Yerel Diski bir süre sonra kullanınca bekletiyor

Makaleler
1
Yer
Boşluk
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
• Gainward GeForce RTX 4070 Ti 12GB Ekran Kartı
• Intel Core i7 13700K İşlemci
• GSKILL 64GB(2x32) TRIDENT Z5 RGB SİYAH DDR5 5600MHz CL28 Çift Kanal Bellek
• Asus Prime Z790-A Anakart
• Samsung 990 Pro Soğutuculu 2 TB SSD x2
• Samsung HD103SI HDD
• Asus ROG Strix Helios GX601 Kasa
• MSI MPG A1000G PCIE5 1000W 80+ Gold Güç Kaynağı
• Asus ROG Ryuo III 360 ARGB 360mm İşlemci Sıvı Soğutucu
• Asus VP249QGR
• SS Apex 7
• SS Rival 600
• Logitech Z200
Profil Kapağı
1522506711
Yakın zamanda SSD satın aldım. İşletim sistemimi SSD'ye kurdum ve HDD'yi biçimlendirdim. Sonra harici diskime yedeklediğim dosyalarımı HDD'ye tekrar kopyaladım. Bilgisayarımı normal bir şekilde kullanmaya başladığımdan beri Yerel Disk D'de bir problem tespit ettim. İnternette takılırken, oyun oynarken, iş yaparken vs. yani bir süre sadece Yerel Disk C'yi kullandıktan sonra Yerel Disk D'yi açınca yaklaşık 10 saniye bekletiyor ve ondan sonra normal bir şekilde Yerel Disk D'deki dosyaları görüntüleyebiliyor, kullanabiliyorum. Eskiden bu sorun yoktu. Yerel Disk D'yi birkaç saat kullanmamama rağmen kullanacağım zaman açınca tak diye dosyalar geliverirdi. Bu durum normal mi? Yoksa SSD'den mi kaynaklanıyor?

Gerekirse diye disk yönetimi resmi:

1.png

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Disk kendini uyku moduna alıp motoru durduruyor. Ardından BIOS süresi beklemediğin için diskin tekrar 7200RPM hızda dönmeye başlaması zaman alıyor. Disk o hıza eriştiğinde de diskin tekrar bağlanmasını bekliyorsun. Intel bir işlemci kullanıyorsan chipset sürücünü güncelle ve Rapid Storage Technology sürücüsünü buradan indir. Süreyi 6-7 saniyeye kadar düşürecektir ki bende süre bu civarda.

Intel Rapid Storage Technology (RST) Version 16.7.7.1023 WHQL

Kesin çözüm istiyorsan da disklerin uykuya geçmesini engelleyebilirsin. Denetim masasından güç ayarlarına ve gelişmiş ayarlara gir. En üstte sabit disklerin ne kadar süre içerisinde uykuya geçeceği değeri var onu 0 yaparsan disk asla uykuya geçmez. Ama diskin çalışma ömrünü olumsuz etkileyebilir. Yine de seçim sizindir.

Screenshot_7.png

Donanım yazılımı yükleme denemelerinde şansım hiç yaver gitmedi. Ama diskin kapanması için beklenecek süreyi ayarlayabilirim. Sonuçları buraya yazarım.
Düzenleme: Güç seçeneklerinden hard disk kapanma süresini 0 yaptım. Bir daha hiç böyle bir şey olmadı. Ömrü de kısalırsa kısalsın o kadar da düşünemeyeceğim. Teşekkürler.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı