Yeni toplanan sistemden gelen ilginç ses

Nelkatah

Centipat
Merhaba,
Kasadan gelen sesler hakkında mevcut konulara baktım ama bir cevap bulamadım. İtopya'dan hazır 2 kasa sipariş ettim. İlk kasa kendim kullanmak üzere, ikinci kasa ise kardeşlerime hediye etmek üzereydim(Parçaların markaları farklı ama özet geçmek gerekirse ilk kasada 2060SUPER ve 600W bir Thermaltake kasa var, ikinci kasada 1660SUPER ve 650W Thermaltake kasa, bileşenlerin açıklamasını aşağıda belirttim.). Kendime topladığım kasada oyun açtıktan sonra gelen ilginç bir fan sesi var. Aşağıya kasaların bileşenleri ve ses kayıtlarını bırakacağım. Fikriniz varsa paylaşırsanız mutlu olurum.

Kendi kasamın bileşenleri bunlar:
8GB/AMD Ryzen 5 3500X/16GB DDR4/480GB SSD/Geforce RTX RayTracing PC
1 X Seagate 1TB Barracuda 64MB 7200RPM 3.5" SATA 3.0 Harddisk
2 X Corsair 8 GB Vengeance LPX Siyah 3000MHz CL16 DDR4 Single Kit RAM
1 X Sistem Montaj + Driver Kurulumu Hizmeti
1 X Gigabyte B450M S2H 3200MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDMI DVI VGA mATX Anakart
1 X Adata 480GB SU630 SATA 3.0 2.5" SSD (520 MB Okuma / 450 MB Yazma)
1 X Gigabyte GeForce RTX 2060 Super Windforce OC 8 GB GDDR6 256 Bit Ekran Kartı
1 X Thermaltake V200 600W 80Plus 3X Pure Plus RGB Fanlı Midtower Gaming Kasa
1 X AMD Ryzen 5 3500X 3.6GHz 35MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm İşlemci MPK

İkinci topladığım kasanın bileşenleri ise aşağıdaki gibi:
6GB/AMD Ryzen 5 3500X/16GB DDR4/480GB SSD/Geforce Espor PC
1 X Thermaltake Versa J25 Tempered Glass RGB 650W 80+ USB 3.0 Mid Tower Kasa
1 X ASUS TUF GeForce GTX 1660 Super OC 6 GB GDDR6 192 Bit Ekran Kartı
1 X AMD Ryzen 5 3500X 3.6GHz 35MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm İşlemci MPK
1 X Seagate 1TB Barracuda 64MB 7200RPM 3.5" SATA 3.0 Harddisk
1 X ASUS Prime B450M-A 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 VGA DVI HDMI mATX ANAKART
1 X Sistem Montaj Hizmeti
1 X Adata 480GB SU630 SATA 3.0 2.5" SSD (520 MB Okuma / 450 MB Yazma)
2 X XPG 8 GB Gammix D30 Kırmızı 3000MHz CL16 DDR4 Single Kit RAM

Sorunsuz olduğunu düşündüğüm, topladığım ikinci kasanın fan sesi:

Bu da topladığım ilk kasa. Sorunlu olduğunu düşündüğüm fan sesine sahip(normalde yok, oyun açıldığı vakit başlıyor). Arka arkaya dinleyince ikisi arasındaki fark bariz ortada:

Yardım ve görüşlerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ses dosyalarının ikisinde de bir ses duyulmuyor. Muhtemelen probleminiz ekran kartındaki coil whine. İnce ıslık sesine benzer bir ses mi? Eğer öyleyse performansa asla etkisi olmaz ama ekran kartının fabrikasyon hatasıyla alakalıdır. Garantiye gönderirseniz birebir değişim isteme hakkına sahipsiniz.

Arkadaşıma ses kayıtlarını attığımda o da farketti aslında bir fark. İlkinde bir elektrik süpürgesi gibi ses çıkarken, ikincisinde daha farklı bir ses çıkıyor. Fakat youtubeda arattım ve dinledim. Coil whine kadar tiz bir ses de değil.

Not: Ekran kartının boşta iken fanını %100 yaptığımda rahatsız edici herhangi bir ses duyulmuyor. Sadece süpürge sesi gibi bir fan sesi geliyor.

Evet bir ses var tarif etmek biraz zor ama zır zır diye inilti sesi geliyor.

Evet bir ses var tarif etmek biraz zor ama zır zır diye inilti sesi geliyor.

BIOS'ta System ve CPU fanını maksimum yaparak yeniden başlattım fakat pek bir değişiklik göremedim. Ekran kartının fanı %100 yapıp denedim. Onda da gürültülü bir süpürge sesi çıktı. Bu ses kaydındaki gibi farklı bir ses işitemedim. O yüzden buraya sormak istedim, sorunun ne olduğuna dair en ufak bir fikrim yol maalesef.

Hocam fanların etraflarına iyi bak sürten bir kablo falan var mı, kasa fanlarının vidalarını iyi kontrol et bazen gevşek kalıyor ve hızlanınca ses yapıyor, ana karta iyi bak oynaması falan var mı?

Hocam fanların etraflarına iyi bak sürten bir kablo falan var mı, kasa fanlarının vidalarını iyi kontrol et bazen gevşek kalıyor ve hızlanınca ses yapıyor, ana karta iyi bak oynaması falan var mı?

Bir yarın açıp bakayım hocam, sağ ol cevabın için. Başka bir görüşün var mı hiç? Bir arkadaşım güç kaynağı fanından geliyor olabilir dedi. Ben de anlamlandıramıyorum çünkü YouTube videolarındaki gibi Coil Whine tarzı gelmiyor. Bir de sadece oyundayken yani zorlayınca çıkıyor ses. Normal zamanlarda gelmiyor.

İşte sesi iyi dinlemen lazım güç tüm parçalara telefona yakınlaşıtırıp kaydet hangisinde bariz sesli geliyor diye bakabilirsin. Zorlandığında geldiği için muhtemelen fanlardan zatende devir arttıkça ses çıkıyor demek ki.

Kasa kapağını açtım. Görüntü aşağıdaki gibi:

Sonrasında oyuna girdim ve ses çıktığı an kayıt almaya başladım. Ekran kartına yaklaştırınca ses artıyor, ses kaydı:

GPU'nun kendi programından fanı yüzde 100 yapıp bir 15 dk çalıştırdım, ses kaydı aldım yine. Onda böyle bir ses yok, ses kaydı:

Oyuna girdikten bir 30-40 saniye sonra başlıyor ses.

Hocam oyuna girince ekran kartında ses artıyor ama GPU programından son hız çalışında ekran kartında ses çıkmıyor. Bende işlemci fanından geliyor o zaman. Oyunda işlemci ısısı arttıkça fanda hızlanıyorsa ses ordan geliyor olabilir mi

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…