Yeni toplanan sistem sık sık kendine reset atıyor

beyazkartal8888

Femtopat
Daha fazla  
Sistem sık reset atıyor. Neden henüz bulamadım. Acil bir el atın bugün kurdum sistemi ama parçaların 2 hafta dolmak üzere. O yüzden iade sürem geçecek.

B850 Tomahawk.
7500F bir soğutucu geldi yanında sanırım AM4 platformunun yuvarlak küçük bir şey.
XPG Lancer CL30 6000.
NZXT C1200.
Kioxia Pro 1 TB.
Ekran kartı 1660 Super eski ama oyuna girmedim bile bundan olamaz herhalde.
Şu anda EXPO filan yok.

Prime 95 yapınca reset yapıyor.
Oyun yüklerken reset yapıyor.
İşlemci diye düşündüm 95 dereceye çıkıyordu ama işlemci 70 derece iken de reset yaptı.

Reset atıyorsa olası şüpheliler GPU-RAM-SSD ve donanım sıcaklıklarıdır. Düşük bir ihtimal PSU olabilir ama PSU sorunlarında genelde aniden kapanma olur, reset atmaz. Kernel 41 63'ü sistem hazırlıksız kapandığı/reset attığı için alıyorsunuz, hata aldığınız için sistem kapanmıyor.
Dediklerinize katılmakla beraber şöyle bir ek not düşeyim; PSU'da bir arıza varsa Reset'lere de sebep olabiliyor. Daha önce başımıza geldi, farklı donanımlardan şüphelenip tek tek inceledik sorun PSU arızası çıktı. İşin kötü tarafı her şey normal göründüğü için başka bir PSU ile denemeden emin olamıyorsunuz.

Kernel 41 63 ani kapanma kodu olarak geçiyormuş. Yaygın nedenleri:
  1. Güç kaybı (elektrik kesintisi gibi)
  2. Mavi ekran
  3. Aşırı ısınma
  4. Hatalı Güç Kaynağı
  5. Hatalı RAM veya diğer donanım
  6. Sürücü (Driver) sorunu
  7. Overclock hatası
  8. Hızlı başlangıç sorunları
Bana en olası aşırı ısınmadan geldi çünkü 95 veya 70 gibi dereceler hiçbir şey yapmayan bir sistem için çok yüksek ve saçma. Farklı yerlerde güç kaynağı sorunu olduğunu da söyleyenler olmuş.
Hiçbişey yapmadan değil. Oyun Yükleme veya sistem testlerinde o derecelere çıkıyor. Yoğun yük altında yani. Boşta 50 derece cpu

Şimdi tdp 45 watt sabitledim tekrar prime 95 ile cpu test yapıyorum

Ddu ile nvidia driver sildim tekrar yükledim

Dediklerinize katılmakla beraber şöyle bir ek not düşeyim; PSU'da bir arıza varsa Reset'lere de sebep olabiliyor. Daha önce başımıza geldi, farklı donanımlardan şüphelenip tek tek inceledik sorun PSU arızası çıktı. İşin kötü tarafı her şey normal göründüğü için başka bir PSU ile denemeden emin olamıyorsunuz.
Kötüsü de bu arızayı tespit edemezsem hepsini geri gönderemez lazım. 14 gün dolacak 2 güne. Yedek parça da yok

Hiçbişey yapmadan değil. Oyun Yükleme veya sistem testlerinde o derecelere çıkıyor. Yoğun yük altında yani. Boşta 50 derece cpu

Şimdi tdp 45 watt sabitledim tekrar prime 95 ile cpu test yapıyorum

Ddu ile nvidia driver sildim tekrar yükledim
O zaman bu bahsettiklerini bitirdikten sonra şunu bir dene. Sistemi boşta bırak reset atacak mı incele (atıyorum gece sabaha kadar açık kalsın ama kilitlenmesin yani oturum falan kapanmasın ya da güç tasarruf moduna girmesin ki reset attıysa sabah oturum ekranından anla.). Bir de yükte dene. Yani şu anki gibi biraz küçük bir yükte bile reset atıyor mu yoksa illa oyun falan mı oynaman gerekiyor ona bir bak.

O zaman bu bahsettiklerini bitirdikten sonra şunu bir dene. Sistemi boşta bırak reset atacak mı incele (atıyorum gece sabaha kadar açık kalsın ama kilitlenmesin yani oturum falan kapanmasın ya da güç tasarruf moduna girmesin ki reset attıysa sabah oturum ekranından anla.). Bir de yükte dene. Yani şu anki gibi biraz küçük bir yükte bile reset atıyor mu yoksa illa oyun falan mı oynaman gerekiyor ona bir bak.
Şuan prime 95 ile cpu testi 10 dakika oldu devam ediyor. Cpu Sıcaklık 78
Normalde 2.dakikada reset atıyordu

Dediğiniz doğru ama dediğiniz durum besleme sorunlarında gerçekleşebiliyor. Eğer doğrudan bir PSU arızası varsa genelde elektrik kesilmiş gibi sistem kapanıyor. Bu konuda PSU arızasına düşük ihtimal dememin sebebi 1200W bir PSU'nun 1660S gibi düşük wattlı bir kartı besleme sorunu olsa dahi besleyebileceğini düşünmemden kaynaklı. OCCT Power testinde voltajlara bakmak lazım. @beyazkartal8888 OCCT Power testi açıp işlem sırasında voltaj değerlerinizi gönderebilir misiniz?

Dediğiniz doğru ama dediğiniz durum besleme sorunlarında gerçekleşebiliyor. Eğer doğrudan bir PSU arızası varsa genelde elektrik kesilmiş gibi sistem kapanıyor. Bu konuda PSU arızasına düşük ihtimal dememin sebebi 1200W bir PSU'nun 1660S gibi düşük wattlı bir kartı besleme sorunu olsa dahi besleyebileceğini düşünmemden kaynaklı. OCCT Power testinde voltajlara bakmak lazım. @beyazkartal8888 OCCT Power testi açıp işlem sırasında voltaj değerlerinizi gönderebilir misiniz?
Testi yaptım ama hangi başlık altındaki voltqjları göndermem gerekiyor

Yaklaşık 2 saat testler yaptım. Sadece bir kez bir çekirdekten hata verdi ama bir daha vermedi. Sonra bir oyuna girdim 10ndakika oynadım yine sorun yoktu. Çıktım. Gta trilogy yükleyeyim dedim yine kernel 41 63 çıkmış günlükte

Güncelleme: 5 saat boşta açık bıraktım kapnmadı. Genel gözlemim birşey yüklemeye çalışırken yada kopyalama yaparken reset atıyor gibi. Galiba en yisi hepsini iade etmek 1 günde çözülecek sorun değil

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-24 012656.png
    Ekran görüntüsü 2025-09-24 012656.png
    297,2 KB · Görüntüleme: 7
  • Ekran görüntüsü 2025-09-24 012718.png
    Ekran görüntüsü 2025-09-24 012718.png
    334,1 KB · Görüntüleme: 3
  • Ekran görüntüsü 2025-09-24 012728.png
    Ekran görüntüsü 2025-09-24 012728.png
    242,6 KB · Görüntüleme: 3
  • Ekran görüntüsü 2025-09-24 012735.png
    Ekran görüntüsü 2025-09-24 012735.png
    237,2 KB · Görüntüleme: 1
  • Ekran görüntüsü 2025-09-24 012748.png
    Ekran görüntüsü 2025-09-24 012748.png
    208,5 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
@beyazkartal8888 değerler gayet stabil ve doğru.

O halde disklerinize okuma yazma testi yapın. Ayrıca Memtest86 ile RAM testi yapın.
Diskte okuma yazma yaptım hatta şimdi kopyalama yapıyorum 20 dakikadır ama bir sorun oluşmadı. Ramlerin tekini çıkardım tek kullanıyorum. Sanıyorum oyun yüklerken oyun repackli olduğu için yük altına giriyor sistem. UPS problemi çıkacak gibi ama 1 günde bu işi çözmemiz zor

bu arada psu occt testi kısa süreliydi 1 dakikaydı. belki daha uzun yapmak gerekir

Diskte okuma yazma yaptım hatta şimdi kopyalama yapıyorum 20 dakikadır ama bir sorun oluşmadı. Ramlerin tekini çıkardım tek kullanıyorum. Sanıyorum oyun yüklerken oyun repackli olduğu için yük altına giriyor sistem. UPS problemi çıkacak gibi ama 1 günde bu işi çözmemiz zor

bu arada psu occt testi kısa süreliydi 1 dakikaydı. belki daha uzun yapmak gerekir
UPS kullanıyorsanız UPS'siz deneyin. Power testini -sistem sıcaklığını gözeterek- 10 dakika kadar yapabilirsiniz, 1 dakikalık testten hiçbir şey belli olmaz. "filter" yazısının solunda bir grafik işareti olmalı. Test sırasında grafiklerin fotoğrafını atın. Memtest86 testi dediğim gibi yapabilirsiniz.

UPS kullanıyorsanız UPS'siz deneyin. Power testini -sistem sıcaklığını gözeterek- 10 dakika kadar yapabilirsiniz, 1 dakikalık testten hiçbir şey belli olmaz. "filter" yazısının solunda bir grafik işareti olmalı. Test sırasında grafiklerin fotoğrafını atın. Memtest86 testi dediğim gibi yapabilirsiniz.
Ups yazmışım psu yazacaktım :) Tamam tekrar yapacağım daha uzun süre. memtest te yapacağım

UPS kullanıyorsanız UPS'siz deneyin. Power testini -sistem sıcaklığını gözeterek- 10 dakika kadar yapabilirsiniz, 1 dakikalık testten hiçbir şey belli olmaz. "filter" yazısının solunda bir grafik işareti olmalı. Test sırasında grafiklerin fotoğrafını atın. MemTest86 testi dediğim gibi yapabilirsiniz.

Sorun ortaya çıktı. Sizce Anakartı da değiştireyim mi? Elimde X670E Tomahawk'ta var. Bu B850 Tomahawk 10 saattir diğer 7500F işlemci ile sorunsuz çalışıyor ama anakarttan mı kaynaklı yoksa işlemciden mi acaba? Ya da bu naaıl olabiliyor. Şimdi bu işlemciyi tekrar takmak için aldım elime şimdi fark ettin

@LeFeyn @WAR10CK

Dosya Ekleri

• 17587319149676160868422640932274.jpg
    17587319149676160868422640932274.jpg
    136,7 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı