Merhaba, sistemime yeni SSD ve HDD almayı düşünüyorum. Yenilerini takıp işletim sistemi kurmadan önce eski diskleri sıfırlamama gerek var mıdır? Ve tamamen sıfırlamak istersem hangi programlarla nasıl yapabilirim?
Ne yapmak istediğini çok anlamadım ama eski disklerindeki verileri geri dönülmez şekilde silmek istiyorsan Low Level Format programları kullanabilirsin. Her üreticinin, bu hizmeti veren kendi programları mevcut. Yeni disklere işletim sistemi kurmak ile eskilerini silmek arasında bir bağlantı zaten yok .
Diskleri satmayı düşünür iseniz de Low Level Format işlemi uygulamanızı tavsiye ederim.
Bazı kişiler veri kurtarma programı ile kurcalayabiliyor.
Anladım. Eğer eski disklerinde, başkalarının eline geçmesini istemediğin önemli bilgilerin varsa sıfırlamalısın. Satacaksan sıfırlamalısın. İçinde ne başkası ne de senin için önemli birşey yoksa sıfırlamalısın.Peki eski disklerm takılı iken ve o SSD üzerinde windows çalışıyor iken bu işlemi yapabilir miyim? Çok bir bilgim olmadığı için öğrenmeye çalışıyorum bu Low Level Format işlemini.
Anladım. Eğer eski disklerinde, başkalarının eline geçmesini istemediğin önemli bilgilerin varsa sıfırlamalısın. Satacaksan sıfırlamalısın. İçinde ne başkası ne de senin için önemli birşey yoksa sıfırlamalısın.
Sıfırlama işlemini istediğin zaman diliminde yapabilirsin. Yeni disklerini taktıktan sonra, önce farketmez.
Normalde bir diskten bir dosya silindiğinde, mantıksal olarak o dosya silinmez. İşletim sistemi o dosyayı silmekle zaman kaybetmez. Sadece o dosyanın bulunduğu hücreleri işaretler. Daha sonra yazma işlemi yapılacağı zaman, işaretli hüclere yazma izni verir. Bu süreç tersten okunduğunda, diskten silinen verilerin hiç silinmemiş gibi geri getirilmeleri de mümkün olur. Bu yuzen low level format dediğimiz işleme gerek duyulur. Bu işlem disk boyutuna göre değişiklik göstermekle beraber uzun zaman alır. Bazen 5-6 saat, bazen 5-6 gün sürebilir. Bu yöntemle silinen bilgiler geri getirilemezler.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.