Yeni mezun bilgisayar mühendisi ne yapmalı?

tempZ

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba, Üniversiteden 2024 yılında mezun oldum yaklaşık 1 yıl oldu fakat herhangi bir iş bulamadım.

Üniversite boyunca dersleri 1. planda tutmaktansa kendimi yazılım alanında geliştirmeye çalıştım ve bunda bence başarılı oldum. Üniversite C/C++ öğretirken Python'ı kendi kendime öğrenip görüntü işleme, web scraping, LLM API entegrasyonları gibi alanlarda üniversite boyunca freelancer olarak çeşitli projeler yapıp harçlığımı çıkartıyordum. Üniversiteden mezun olduktan sonra da kendimi geliştirmeye devam ettim, özellikle backend alanında Java ile 2 farklı JWT + ilişkisel veri tabanı sorunsuz kullandığım sistem kurdum. Şu an bir eğitim projesinde bu sistem kullanılıyor.

2-3 yıldır her yer yazılımcı alırken, üniversite bittiği yıl ekonomi dibi gördü ve sektör durgunlaştı. Sonuç olarak şu an kendi kendime sıfırdan son kullanıcıya proje geliştirebilmeme rağmen herhangi bir iş bulamadım. Gerçekten sektör mü çok kötü, ne yapmam lazım bilemiyorum.

@count, @bitwise, @TheAny Yazılım alanındaki yorumlarınızı severek takip ediyorum, tavsilerinize açığım hocalarım.

LinkedIn'i biraz daha aktif kullanmak, çok katkısı olmasa da hatta basit de kaçsa yazılım etkinliklerine katılarak network genişletmek en iyi çözüm. Şu dönemde göze batmak şart biraz, yaptığınız en basit işleri bile paylaşarak, diğer tabirle kendinizi satarak kişisel marka oluşturmak lazım. Onun haricinde ilgilendiğiniz alanlarla ilgili 'sektör firmalarından alınan' sertifikalar da önünüzü açabilir. Örnek veriyorum, Oracle'dan alınabilecek Java sertifikası sizi bir nebze ön plana çıkartacaktır. Ayrıca ATS uyumlu CV hazırlayarak projelerinizi açıklamayı eksik etmeyin.

Bir de firmaların önce eğitim programı olarak açtığı sonrasında staja ve işe dönen süreçleri oluyor. TechCareer, Youthall, Coderspace gibi platformları takip edin kesinlikle. Umudunuzu kaybetmeyin.

Türkiye'de özel sektör insanı sömürüyor. Savunma sanayi en iyisi oraya da girmek zor. Şu anda yapmak gereken şey network edinmek.

Hocam orası öyle de büyük şehirde yaşamıyorum, etkinliklere vs katılma şansım yok.

LinkedIn'i biraz daha aktif kullanmak, çok katkısı olmasa da hatta basit de kaçsa yazılım etkinliklerine katılarak network genişletmek en iyi çözüm. Şu dönemde göze batmak şart biraz, yaptığınız en basit işleri bile paylaşarak, diğer tabirle kendinizi satarak kişisel marka oluşturmak lazım. Onun haricinde ilgilendiğiniz alanlarla ilgili 'sektör firmalarından alınan' sertifikalar da önünüzü açabilir. Örnek veriyorum, Oracle'dan alınabilecek Java sertifikası sizi bir nebze ön plana çıkartacaktır. Ayrıca ATS uyumlu CV hazırlayarak projelerinizi açıklamayı eksik etmeyin.

Bir de firmaların önce eğitim programı olarak açtığı sonrasında staja ve işe dönen süreçleri oluyor. TechCareer, Youthall, Coderspace gibi platformları takip edin kesinlikle. Umudunuzu kaybetmeyin.

Yazılım etkinliklerine üniversite boyunca sürekli katıldım fakat şu anki bulunduğum şehir bu konuda pek elverişli değil hocam.

LinkedIn paylaşımları konusunda yaptığım bir şeyleri paylaşmak hiç benlik değil. Niyeyse proje çok güzelde olsa elbet birileri için o proje fazlasıyla basit, böyle düşününce hiçbir şey paylaşılmıyor. Mesela OpenAI birkaç ay önce realtime API diye gerçek zamanlı telefon konuşmasına yapay zeka entegre edebilecek bir API yayınladı. Bu API sadece Amerika'daki telefon numaraları için kullanılabilirken ben ilk Amerika'daki bir GSM sağlayıcısı ile Türkiye'deki netgsm i birbirine bağladım üstüne API yeni yayınlandığı için hatalar konusunda kaynak yoktu kullanılan demo JavaScript olmasına rağmen bir şekilde sorunları da çözüp sistemi canlıya aldım. Son sistem, istenilen numaraları, İK gibi otomatik olarak arayıp yapılan iş başvurusuna istinaden birkaç soru soruyor ve kişinin sorulara cevaplarını Excel olarak raporluyordu. Fakat hiçbir şekilde LinkedIn'da paylaşamadım :)

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Yazılım etkinliklerine üniversite boyunca sürekli katıldım fakat şu anki bulunduğum şehir bu konuda pek elverişli değil hocam.
Online olanlar da değerlendirilebilir.

LinkedIn paylaşımları konusunda yaptığım bir şeyleri paylaşmak hiç benlik değil. Niyeyse proje çok güzelde olsa elbet birileri için o proje fazlasıyla basit, böyle düşününce hiçbir şey paylaşılmıyor. Mesela OpenAI birkaç ay önce realtime API diye gerçek zamanlı telefon konuşmasına yapay zeka entegre edebilecek bir API yayınladı. Bu API sadece Amerika'daki telefon numaraları için kullanılabilirken ben ilk Amerika'daki bir GSM sağlayıcısı ile Türkiye'deki netgsm i birbirine bağladım üstüne API yeni yayınlandığı için hatalar konusunda kaynak yoktu kullanılan demo JavaScript olmasına rağmen bir şekilde sorunları da çözüp sistemi canlıya aldım. Son sistem, istenilen numaraları, İK gibi otomatik olarak arayıp yapılan iş başvurusuna istinaden birkaç soru soruyor ve kişinin sorulara cevaplarını Excel olarak raporluyordu. Fakat hiçbir şekilde LinkedIn'da paylaşamadım :)
Açıkçası burada büyük bir hata yapıyorsunuz. Her proje birileri için illa ki basit olacaktır ama orada asıl mevzu yaptıklarınızı gösterebilmek değil, bir şeyler yapabildiğinizi yani istekli ve çaba içerisinde olduğunuzu gösterebilmek... Özellikle de personel arayışı içerisinde olan İK'cılara. Örneğin iki arkadaşıma LinkedIn'deki aktifliklerinden ötürü backend pozisyonu için ulaşılmıştı, hiç başvuru dahi olmadan.

Öyle bir dönemdeyiz ki maalesef işe girişler CV verip görüşmeye çağrılmak gibi düz bir şekilde ilerlemiyor ne yazık ki.

Ayrıyeten şu var, uzun yıllar sektörde deneyiminiz olsa ve bu tarz paylaşımları küçük görseniz haklısınız. Bu arada yanlış anlaşılmasın, elbette yapay zeka çağında gidip hesap makinesi uygulamasını da paylaşmayalım. Ama sizin OpenAI API projenizin katma değerli olduğu belli. Hele bir de İK'cıların işini kolaylaştırdığı düşünülürse hanenize bir artı daha yazılır ilk görüşte. Siz bence bu dediklerimi tekrardan düşünün. Başarılar dilerim. 🙏

Merhaba, malesef bilemiyorum, ekonomik daralma sebebiyle junior pozisyonunda işe alışlar yavaşladı. Kurumsal firmalarda başvuruları ilk önce IKcılar incelediği için teknik projelerin onların gözüne çok çarptığını sanmıyorum, onlar mezun olunan okul/bölüm, ortalama, staj yapılan firma, daha önce çalışılan firmalara bakıyorlar. Daha küçük, startup tarzı yerlere başvurulara yoğunlaşın, başvuruları teknik yöneticinin incelediği yerlere, illa ki hmm bu arkadaş uğraşıyor, çabalıyor, bir görüşelim bakalım vs diye yorum yapacak birisine illa denk gelirsiniz diye düşünüyorum, boş şanslar.

Merhaba, Üniversiteden 2024 yılında mezun oldum yaklaşık 1 yıl oldu fakat herhangi bir iş bulamadım.

Üniversite boyunca dersleri 1. planda tutmaktansa kendimi yazılım alanında geliştirmeye çalıştım ve bunda bence başarılı oldum. Üniversite C/C++ öğretirken Python'ı kendi kendime öğrenip görüntü işleme, web scraping, LLM API entegrasyonları gibi alanlarda üniversite boyunca freelancer olarak çeşitli projeler yapıp harçlığımı çıkartıyordum. Üniversiteden mezun olduktan sonra da kendimi geliştirmeye devam ettim, özellikle backend alanında Java ile 2 farklı JWT + ilişkisel veri tabanı sorunsuz kullandığım sistem kurdum. Şu an bir eğitim projesinde bu sistem kullanılıyor.

2-3 yıldır her yer yazılımcı alırken, üniversite bittiği yıl ekonomi dibi gördü ve sektör durgunlaştı. Sonuç olarak şu an kendi kendime sıfırdan son kullanıcıya proje geliştirebilmeme rağmen herhangi bir iş bulamadım. Gerçekten sektör mü çok kötü, ne yapmam lazım bilemiyorum.

@count, @bitwise, @TheAny Yazılım alanındaki yorumlarınızı severek takip ediyorum, tavsilerinize açığım hocalarım.

Junior seviyede yigilma cok fazla. Hem pandemideki artisla ise alinan insanlar isten cikariliyor, sektor daraliyor hem de 2 kurs alanin kendini developer zannetmesinden dolayi giris seviye islere cok fazla basvuru oluyor. AI ile eskiden junior'lara yazdirilan bolumler otomatize edilebiliyor o sebeple takimlar genelde mid - senior muhendislerden olusuyor, junior alim az oluyor.

Is basvurularini da program gibi debug etmek gerekiyor. Ise basvuru yapiyorsun fakat hic geri donus olmuyorsa ya ilan hayalidir, ya da CV yetersizdir.

Mulakata cagiriliyor ve o sirada eleniyorsan CV uzerine duseni yapmistir ancak teknik yetersizlikten ya da beklentilerin ortusmemesinden olmamistir.

Eger CV yetersiz ise tecrubeyi open-source projelere katki sunarak, biraz citayi dusurup guzel stajlar kovalayarak ( gerekirse ucretsiz ) , network genisletip insanlara ulasarak ve projelere farkli kanallardan ulasarak gelistirmek gerekiyor. Ayrica bir isi hak ettiginizi ancak yerinize baskasini ise aldiklarini dusunuyorsaniz ilgili firmada, ekipte calisanlarin CV lerini takip ederek nasil bir takim kurduklarini ya da neye dikkat ettiklerini analiz edebilirsiniz.

Benim kendi ufak bir firmam var, muhendis alirken daha once neler yaptigina bakiyorum, varsa git repository sini inceliyorum ama projelerinin icerigine degil nasil commitler atmis, nasil kod yazmis bunu anlamaya calisiyorum. 3-4 tane commit atip biraktigi jenerik bir uygulamalarla mi ugrasmis yoksa uzun suredir emek verip sorumluluk ustlendigi seyler var mi buna dikkat ediyorum. Mulakat sirasinda da genel olarak uzerinde calistigi teknolojiyi anlamis mi buna bakiyorum. Ornegin React kullanmis ise neden bunu tercih ettigini, hangi problemi cozdugunu; React yerine X kullansaydi neyi kaybedecegini vs soruyorum. Bu tarz temel sorulara dogru cevap verenler teknolojileri populer oldugu icin degil hangi probleme cozum uretmek icin kullandigina hakim olan insanlar oluyor ve diger teknolojileri de cok kolay ogrenip dogru sorulari soruyorlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı