Yeni toplanan i5 13600KF ve RX 5700 XT sistem açılmıyor

ChuckNorris

Hectopat
RAM
Kingston Fury Beast KF560C36BBE/16 16GB (1x16GB) DDR5 6000MHz CL36
SSD veya HDD modeli
500GB Kıngston Nv2 SNV2S/500G M.2 Nvme SSD
Ekran kartı
XFX AMD Radeon RX 5700 XT THICC III Ultra RX-57XT
Anakart
Gigabyte Aorus B760M Elite AX 7600 MHz (O.C.) DDR5
İşlemci
Intel Core i5-13600KF 3.50GHz (Turbo 5.0GHz) 24MB
Merhaba arkadaşlar. Tek tek internetten sipariş verip montajını kendim yaptığım sistemi çalıştıramadım. Daha önce kendim 2 sistem daha toplamıştım böyle sıkıntı başıma gelmemişti. DDR5'li sistem montajını yaptım bütün bağlatıları doğru yaptığım ve sonra bilgisayarcıya götürdüğüm halde sistemim çalışmadı. Anakartın ışığı yanmıyor ama MOSFET'ler ve işlemci ısınıyor çalışma belirtisi vardı ama sistemi açamadım acaba kısa devre olduğu için mi çalışmadı bilemiyorum. Bende anakartta sıkıntı var diye sökerken pinlerine yanlışlıkla elim çarptı ve 4 5 pin sanırım yamuldu. Sizden ricam sistemde uyuşmazlık var mı bana yardım edin. Uyuşmazlık varsa hangileri. Anakartım daha 1 haftalık ürünü iade için geri kargoladım iade kabul edilmez ise garantiye göndereceğim soket pin tamir ücreti ne kadar çıkar bilgisi olan yardım edebilir mi? Bir hevesle emekle topladığım sistem çalışmadı canım çok sıkılıyor bu duruma. RAM'in üzerinde AMD EXPO yazıyor ondan dolayı sistem uyuşazlığı olur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Pinler yamuldu mu yamulmadı mı tam kontrol edebilsen iyi olurdu, ben de kısa zaman önce benzer bir sistem topladım ilk topladığımda açılmadı hiç bir tepki vermedi. Anakart ile kasa arasındaki vidalamayı yaparken sorun olmuştu o yüzden tekrar söküp montajladım, sorun çözülmüştü. Kısa devre oluyordu belli ki. Eğer donanımlara bir zarar vermediysen sende de kısa devre olmuş olabilir en baştan söküp bir daha düzgün kurmaya çalışabilirsin.

Genelde yeni toplanan bilgisayar sonrası kabloları kontrol etmek gerekiyor. Kabloları iyice tekrar ettikten sonra, olmazsa RAM'lerin yerini değiştirip BIOS pilini çıkarıp takıp tekrar dener misiniz? Bugün bir arkadaşımın yeni topladığı bilgisayarını bu şekilde düzelttim.

Ekran kartı ne zaman alındı?

İkinci el aldım. Sisteme anca para yetti ben de iadereten bu kartı almıştım.

RAM ile ilgili olsa anakartınızda RAM arıza ışığı verirdi. Gigabyte'da hangi renk bilmiyorum ve bu arıza ledine dikkat ettiniz mi? Direkt komple anakarta güç gitmiyorsa anakart sorunu daha yakın görünüyor PSU'dan eminseniz.

Anakartın üzerindeki hiçbir ışık yanmıyor. Dikkatlice kontrol ettim yanan ışık yok. Kardeşime topladığım sistemi kontrol ettim onun anakartın üzerindeki ışıklar yanıyor.

Pinler yamuldu mu yamulmadı mı tam kontrol edebilsen iyi olurdu, ben de kısa zaman önce benzer bir sistem topladım ilk topladığımda açılmadı hiçbir tepki vermedi. Anakart ile kasa arasındaki vidalamayı yaparken sorun olmuştu o yüzden tekrar söküp montajladım, sorun çözülmüştü. Kısa devre oluyordu belli ki. Eğer donanımlara bir zarar vermediysen sende de kısa devre olmuş olabilir en baştan söküp bir daha düzgün kurmaya çalışabilirsin.

Benim de aklıma kısa devre geldi. Sebebi daha ekran kartı gelmemişti eski tip ekran kartını taktım yine çalışmadı sistem sonra kardeşimin ekran kartını aldım RX 67000 ekran kartı. Benim sisteme taktım sistem açmadı. Sonra tekrar kardeşimin sisteme taktım ekran kartını görmedi sonra silgi ile kartın uçlarını silince düzeldi. Sanırım benim anakart kısa devre yaptı.

Genelde yeni toplanan bilgisayar sonrası kabloları kontrol etmek gerekiyor. Kabloları iyice tekrar ettikten sonra, olmazsa RAM'lerin yerini değiştirip BIOS pilini çıkarıp takıp tekrar dener misiniz? Bugün bir arkadaşımın yeni topladığı bilgisayarını bu şekilde düzelttim.
Evet kablolara da dikkat ettim en sonunda bilgisayarcıya götürdüm oda yapamayınca anakartı geri iade için sökerken pinleri yamuldu.Bios pili çıkarıp denedim.Tek ram var hocam tüm slotları tek tek denedim olmadı.

Bu ekran kartı daha önce çalışıyor muydu hocam yani ilk kez mi kullanıyorsunuz? İkinci el aldım dediniz belki çalışmıyordur.
Evet hocam ekran kartı gelince kardeşimin bilgisayarında denedim ısısı fps performans vs gayet iyi derecede.

Evet kablolara da dikkat ettim en sonunda bilgisayarcıya götürdüm oda yapamayınca anakartı geri iade için sökerken pinleri yamuldu.Bios pili çıkarıp denedim.Tek ram var hocam tüm slotları tek tek denedim olmadı.

Evet hocam ekran kartı gelince kardeşimin bilgisayarında denedim ısısı fps performans vs gayet iyi derecede.
Hımm anakartı çıkarırken pinleri yamulttuysan nasıl olur bilemiyorum dostum. O konuda yardımcı olamayacağım ama takipteyim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı