.

Ben de aynı işlemciyi kullanıyorum 7800x3D 4060 Ti 16g, Windows 11'de herhangi bir Tweak vs ayar yapmadan CS2 de 600 700 Valorant'ta da daha fazla 700 800 alabiliyorum.

İlk AMD ekran kartı ve bir ayarı varsa bilmiyorum o yüzden bayağı düşük bence şu andaki durum. Bunu düzeltmek için öneriniz var mı?

İlk AMD ekran kartı ve bir ayarı varsa bilmiyorum o yüzden bayağı düşük bence şu andaki durum. Bunu düzeltmek için öneriniz var mı?

Böyle canavar bir sistemle bir ayar yapmana gerek olacağını düşünmüyorum. eskiden AMD kullanıyordum. AMD de çok bir ayar da yok zaten. gerekli performans ayarlarını yapıp geçiyorsun. farklı bir sorun olabilir virüs veya işlemciden kaynaklı bir sıkıntı. MSI Afterburner açıp sistem kaynaklarını izlemen lazım oyundayken.

Sistemin oldukça güçlü görünüyor ve Valorant gibi işlemci ağırlıklı bir oyunda 500 FPS almak gayet normal. Ancak FPS dalgalanmaları ve ekran kartının zaman zaman “boşta kalması” gibi durumlar oyunun yapısından kaynaklanabilir. Valorant, optimize edilmiş motoru sayesinde her cihazda akıcı çalışır ama bu, her sistemin aynı tepkiyi vereceği anlamına gelmez. Donanım aynı olsa bile BIOS ayarları, sürümler, arka plan servisleri ve kasa içi hava akışı gibi faktörler performansı etkileyebilir. Bu yüzden “her şeyi en yükseğe çekelim, tamamdır” mantığı çoğu zaman yanıltıcı olur. Her oyun için özel ayar profili oluşturmak daha sağlıklı sonuç verir.

Discord yayını sırasında yaşanan takılmaların iki temel şüphelisi var: İnternet bağlantısı ve RAM kullanımı. Eğer upload hızın düşükse, Discord kareleri yutabilir ve yayın sırasında takılmalar yaşanabilir. Upload hızını Speedtest gibi araçlarla kontrol edebilirsin; 10 Mbps üzeri genelde yeterlidir ama bağlantının stabil olması daha önemlidir. Diğer yandan, 32 GB RAM yeterli gibi görünse de yayın, oyun ve Discord aynı anda çalıştığında arka plandaki tarayıcılar, Overlay'ler ve RGB yazılımları bellek tüketimini artırabilir. Bu da sistemin tepki süresini etkileyebilir.
Crysis gibi eski ama efekt yoğun oyunlarda takılmaların nedeni genellikle API sınırlamalarıdır. DX9 motoru modern donanımı tam kullanamaz, bu yüzden Vulkan wrapper (örneğin DXVK) kullanarak performans artışı sağlanabilir. Shader önbelleği, çözünürlük ve efekt ayarlarıyla oynamak da faydalı olabilir. Discord yayını yaparken RAM ve ağ kullanımını MSI Afterburner gibi araçlarla takip ederek sorunun kaynağını daha net görebilirsin.

Ek olarak Valorant Unreal Engine 4'ten 5'e geçmiş bu da bir etken olabilir.

Ne görmeyi bekliyoruz ki ben bir sorun görmemiştim ama bir daha test edeyim bugün. Performans ve Optimizasyon önerisi yok mu hiç?

Ne görmeyi bekliyoruz ki ben bir sorun görmemiştim ama bir daha test edeyim bugün. Performans ve optimizasyon önerisi yok mu hiç?

BIOS'tan RAM'ler için EXPO'yu açtın mı?

Anakartın için son sürüm chipset driverı: https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am5/b650.html

BIOS'u güncelle: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B650M-AORUS-ELITE-AX-rev-10-11/support

CMD'yi yönetici olarak çalıştırıp bu kodu yazıp " powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61 " güç seçeneklerinden nihai performansı seç.

Ekran kartı driverını DDU ile silip eski WHQL stabil sürücülerden kurabilirsin yeni driverlar bazen sorunlu oluyor

Son düzenleme:
Cpu %30-40larda takılıyor yüke binemiyor oyunda. Sadece ekran yüklenme sırasında falan cpuya güç biniyor. Sıcaklığı da 55-60°. Ayrıca gpuya gereksiz yük biniyor sanki %80-90larda

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…