Yeni Sistem Cızırtı ve CPU Güç Bağlantı Problemi

Boykale

Decapat
Merhabalar. Yeni bir bilgisayar topladım ve bu bilgisayar satın almış olduğum mağazada toplandı. Toplama işlemi sonrası 10-15 saniye kadar sistemin çalışıp çalışmadığı test edildi ve daha sonra ürünü teslim aldım. Daha sonra Windows, gerekli programların ve oyunların kurulumlarını gerçekleştirdim. Yaklaşık olarak 2 gün kadar sistemi kullandım ve bugün tesadüfen kasanın yan kapağını açtım ve işlemci güç kablosunun anakarta yanlış bağlandığını gördüm. PSU'dan gelen 4+4 pin CPU güç kablosu anakartın üstündeki 8 pin bulunan CPU PWR'nin 6 pinini kapsayacak şekilde yerleştirilmiş ve güç kablosunun soldan 2 pini ve anakartın üstündeki soketin sağ 2 pini boşta kalıyor. Tabi durumu fark edince hemen müdahale edildi ancak 2 gün kadar sürede oyun bile oynamış oldum. Sistemde gözüme batan bir anormallik olmadı ancak kablonun sokete bu şekilde yanlış takılmasının herhangi bir donanıma zarar vermiş olması konusunda endişeliyim. Normal şartlarda pinlerin şekilleri farklı olduğu için sokete oturmaması bile gerekiyor ancak nasıl başardıysa bu kişi sokete oturtmayı başarmış. Bu durum sisteme zarar verebilecek bir şey oluşturmuş mudur? Bu konuda deneyimli arkadaşlardan konuyla ilgili fikirlerini alabilirsem çok memnun olurum. Aşağıya daha iyi anlamanız için konuyla ilgili görseli ekliyorum. Bir diğer sorun ise kasadan ve kulaklıktan gelen vızıltı, uğultu, yabancı forumlarda "high pitch noise" diye tabir edilen ses. Bu ses masaüstündeyken son derece az olmakla beraber oyuna girdiğim zaman, özellikle ana menüde FPS'nin çok yüksek olduğu zamanlar artmakta. Dediğim gibi FPS ile doğru orantılı olarak ses artmakta. Örneğin 60 FPS ise daha olup, 300-400 FPS'de son derece yüksek ses vermekte. Ses hem kasadan, hem de kulaklıktan geliyor. Kulağımı yanaştırıp sesin nereden geldiğini tespit etmeye çalıştım ve ses ya ekran kartından ya da PSU'dan geliyor diye düşünüyorum. Ama ikisi de altta olduğu için tam emin değilim. Bu konuda da fikirlerinizi almak isterim.

Şimdiden ilginiz için teşekkür eder, sevdiklerinizle beraber sağlıklı, mutlu seneler dilerim.
@Recep Baltaş @Ali Güngör

PC özellikleri
GeForce RTX 2080 Duke 8G OC
Intel Core i7-9700K
MSI MPG Z390 Gaming Plus
Gskill 16 GB (2x8GB) SniperX DDR4 3200MHz CL16 1.35V
Samsung 500GB 970 EVO M.2 Sata NVMe SSD
Zalman Z9 NEO PLUS CASE
Cooler Master MasterWatt Lite 700W

SOKET.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Sokette bişey yoksa problem yoktur şöyle izah edeyim: Şimdi işlemciye giden 2 çift farklı renkte kablo vardır biri siyah diğeri sarı eğer siyah yerine sarı girerse işlemci kendini oluşturan transistörlerden dolayı calışmaz idi...

Sonuç olarak bişey olmayacağı kanaatindeyim...

Tahminim sokette bir problem yok. Yine de sabah tekrardan bir bakarım. Sokette bir problem olsaydı sanıyorum bir şekilde kendini gösterirdi. Ama yine de dediğim gibi içime bir kurt düştü ve bu konuda özellikle elektronik, bu kabloların çalışma prensibi konusunda bilgi sahibi kişilerin yorumlarını almak istedim. Çünkü pinler şekil itibariyle farklı oldukları için uyuşmayan pinlerin ters etki yapma gibi veya anormal bir elektrik akımı meydana gelmesi gibi varsayımlarda bulunuyorum.

Şimdi bir zamanlar bir miktar elektronik ile uğraşan birisi olarak söylüyorum: transistörler işlemciyi oluşturur ve transistörlerin 3 bacağı vardır bunlar : collector emiter ve basedir. Transistörleri bir çeşme gibi düşünün ortadaki base bacağından elektirik verirseniz emiterden collectore doğru elektirik geçer ama sadece emiterden collectore geçer tam tersi düşünülemez tek yönlü bir diyot gibi çalışır.

İlginiz için teşekkür ederim. Bugün soketi biraz inceledim ve fiziksel olarak göze çarpan bir problem yok gibi. Yine hem bağlantı konusunda hem de bahsettiğim ses konusunda diğer üyelerin de yorumlarını almak isterim.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı