Yeni modem vs yeni ve daha uygun fiyata Router

onurevin20

Hectopat
Soru biraz değişik olmuş olabilir ama şöyle gireyim konuya;
Şimdi bende TT'un verdiği WD9970 beyaz küçük modeminden var. Modeme kablolu bağlandığında hızında bir sıkıntı olmuyor fakat, Wi-Fi'nin sadece 2.4GHz desteklemesi yüzünden 50Mbps interneti aynı ortamda Wi-Fi ile 27 28Mbps'lerde alıyorum. Bluetooth kulaklığı taktığımda ise internet sela okuyor ve 5Mbps hıza düşüyor. Video, yayın falan izlenmiyor böyle olunca da.
Çözüm ne diye araştırınca da çözümün 5GHz olduğunu gördüm.
Şimdi böyle bakınca da adamakıllı AC modemler, adamakıllı AC routlerlere göre biraz daha pahalı.
Eldeki modemin Wi-Fi özelliğini kapatıp yeni bir 5GHz routera bağlasam mantıklı olur mu yoksa direkt biraz daha koyup 5GHz modeme geçmek mi lazımdır?
İşin aslı modem ile router arasındaki fark nedir abi? Routerdaki bütün özellikler modemlerde var, router neden üretiliyor o zaman? :D Kafam karıştı ama şu konu hakkında bir fikir verir misiniz?

Soru biraz değişik olmuş olabilir ama şöyle gireyim konuya;
Şimdi bende TT'un verdiği WD9970 beyaz küçük modeminden var. Modeme kablolu bağlandığında hızında bir sıkıntı olmuyor fakat, Wi-Fi'nin sadece 2.4GHz desteklemesi yüzünden 50Mbps interneti aynı ortamda Wi-Fi ile 27 28Mbps'lerde alıyorum. Bluetooth kulaklığı taktığımda ise internet sela okuyor ve 5Mbps hıza düşüyor. Video, yayın falan izlenmiyor böyle olunca da.
Çözüm ne diye araştırınca da çözümün 5GHz olduğunu gördüm.
Şimdi böyle bakınca da adamakıllı AC modemler, adamakıllı AC routlerlere göre biraz daha pahalı.
Eldeki modemin Wi-Fi özelliğini kapatıp yeni bir 5GHz routera bağlasam mantıklı olur mu yoksa direkt biraz daha koyup 5GHz modeme geçmek mi lazımdır?
İşin aslı modem ile router arasındaki fark nedir abi? Routerdaki bütün özellikler modemlerde var, router neden üretiliyor o zaman? :D Kafam karıştı ama şu konu hakkında bir fikir verir misiniz?
Modemler servis sağlayıcıya şifre id vb. şeylerle giriş yaparlar. Çoğu firma da bunu vermez. O yüzden router daha mantıklı.

Modem, xDSL telefon kablosunu Ethernet'e çeviren cihazdır, başka bir işlevi yok.
Router, WAN portundan gelen interneti LAN ağına çevirerek birden fazla cihazın internete bağlanabilmesini sağlar.
Wi-Fi Access Point ise Ethernet'i Wi-Fi ağına çevirir.

Piyasadaki modemler, Modem + Router + Wi-Fi AP kombosu cihazlardır.
Piyasadaki routerlar ise Router + Wi-Fi AP kombosu cihazlardır.

Telefon kablosu ile internete bağlanmayacaksanız modeme gerek yok.

Kombo modeminizi köprü / bridge moda alıp sadece modem olarak çalışmasınız sağlayabilirsiniz.
Daha sonra modemden aldığınız ethernet kablosunu, routerın WAN portuna takmalısınız.

Modemler servis sağlayıcıya şifre ID vb. şeylerle giriş yaparlar. Çoğu firma da bunu vermez. O yüzden router daha mantıklı.

Sebebini anlayamadım hocam, routera WAN üzerinden interneti verdiğimde de PPPoE üzerinden giriş yapmayacak mıyım zaten? Diğer türlü Access Point gibi olur. Modem gibi yerel ağ olmaz ki. Router lazım gibi ama onu anladım :D

Modem, xDSL telefon kablosunu Ethernet'e çeviren cihazdır, başka bir işlevi yok.
Router, WAN portundan gelen interneti lan ağına çevirerek birden fazla cihazın internete bağlanabilmesini sağlar.
Wi-Fi Access Point ise Ethernet'i Wi-Fi ağına çevirir.

Piyasadaki modemler, modem + router + Wi-Fi ap kombosu cihazlardır.
Piyasadaki routerlar ise router + Wi-Fi ap kombosu cihazlardır.

Telefon kablosu ile internete bağlanmayacaksanız modeme gerek yok.

Kombo modeminizi köprü / bridge moda alıp sadece modem olarak çalışmasınız sağlayabilirsiniz.
Daha sonra modemden aldığınız Ethernet kablosunu, routerın WAN portuna takmalısınız.

Telefon kablosu ile bağlanabileceğim bir modem var elde, onda sıkıntı yok.
Fakat alırsam (Honor Router 3 WI-FI 6 düşünüyorum) bu routera WAN yoluyla interneti götürdüğümde PPPoE ile bağlanmak lazım değil mi? Yerel ağ olması için... Diğer cihazlar arası iletişim de kurmak istiyorum çünkü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sebebini anlayamadım hocam, routera WAN üzerinden interneti verdiğimde de PPPoE üzerinden giriş yapmayacak mıyım zaten? Diğer türlü Access Point gibi olur. Modem gibi yerel ağ olmaz ki. Router lazım gibi ama onu anladım :D

Telefon kablosu ile bağlanabileceğim bir modem var elde, onda sıkıntı yok.
Fakat alırsam (Honor Router 3 WI-FI 6 düşünüyorum) bu routera WAN yoluyla interneti götürdüğümde PPPoE ile bağlanmak lazım değil mi? Yerel ağ olması için... Diğer cihazlar arası iletişim de kurmak istiyorum çünkü.

Ana modeme bağlı cihazlara da bağlanmak istiyorsanız Router özelliğini devre dışı bırakıp Wi-Fi AP modunda çalıştırmalısınız.
Ana modemi devre dışı bırakıp Router ile internete bağlanmak istiyorsanız PPPoE ile bağlanmanız gerek.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı