Yeni SSD Takviyesi ve Temiz Kurulum Nasıl Yapılır?

Furkan ATICI

Kilopat
Makaleler
1
Yer
Eskişehir
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Sistemime Samsung 860 EVO 250GB SSD aldım. Temel amacım bilgisayarıma temiz kurulum yapmak, windows'u SSD'ye kurmak ve HDD'yi depolama amacıyla kullanmak. SATA ve Güç bağlantılarının takılması gerektiğini biliyorum. SSD montajını yaptıktan sonra yapmam gereken birşey var mı? AHCI denilen bir olayla karşılaştım ve işletim sistemi kurulmadan önce BIOS'tan açılması gerekiyormuş sanırım. Şuan açık mı kapalı mı bilmiyorum. Bu arada temiz kurulumu ''Windows Refresh Tool'' ile yapmak istiyorum. Format atarken yukarıda anlattığım amacımı yani diskleri bu şekilde ayarlamayı windows refresh tool ile yapabilir miyim? Windows Refresh Tool ile normal format atmak arasında bir fark var mı? Windows refresh tool ile UEFI kurulum yapmış olur muyum? Açıkçası arkadaşlar 10-15 video izledim ve açık, anlaşılır dilde anlatılan video yok o yüzden kafam çok karıştı yardımcı olabilir misiniz?

Anakartım Asus Prime B-250M-K
Kasam Dark N10

Öncelikle güle güle kullanın. Size yapmanız gerekeni sırasıyla yazacağım.
1-Rufus benzeri bir yazılım kullanarak, 8GB ve üzeri boş bir flash diskinize Windows ISO görüntünüzü yazdırmanız gerekiyor. Burada seçmeniz gereken tek ayar UEFI için GPT bölüm düzeni olacak.
2-Bilgisayarınızı kapatın ve yeni aldığınız diski sisteme bağlayın.
3- Bilgisayarınızı açtıktan sonra BIOS ekranına girin. Burada Host kontrolcüsünün AHCI olduğundan emin olun ve BIOS ayarlarınızı kaydedin.
4- Format atmak için sistemi flash disk üzerinden başlatmanız gerekiyor. Sizin anakartınızda boot manager kısa yolunu bilmiyorum. BIOS üzerinden de girebiliyorsunuz.
5- Kurulum sırasında diskleri seçmenizi isteyen bir ekran gelecek. Önceki kurulumunuzdan kalan tüm bölümleri silin (önce dosyalarınızın yedeğini alın). Kurulumunuzu ise SSD diskinizi seçerek yapacaksınız. Kurulum esnasında bazı gizli sekmeler oluşacak, onlara takılmayın. SSD üzerinden devam edin.
6- Kurulum tamamlandıktan sonra mevcut mekanik diskinizi göremeyebilirsiniz. Onun da ayarı disk yöneticisinden yapılıyor. Siz o aşamaları tamamlayın, eğer sıkıntı yaşarsanız bu mesajı alıntılayarak bana tekrar sorabilirsiniz. Mesaj yazdığım konuları takip etmediğim için etiketlenmedikçe bildirim gelmiyor.

Technopat USB bellek hazırlama rehberinden faydalanarak UEFI kurulum yapmalısın. Disklerinin tüm bölümlerini sil. Daha temiz bir kurulum bulamazsın.

Öncelikle güle güle kullanın. Size yapmanız gerekeni sırasıyla yazacağım.
1-Rufus benzeri bir yazılım kullanarak, 8GB ve üzeri boş bir flash diskinize Windows ISO görüntünüzü yazdırmanız gerekiyor. Burada seçmeniz gereken tek ayar UEFI için GPT bölüm düzeni olacak.
2-Bilgisayarınızı kapatın ve yeni aldığınız diski sisteme bağlayın.
3- Bilgisayarınızı açtıktan sonra BIOS ekranına girin. Burada Host kontrolcüsünün AHCI olduğundan emin olun ve BIOS ayarlarınızı kaydedin.
4- Format atmak için sistemi flash disk üzerinden başlatmanız gerekiyor. Sizin anakartınızda boot manager kısa yolunu bilmiyorum. BIOS üzerinden de girebiliyorsunuz.
5- Kurulum sırasında diskleri seçmenizi isteyen bir ekran gelecek. Önceki kurulumunuzdan kalan tüm bölümleri silin (önce dosyalarınızın yedeğini alın). Kurulumunuzu ise SSD diskinizi seçerek yapacaksınız. Kurulum esnasında bazı gizli sekmeler oluşacak, onlara takılmayın. SSD üzerinden devam edin.
6- Kurulum tamamlandıktan sonra mevcut mekanik diskinizi göremeyebilirsiniz. Onun da ayarı disk yöneticisinden yapılıyor. Siz o aşamaları tamamlayın, eğer sıkıntı yaşarsanız bu mesajı alıntılayarak bana tekrar sorabilirsiniz. Mesaj yazdığım konuları takip etmediğim için etiketlenmedikçe bildirim gelmiyor.

Öncelikle açıklayıcı cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Peki HDD ve SSD'nin hangi SATA girişlerine bağlı olduğu farkeder mi ? Boot yapılacak diski SATA1 portuna takmamız önemli mi ?

Öncelikle açıklayıcı cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Peki HDD ve SSD'nin hangi SATA girişlerine bağlı olduğu farkeder mi ? Boot yapılacak diski SATA1 portuna takmamız önemli mi ?
Takarsanız iyi olur, takmazsanız da sorun değil. Zaten Windows Boot Manager o işlemleri otomatik hallediyor.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı